Dunaújváros Hetilap

Lánglovagok: advent idején több a lakástűz – és a többségük megelőzhető!

doszerk - 2019. december 6. 8:30

Az ünnepi időszak előtt egy aktuális figyelmeztetéssel rukkolt ki a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószolgálata; az advent és a karácsony sajnos az elkerülhető lakástüzek periódusa is a tűzoltóság évtizedes tapasztalatai szerint – egy kis odafigyeléssel lekerülhető, hogy az advent a lánglovagokra várakozás időszaka legyen!

Kezdjük egy riasztó adattal: naponta átlagosan 15 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat országszerte, de télen – különösen az advent és a karácsony időszakában – ez a szám a duplájára emelkedik; a statisztikák szerint 45 percenként gyullad ki egy lakás hazánkban. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószolgálatának műhelyünkhöz eljuttatott preventív összegzése szerint naponta két-három lakás lakhatatlanná válik a tüzek miatt, bár ezek a tragédiák könnyen megelőzhetőek lennének. A szakemberek álláspontja egyértelmű: azért emelkedik ilyenkor a lakástüzek száma, mert többet vagyunk otthon, több elektromos eszközt használunk, többet főzünk, hosszabb ideig kell világítani, fűtünk, és szabadidős tevékenységeink nagy részét is otthon végezzük.

Ezek a tényezők rendre növelik a lakástüzek kialakulásának kockázatát, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy az adventi időszakban leggyakrabban a nyílt láng – gyertyák, mécsesek – használata okoz lakástüzet. Egy jó tanács: olyan adventi koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelyiken a gyertya alatt tűzálló alátét van, így akkor sem gyullad meg az asztalterítő, ha a gyertya leég. Ha a koszorúnk nem ilyen, inkább ne (vagy csak percekre, végig felügyelet alatt) gyújtsuk meg rajta a gyertyákat. Szintén fontos tanács, hogy mielőtt elhagyjuk a helyiséget, ahol a koszorút elhelyeztük, mindig fújjuk el a gyertyát. A koszorú közelében ne legyen semmilyen éghető tárgy!

Szintén sok tüzet okoz az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése. Fényfüzéreket csak megbízható helyen vásároljanak. Ha az eszköz rendszeresen lecsapja a biztosítékot, ha a kábel, az elosztó, a hosszabbító sérült, esetleg deformálódott, ne használják, tanácsolják a lánglovagok! Még egy apró, de "tűzbiztos"  tipp: az elektromos eszközök vezetékei ne kerüljenek bútorok lábai alá!
A katasztrófavédelmi szakemberek szerint a fűtési rendszer hibáira is számos tűz vezethető vissza. A fűtőeszközöket évente egyszer tanácsos szakemberrel ellenőriztetni, ha szükséges, kitisztíttatni. Szintén gyakori, hogy a karácsonyi készülődés során a sütés és a főzés vezet tűzhöz. Főzés közben állítsuk be a telefonunkon az időzítőt, így biztos, hogy nem felejtjük a tűzhelyen vagy a sütőben a készülő ételt. Életbevágó figyelmeztetéssel is szolgál az összegzés: nem kell nagy tűz tragédiához, gyakran egy tűzhelyen felejtett edényben elfüstölt étel okoz füstmérgezést – ami szélsőséges esetben akár végzetes is lehet.

És a végére még egy elgondolkodtató tény: idén eddig 236 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat Fejér megyében. Ennek nyomán a legfontosabb tanács: figyeljünk egymásra – és bár nem egy füstérzékelő a legelegánsabb ajándék, azonban életet menthet!

(Nyulasi Zsolt "Öcaline")

A rovat további hírei: Közélet

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.