Dunaújváros Hetilap

Lánglovagok: advent idején több a lakástűz – és a többségük megelőzhető!

doszerk - 2019. december 6. 8:30

Az ünnepi időszak előtt egy aktuális figyelmeztetéssel rukkolt ki a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószolgálata; az advent és a karácsony sajnos az elkerülhető lakástüzek periódusa is a tűzoltóság évtizedes tapasztalatai szerint – egy kis odafigyeléssel lekerülhető, hogy az advent a lánglovagokra várakozás időszaka legyen!

Kezdjük egy riasztó adattal: naponta átlagosan 15 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat országszerte, de télen – különösen az advent és a karácsony időszakában – ez a szám a duplájára emelkedik; a statisztikák szerint 45 percenként gyullad ki egy lakás hazánkban. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószolgálatának műhelyünkhöz eljuttatott preventív összegzése szerint naponta két-három lakás lakhatatlanná válik a tüzek miatt, bár ezek a tragédiák könnyen megelőzhetőek lennének. A szakemberek álláspontja egyértelmű: azért emelkedik ilyenkor a lakástüzek száma, mert többet vagyunk otthon, több elektromos eszközt használunk, többet főzünk, hosszabb ideig kell világítani, fűtünk, és szabadidős tevékenységeink nagy részét is otthon végezzük.

Ezek a tényezők rendre növelik a lakástüzek kialakulásának kockázatát, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy az adventi időszakban leggyakrabban a nyílt láng – gyertyák, mécsesek – használata okoz lakástüzet. Egy jó tanács: olyan adventi koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelyiken a gyertya alatt tűzálló alátét van, így akkor sem gyullad meg az asztalterítő, ha a gyertya leég. Ha a koszorúnk nem ilyen, inkább ne (vagy csak percekre, végig felügyelet alatt) gyújtsuk meg rajta a gyertyákat. Szintén fontos tanács, hogy mielőtt elhagyjuk a helyiséget, ahol a koszorút elhelyeztük, mindig fújjuk el a gyertyát. A koszorú közelében ne legyen semmilyen éghető tárgy!

Szintén sok tüzet okoz az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése. Fényfüzéreket csak megbízható helyen vásároljanak. Ha az eszköz rendszeresen lecsapja a biztosítékot, ha a kábel, az elosztó, a hosszabbító sérült, esetleg deformálódott, ne használják, tanácsolják a lánglovagok! Még egy apró, de "tűzbiztos"  tipp: az elektromos eszközök vezetékei ne kerüljenek bútorok lábai alá!
A katasztrófavédelmi szakemberek szerint a fűtési rendszer hibáira is számos tűz vezethető vissza. A fűtőeszközöket évente egyszer tanácsos szakemberrel ellenőriztetni, ha szükséges, kitisztíttatni. Szintén gyakori, hogy a karácsonyi készülődés során a sütés és a főzés vezet tűzhöz. Főzés közben állítsuk be a telefonunkon az időzítőt, így biztos, hogy nem felejtjük a tűzhelyen vagy a sütőben a készülő ételt. Életbevágó figyelmeztetéssel is szolgál az összegzés: nem kell nagy tűz tragédiához, gyakran egy tűzhelyen felejtett edényben elfüstölt étel okoz füstmérgezést – ami szélsőséges esetben akár végzetes is lehet.

És a végére még egy elgondolkodtató tény: idén eddig 236 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat Fejér megyében. Ennek nyomán a legfontosabb tanács: figyeljünk egymásra – és bár nem egy füstérzékelő a legelegánsabb ajándék, azonban életet menthet!

(Nyulasi Zsolt "Öcaline")

A rovat további hírei: Közélet

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

2024. már. 13.

Közös megemlékezésre várja a városlakókat az önkormányzat március 15-én – az ünnepség helyszíne idén is a forradalmi emlékmű lesz pénteken délelőtt. A koszorúzás után avatják a Kistemetőben Rosti Pál felújított síremlékét.