Önkormányzati közlemény a közgyűlés alakuló ülése kapcsán

2019. december 16. (hétfő) 18:43 - Öcaline

Közleményben reagált a Dunaújvárosi Hírlap mai számában megjelent, a közgyűlés alakuló ülésével kapcsolatos írásra a város önkormányzata. Betűhív közlés a hajtás után.

2019. december 16-ai számában "Az alakuló dunaújvárosi közgyűlés valamennyi döntése érvénytelen volt" címmel tett közzé írást a Dunaújvárosi Hírlap.
A cikk első mondata szerint: "a Kúria Önkormányzati Tanácsának Köf.5.009/2019/4. számú határozata alapján – az október 13-i önkormányzati választásokat követően megtartott – Dunaújváros MJV önkormányzata, október 29-i alakuló közgyűlésén meghozott valamennyi döntés jogszabálysértő, az eljárási szabályok betartásának hiánya miatt közjogilag érvénytelen."

Az idézett Kúriai állásfoglalás Aba város Képviselő-testületének, közútkezelői hatásköreinek átruházásáról szól, Dunaújvároshoz semmi köze. 

A történetet ezzel le is tudnánk zárni, de nem azt a kommunikációt fogjuk folytatni, amit az előző városvezetés, így nézzük a további tényeket.

A Fejér Megyei Kormányhivatal vizsgálatában több település, így Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2019. október 29-ei, alakuló ülésével kapcsolatban is hiányosságokat tárt fel. (Az önkormányzatok törvényességi felügyeletét ugyanis a Kormányhivatal látja el, nem pedig a Kúria. Sajnos ezt a közjogi tényt a Dunaújvárosi Hírlap főszerkesztője nem tudta.)

Ilyen törvényességi felhívást egyébként a 2014-es alakuló üléssel kapcsolatban is tett a Kormányhivatal. Erről a 2015. májusi nyilvános ülésén tárgyalt a Képviselő-testület, mely akkoriban sem jelentette azt, hogy érvénytelenek lettek volna a 2015. május előtti közgyűlési döntések.

Feltűnő, hogy most a Kormányhivatal több olyan döntést is kifogásolt, amiről 2014-ben is ugyanúgy döntöttek, akkor mégsem tették szóvá. Nehéz ezt nem kettős mércének értelmezni.

A városvezetés, miután értesült a Kormányhivatali vizsgálatról, azonnal utasította a Közgyűlés törvényes működéséséért felelős Jegyzői irodát, hogy tegye meg a szükséges lépéseket. Ennek keretében próbáltuk felvenni a kapcsolatot a Fejér Megyei Kormányhivatallal, hogy egyeztessük a szükséges lépéseket, ettől azonban a Kormányhivatal elzárkózott.

A Dunaújvárosi Hírlap cikkének sugalmazása ellenére, a Közgyűlés törvényes működésének biztosítása nem a civil foglalkozású képviselőké, hanem a jogász végzettségű Jegyzői Hivatalé. Nyilván nem véletlen, hogy a fideszes képviselők sem tették szóvá a hibákat, pedig valószínűleg mindegyikre szívesen ugrottak volna.

A helyzet megnyugtató rendezéséhez, a Kormányhivatal felhívása szerint a december 19-ei Közgyűlésen ismét szavazás lesz az alakuló ülés egyes napirendi pontjairól.

Ahhoz már csak értő olvasásra van szükség, hogy a Kormányhivatal felhívásában – és nem a Kúria Abáról szóló döntésében – megtalálja az érdeklődő, hogy ha a fent említett szavazások megtörténnek, akkor helyreáll a törvényesség, tehát szó sincs arról, hogy a korábbi döntések érvénytelenek lennének.

Mindezek fényében az ügy felfújása és az erre épített hangulatkeltés nem tekinthető másnak, mint a választási kampány részének.

A hasonló – alapvető tárgyi – tévedések elkerülése végett, arra kérem az újságíró kollégákat, hogy a Városházát érintő cikkeik írásához vegyék fel a kapcsolatot a sajtószóvivővel, minden szükséges információt a rendelkezésükre fog bocsájtani, hogy egyetlen újságíró se kerüljön ilyen kellemetlen helyzetbe.

Medgyesi Miklós
sajtószóvivő

(Címlap- és belső oldali nyitókép: DO-archív; további illusztrációk, szöveg forrása: dunaujvaros.hu)
 

A rovat további hírei: Politika

Fidesz: lapáton a vesztesek – Dorkota doktor is repül?

Fidesz: lapáton a vesztesek – Dorkota doktor is repül?

2020. január 22. (szerda)

Dr. Dorkota Lajos is bekerülhet a 15-20 választókerületi elnök közé, akik leváltásáról dönthet a Fidesz (= Orbán Viktor) a több meglepő vereséget hozó helyhatósági választások után, írja kormányzati forrásokra hivatkozva a Népszava.

Városháza: távozott a jegyző!

Városháza: távozott a jegyző!

2020. január 16. (csütörtök)

Rendkívüli sajtóközleményben tudatta Pintér Tamás polgármester, hogy megszűnt dr. Sürü Renáta jegyzői munkaviszonya. Betűhív közlés!

Választás: heten a helyért – itt a sorrend is!

Választás: heten a helyért – itt a sorrend is!

2020. január 13. (hétfő)

Heten szállnak ringbe az időközi országgyűlési választáson február 16-án; a választási bizottság sorsoláson határozta meg a jelöltek szavazólapon szereplő sorrendjét a napokban.

Független jelölt mögé áll be a Fidesz az időközin

Független jelölt mögé áll be a Fidesz az időközin

2020. január 07. (kedd)

Molnár Tibor független jelöltet, Iváncsa polgármesterét támogatja a Fidesz a február 16-án esedékes dunaújvárosi időközi országgyűlési választáson, jelentette be Dorkota Lajos, a kormánypárt választókerületi elnöke.

Félrevezető írás a városról – cáfol az önkormányzat

Félrevezető írás a városról – cáfol az önkormányzat

2020. január 07. (kedd)

Több pontatlanságot is tartalmaz a Magyar Nemzet hétfőn megjelent cikke, Dunaújvárosról – az önkormányzat a város hivatalos weboldalán reagált az írásra. A téma fontosságára tekintettel a tíz pontba szedett cáfolatot betűhíven közli a DO – íme!

Időközi választás: jön a harmadik csapás?

Időközi választás: jön a harmadik csapás?

2020. január 06. (hétfő)

Az országos nyilvánosság egyre többet foglalkozik a dunaújvárosi időközi országgyűlési választás témájával, a nem NER-kompatibilis felületek tartalmainak végkicsengése egyértelmű: a 2018-as országgyűlési és a tavaly őszi helyhatósági választás ellenzéki győzelme után újra méreteset bukhat a Fidesz. Esélylesés a hajtás után.

Kormánydöntés: 700 millió mínusz

Kormánydöntés: 700 millió mínusz

2019. december 25. (szerda)

A kormány december 23-ai ülésén döntött a korábbi városvezetés által benyújtott hitelkérelemmel kapcsolatban. Az 1500 milliós kérésből a kabinet 778 millió forintot hagyott jóvá, a korábban már kifizetett több mint 700 millió így hiányzik a város költségvetéséből. Negatív opcionálódás a hajtás után – kösz, Orbán!