Önkormányzati közlemény a közgyűlés alakuló ülése kapcsán

2019. december 16. (hétfő) 18:43 - Öcaline

Közleményben reagált a Dunaújvárosi Hírlap mai számában megjelent, a közgyűlés alakuló ülésével kapcsolatos írásra a város önkormányzata. Betűhív közlés a hajtás után.

2019. december 16-ai számában "Az alakuló dunaújvárosi közgyűlés valamennyi döntése érvénytelen volt" címmel tett közzé írást a Dunaújvárosi Hírlap.
A cikk első mondata szerint: "a Kúria Önkormányzati Tanácsának Köf.5.009/2019/4. számú határozata alapján – az október 13-i önkormányzati választásokat követően megtartott – Dunaújváros MJV önkormányzata, október 29-i alakuló közgyűlésén meghozott valamennyi döntés jogszabálysértő, az eljárási szabályok betartásának hiánya miatt közjogilag érvénytelen."

Az idézett Kúriai állásfoglalás Aba város Képviselő-testületének, közútkezelői hatásköreinek átruházásáról szól, Dunaújvároshoz semmi köze. 

A történetet ezzel le is tudnánk zárni, de nem azt a kommunikációt fogjuk folytatni, amit az előző városvezetés, így nézzük a további tényeket.

A Fejér Megyei Kormányhivatal vizsgálatában több település, így Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2019. október 29-ei, alakuló ülésével kapcsolatban is hiányosságokat tárt fel. (Az önkormányzatok törvényességi felügyeletét ugyanis a Kormányhivatal látja el, nem pedig a Kúria. Sajnos ezt a közjogi tényt a Dunaújvárosi Hírlap főszerkesztője nem tudta.)

Ilyen törvényességi felhívást egyébként a 2014-es alakuló üléssel kapcsolatban is tett a Kormányhivatal. Erről a 2015. májusi nyilvános ülésén tárgyalt a Képviselő-testület, mely akkoriban sem jelentette azt, hogy érvénytelenek lettek volna a 2015. május előtti közgyűlési döntések.

Feltűnő, hogy most a Kormányhivatal több olyan döntést is kifogásolt, amiről 2014-ben is ugyanúgy döntöttek, akkor mégsem tették szóvá. Nehéz ezt nem kettős mércének értelmezni.

A városvezetés, miután értesült a Kormányhivatali vizsgálatról, azonnal utasította a Közgyűlés törvényes működéséséért felelős Jegyzői irodát, hogy tegye meg a szükséges lépéseket. Ennek keretében próbáltuk felvenni a kapcsolatot a Fejér Megyei Kormányhivatallal, hogy egyeztessük a szükséges lépéseket, ettől azonban a Kormányhivatal elzárkózott.

A Dunaújvárosi Hírlap cikkének sugalmazása ellenére, a Közgyűlés törvényes működésének biztosítása nem a civil foglalkozású képviselőké, hanem a jogász végzettségű Jegyzői Hivatalé. Nyilván nem véletlen, hogy a fideszes képviselők sem tették szóvá a hibákat, pedig valószínűleg mindegyikre szívesen ugrottak volna.

A helyzet megnyugtató rendezéséhez, a Kormányhivatal felhívása szerint a december 19-ei Közgyűlésen ismét szavazás lesz az alakuló ülés egyes napirendi pontjairól.

Ahhoz már csak értő olvasásra van szükség, hogy a Kormányhivatal felhívásában – és nem a Kúria Abáról szóló döntésében – megtalálja az érdeklődő, hogy ha a fent említett szavazások megtörténnek, akkor helyreáll a törvényesség, tehát szó sincs arról, hogy a korábbi döntések érvénytelenek lennének.

Mindezek fényében az ügy felfújása és az erre épített hangulatkeltés nem tekinthető másnak, mint a választási kampány részének.

A hasonló – alapvető tárgyi – tévedések elkerülése végett, arra kérem az újságíró kollégákat, hogy a Városházát érintő cikkeik írásához vegyék fel a kapcsolatot a sajtószóvivővel, minden szükséges információt a rendelkezésükre fog bocsájtani, hogy egyetlen újságíró se kerüljön ilyen kellemetlen helyzetbe.

Medgyesi Miklós
sajtószóvivő

(Címlap- és belső oldali nyitókép: DO-archív; további illusztrációk, szöveg forrása: dunaujvaros.hu)
 

A rovat további hírei: Belföld

Járvány:  895 főre nőtt a fertőzöttek száma – Fejérben ismét aggasztó az emelkedés

Járvány: 895 főre nőtt a fertőzöttek száma – Fejérben ismét aggasztó az emelkedés

2020. április 08. (szerda)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 895 főre emelkedett a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Fejér megyében aggasztó az emelkedés mértéke: egy nap alatt 25,64 százalékponttal nőtt az igazolt esetszám.

Nagyot ugrott az igazolt fertőzöttek száma Fejér megyében

Nagyot ugrott az igazolt fertőzöttek száma Fejér megyében

2020. április 07. (kedd)

Budapest és Pest megye után már Fejérben van a legtöbb olyan beteg, aki igazoltan koronavírussal fertőzött. A trend riasztó: a szűk egy héttel ezelőtti adatsorhoz mérten 300 százalékos a növekedés!

Vírus: 817 főre nőtt a fertőzöttek száma – és elhunyt 9 idős, krónikus beteg

Vírus: 817 főre nőtt a fertőzöttek száma – és elhunyt 9 idős, krónikus beteg

2020. április 07. (kedd)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 817 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 9 idős, krónikus beteg, ezzel 47 főre emelkedett az elhunytak száma, 71 fő gyógyultan távozott a kórházból.

Járvány: 744 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma; elhunyt 4 idős beteg

Járvány: 744 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma; elhunyt 4 idős beteg

2020. április 06. (hétfő)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 744 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb négy idős krónikus beteg, így az áldozatok száma már 38 – míg 67 főre emelkedett a gyógyultak száma is.

Vírus: 733 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma – elhunyt 2 idős beteg

Vírus: 733 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma – elhunyt 2 idős beteg

2020. április 05. (vasárnap)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 733 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb két 80 év feletti idős beteg, és 66 főre emelkedett a gyógyultak száma is.

Koronavírus: 678 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma, elhunyt 6 beteg

Koronavírus: 678 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma, elhunyt 6 beteg

2020. április 04. (szombat)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 krónikus beteg.

Vírus: már 623 fő az azonosított fertőzöttek száma – és 5 beteg hunyt el

Vírus: már 623 fő az azonosított fertőzöttek száma – és 5 beteg hunyt el

2020. április 03. (péntek)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 623 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, emellett 43 főre emelkedett a gyógyultak száma is.