Önkormányzati közlemény a közgyűlés alakuló ülése kapcsán

2019. december 16. (hétfő) 18:43 - Öcaline

Közleményben reagált a Dunaújvárosi Hírlap mai számában megjelent, a közgyűlés alakuló ülésével kapcsolatos írásra a város önkormányzata. Betűhív közlés a hajtás után.

2019. december 16-ai számában "Az alakuló dunaújvárosi közgyűlés valamennyi döntése érvénytelen volt" címmel tett közzé írást a Dunaújvárosi Hírlap.
A cikk első mondata szerint: "a Kúria Önkormányzati Tanácsának Köf.5.009/2019/4. számú határozata alapján – az október 13-i önkormányzati választásokat követően megtartott – Dunaújváros MJV önkormányzata, október 29-i alakuló közgyűlésén meghozott valamennyi döntés jogszabálysértő, az eljárási szabályok betartásának hiánya miatt közjogilag érvénytelen."

Az idézett Kúriai állásfoglalás Aba város Képviselő-testületének, közútkezelői hatásköreinek átruházásáról szól, Dunaújvároshoz semmi köze. 

A történetet ezzel le is tudnánk zárni, de nem azt a kommunikációt fogjuk folytatni, amit az előző városvezetés, így nézzük a további tényeket.

A Fejér Megyei Kormányhivatal vizsgálatában több település, így Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2019. október 29-ei, alakuló ülésével kapcsolatban is hiányosságokat tárt fel. (Az önkormányzatok törvényességi felügyeletét ugyanis a Kormányhivatal látja el, nem pedig a Kúria. Sajnos ezt a közjogi tényt a Dunaújvárosi Hírlap főszerkesztője nem tudta.)

Ilyen törvényességi felhívást egyébként a 2014-es alakuló üléssel kapcsolatban is tett a Kormányhivatal. Erről a 2015. májusi nyilvános ülésén tárgyalt a Képviselő-testület, mely akkoriban sem jelentette azt, hogy érvénytelenek lettek volna a 2015. május előtti közgyűlési döntések.

Feltűnő, hogy most a Kormányhivatal több olyan döntést is kifogásolt, amiről 2014-ben is ugyanúgy döntöttek, akkor mégsem tették szóvá. Nehéz ezt nem kettős mércének értelmezni.

A városvezetés, miután értesült a Kormányhivatali vizsgálatról, azonnal utasította a Közgyűlés törvényes működéséséért felelős Jegyzői irodát, hogy tegye meg a szükséges lépéseket. Ennek keretében próbáltuk felvenni a kapcsolatot a Fejér Megyei Kormányhivatallal, hogy egyeztessük a szükséges lépéseket, ettől azonban a Kormányhivatal elzárkózott.

A Dunaújvárosi Hírlap cikkének sugalmazása ellenére, a Közgyűlés törvényes működésének biztosítása nem a civil foglalkozású képviselőké, hanem a jogász végzettségű Jegyzői Hivatalé. Nyilván nem véletlen, hogy a fideszes képviselők sem tették szóvá a hibákat, pedig valószínűleg mindegyikre szívesen ugrottak volna.

A helyzet megnyugtató rendezéséhez, a Kormányhivatal felhívása szerint a december 19-ei Közgyűlésen ismét szavazás lesz az alakuló ülés egyes napirendi pontjairól.

Ahhoz már csak értő olvasásra van szükség, hogy a Kormányhivatal felhívásában – és nem a Kúria Abáról szóló döntésében – megtalálja az érdeklődő, hogy ha a fent említett szavazások megtörténnek, akkor helyreáll a törvényesség, tehát szó sincs arról, hogy a korábbi döntések érvénytelenek lennének.

Mindezek fényében az ügy felfújása és az erre épített hangulatkeltés nem tekinthető másnak, mint a választási kampány részének.

A hasonló – alapvető tárgyi – tévedések elkerülése végett, arra kérem az újságíró kollégákat, hogy a Városházát érintő cikkeik írásához vegyék fel a kapcsolatot a sajtószóvivővel, minden szükséges információt a rendelkezésükre fog bocsájtani, hogy egyetlen újságíró se kerüljön ilyen kellemetlen helyzetbe.

Medgyesi Miklós
sajtószóvivő

(Címlap- és belső oldali nyitókép: DO-archív; további illusztrációk, szöveg forrása: dunaujvaros.hu)
 

A rovat további hírei: Belföld

Továbbra is sok napsütés várható

Továbbra is sok napsütés várható

2020. június 27. (szombat)

Vasárnap akár 34 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

Gyorsan feléledt az ingatlanpiac

Gyorsan feléledt az ingatlanpiac

2020. június 26. (péntek)

Gyorsan feléledt a lakóingatlanok piaca, már májusban felülmúlta a lakást keresők száma az egy évvel korábbit, és még a kínálati árak is nőttek.

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések

2020. június 26. (péntek)

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések május végéig a kibocsátók adatai szerint, akik a veszélyhelyzet júniusi feloldását követően a költésekben további emelkedésre számítanak - közölte az OTP Bank, az MKB Bank, és a K&H Bank az MTI érdeklődésére.

Zivatarok, felhőszakadás és UV-sugárzás miatt is figyelmeztetnek

Zivatarok, felhőszakadás és UV-sugárzás miatt is figyelmeztetnek

2020. június 25. (csütörtök)

A zivatarok, a felhőszakadás és az UV-sugárzás veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Levonult az árhullám a Dunán

Levonult az árhullám a Dunán

2020. június 25. (csütörtök)

Még tart az első fokú készültség a Tiszán a levonuló árhullám miatt, viszont a Duna vízállása szerdán tetőzött a fővárosnál, azóta csökken a vízszint - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Emelkedik az üzemanyag ára

Emelkedik az üzemanyag ára

2020. június 23. (kedd)

Jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj ára is szerdától!

Végre vége az idősek vásárlási idősávjának

Végre vége az idősek vásárlási idősávjának

2020. június 18. (csütörtök)

Megszűnik a 65 év felettiekre vonatkozó, naponta 9 és 12 óra között érvényes vásárlási idősáv a boltokban, piacokon mától – a részletekről a város hivatalos weboldalán látott napvilágot összegzés.