Dunaújváros Hetilap

Önkormányzati közlemény a közgyűlés alakuló ülése kapcsán

Öcaline - 2019. december 16. 18:43

Közleményben reagált a Dunaújvárosi Hírlap mai számában megjelent, a közgyűlés alakuló ülésével kapcsolatos írásra a város önkormányzata. Betűhív közlés a hajtás után.

2019. december 16-ai számában "Az alakuló dunaújvárosi közgyűlés valamennyi döntése érvénytelen volt" címmel tett közzé írást a Dunaújvárosi Hírlap.
A cikk első mondata szerint: "a Kúria Önkormányzati Tanácsának Köf.5.009/2019/4. számú határozata alapján – az október 13-i önkormányzati választásokat követően megtartott – Dunaújváros MJV önkormányzata, október 29-i alakuló közgyűlésén meghozott valamennyi döntés jogszabálysértő, az eljárási szabályok betartásának hiánya miatt közjogilag érvénytelen."

Az idézett Kúriai állásfoglalás Aba város Képviselő-testületének, közútkezelői hatásköreinek átruházásáról szól, Dunaújvároshoz semmi köze. 

A történetet ezzel le is tudnánk zárni, de nem azt a kommunikációt fogjuk folytatni, amit az előző városvezetés, így nézzük a további tényeket.

A Fejér Megyei Kormányhivatal vizsgálatában több település, így Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2019. október 29-ei, alakuló ülésével kapcsolatban is hiányosságokat tárt fel. (Az önkormányzatok törvényességi felügyeletét ugyanis a Kormányhivatal látja el, nem pedig a Kúria. Sajnos ezt a közjogi tényt a Dunaújvárosi Hírlap főszerkesztője nem tudta.)

Ilyen törvényességi felhívást egyébként a 2014-es alakuló üléssel kapcsolatban is tett a Kormányhivatal. Erről a 2015. májusi nyilvános ülésén tárgyalt a Képviselő-testület, mely akkoriban sem jelentette azt, hogy érvénytelenek lettek volna a 2015. május előtti közgyűlési döntések.

Feltűnő, hogy most a Kormányhivatal több olyan döntést is kifogásolt, amiről 2014-ben is ugyanúgy döntöttek, akkor mégsem tették szóvá. Nehéz ezt nem kettős mércének értelmezni.

A városvezetés, miután értesült a Kormányhivatali vizsgálatról, azonnal utasította a Közgyűlés törvényes működéséséért felelős Jegyzői irodát, hogy tegye meg a szükséges lépéseket. Ennek keretében próbáltuk felvenni a kapcsolatot a Fejér Megyei Kormányhivatallal, hogy egyeztessük a szükséges lépéseket, ettől azonban a Kormányhivatal elzárkózott.

A Dunaújvárosi Hírlap cikkének sugalmazása ellenére, a Közgyűlés törvényes működésének biztosítása nem a civil foglalkozású képviselőké, hanem a jogász végzettségű Jegyzői Hivatalé. Nyilván nem véletlen, hogy a fideszes képviselők sem tették szóvá a hibákat, pedig valószínűleg mindegyikre szívesen ugrottak volna.

A helyzet megnyugtató rendezéséhez, a Kormányhivatal felhívása szerint a december 19-ei Közgyűlésen ismét szavazás lesz az alakuló ülés egyes napirendi pontjairól.

Ahhoz már csak értő olvasásra van szükség, hogy a Kormányhivatal felhívásában – és nem a Kúria Abáról szóló döntésében – megtalálja az érdeklődő, hogy ha a fent említett szavazások megtörténnek, akkor helyreáll a törvényesség, tehát szó sincs arról, hogy a korábbi döntések érvénytelenek lennének.

Mindezek fényében az ügy felfújása és az erre épített hangulatkeltés nem tekinthető másnak, mint a választási kampány részének.

A hasonló – alapvető tárgyi – tévedések elkerülése végett, arra kérem az újságíró kollégákat, hogy a Városházát érintő cikkeik írásához vegyék fel a kapcsolatot a sajtószóvivővel, minden szükséges információt a rendelkezésükre fog bocsájtani, hogy egyetlen újságíró se kerüljön ilyen kellemetlen helyzetbe.

Medgyesi Miklós
sajtószóvivő

(Címlap- és belső oldali nyitókép: DO-archív; további illusztrációk, szöveg forrása: dunaujvaros.hu)
 

A rovat további hírei: Közélet

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

2022. aug. 08.

Két fontos projektről adott hírt Barta Endre a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője a közelmúltban. A Liszt Ferenc kertben található játszótér egy napvitorlával bővül, míg a Domanovszky téren egy új homokozót alakítanak majd ki. 

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

2022. aug. 08.

Bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított. A határidő szeptember 20., várják a felterjesztéseket!

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

2022. aug. 08.

Aktuális témáról, a tűzijáték költségeinek szociális célú felhasználásáról kérdezte a városlakókat a DSTV stábja. A megkérdezettek többsége egyetért a közgyűlési döntéssel. Hangkép.
 

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

2022. aug. 05.

A kapcsolódó összegzés már megjelent a DO-n, de a város hivatalos oldalán már olvasható a hivatalos versenyfelhívás is a Mi nem szemetelünk! című megméretésre. Mutatom!

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

2022. aug. 05.

Az évek óta tapasztalható felmelegedés és az idei forró és száraz nyár kétségkívül elég bizonyítékot szolgáltat ahhoz, hogy belássuk, komoly lépéseket kell tennünk azért, hogy egyéni és városi szinten is csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. És olyan megoldásokat találjunk többek között a városüzemeltetésre, amelyekkel kezelhető a klímaválság és annak következményei. 

Ki kapja a "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat?

Ki kapja a "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat?

2022. aug. 04.

Dunaújváros közgyűlése minden évben "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat adományoz. Az idei elismerésekre is várják a javaslatokat. Felhívás.

Meteo: újra itt a hőségriasztás – egyelőre szombatig

Meteo: újra itt a hőségriasztás – egyelőre szombatig

2022. aug. 04.

Harmadfokú hőségriasztást adott ki ma nulla órától az országos tisztifőorvos. A rendelkezés szombaton éjfélig él – nagyon durva meleg lesz!