Dunaújváros Hetilap

"Pontos, tényszerű válaszokat tudjunk adni"

2019. december 23. (hétfő) 18:01 - Öcaline

Politikai hecckampányt csinált a Fidesz az alakuló ülés miatti törvényességi felhívásból – a Városháza sajtószóvivője szerint. Medgyesi Miklós beszélt az önkormányzat nehéz anyagi helyzetéről, az új városházi facebook oldalról és arról is, lesz-e pénz a nyugdíjasok húsvéti támogatására.  

Egy hónapja lett a Dunaújvárosi Önkormányzat sajtószóvivője. Milyen volt az első hónap?
– Zsúfolt! Rengeteg munka szakadt a nyakunkba a kollégákkal. Nagyon sok dolog történt, amiben a városlakók részletes tájékoztatást vártak el tőlünk. Ehhez viszont nagyon sok információ beszerzésére van szükség, hogy pontos, tényszerű válaszokat tudjunk adni. Azon vagyunk, hogy minél olajozattab legyen ez a tájékoztatás, ezért a napokban elindítottuk az Önkormányzat hivatalos facebook oldalát is. Itt is mindenkit arra biztatok, hogy kövesse az oldalt, mert itt minden fontos információt megtalálhat.
A héten (az interjú december 18-án készült - a szerk.) az alakuló ülés körüli viták adtak munkát. Miért nem ismerték el, hogy mi történt?
– Még mielőtt bármi is megjelent volna ezzel kapcsolatban, az önkormányzat honlapján már nyilvános volt a közgyűlési előterjesztés, ami éppen arról szól, hogy elismerjük a hibát. Az egyik közösségi oldalon óriási leleplezésként tálalták a közgyűlési előterjesztést, amit egy héttel korábban mi magunk tettünk nyilvánossá. Meglepett a törvényességi felhívás körül kialakult hangulat, hiszen ugyanilyen felhívás a 2014-es alakuló ülés kapcsán is érkezett az önkormányzathoz, akkor ezt teljes csendben orvosolták. A "Rajta, Újváros!" azon képviselői, akik akkor is a testületben ültek, vita nélkül megszavazták az akkori törvényességi felhívásra adott választ, hiszen ez a város érdeke. A civil foglalkozású képviselőktől – üljenek bármelyik frakcióban – nem várható el ilyen speciális jogi ismeret. Sőt itt több esetben jegyzőkönyvezetési problémákról van szó. Ez nem poltikai, hanem jogi, szakmai kérdés. 
Kit terhel a politikai felelősség?
– Törvényességi hiba miatt szakmai felelősség van. A Közgyűlés törvényességi felügyelete a jegyző feladata, így a felelősség is őt terheli. Politikai felelősségről akkor beszélhetnénk, ha kár érte volna a várost, ilyen azonban nem történt. A jegyző munkáltatója valóban a polgármester, így ő mérlegelheti, hogy tesz-e lépéseket az eset miatt.
Ha az alakuló ülés érvénytelen, akkor bizony érvénytelen az összes utána hozott döntés is!
– Természetesen erről szó sincs. A törvényességi felhívás világosan meghatározza, hogy hogyan orvosolható a szabálysértés. Ezeket a lépéseket – határidő előtt – a csütörtöki közgyűlésen pontról pontra végrehajtották, így helyreállt a törvényes működés.
Az alpolgármesterek miért nem fizették vissza a díjazásukat?
Az alpolgármesterek ellátták a feladatukat a törvényességi felhívás előtt is, a munkát tehát elvégezték, így jár érte a bér. Az alpolgármester választás egyébként 2014-ben több ponton is problémás volt, ezeket azonban akkor nem javították, mégsem fizettek vissza egy fillért sem, és utána is felvették a fizetésüket.
Mennyibe kerül ez a baki városnak?
– A törvényességi felhívásban foglaltaknak határidő előtt eleget tett a Közgyűlés, így semmilyen következménye nincs a dolognak, sem jogi, sem pedig pénzügyi. Nem volt ilyen 2014-ben sem. Kárról tehát maximum annyiban beszélhetünk, hogy néhány órával tovább égett a villany a közgyűlési teremben.
A múltkori alkalommal döntött a közgyűlés egy 2 milliárdos hitelkeretről. Miért van szükség erre?
– A 2019-es költségvetésbe a fideszes többség betervezett egy 1,5 milliárdos hitelfelvételt, amit fejlesztésekre kívántak elkölteni. Ha ezt a hitelt nem kapja meg a város, akkor a kiadási oldalról azonnal ki kell venni ezt a 1,5 milliárd forintot. Ez szó szerint így hangzott el a 2019. február 14-ei közgyűlésen, bárki visszakeresheti. A 1,5 milliárd forintot úgy költötte el az előző városvezetés, hogy nem volt kormányzati döntés a hitelről. Október 13-áig 775 milliót ki is fizettek ebből a pénzből. A kormány azonban a mai napig nem döntött erről a kérelemről. Tehát most, két héttel az év vége előtt kellene 1,5 milliárddal csökkenteni a kiadási oldalt. Ezt akkor lehetne megtenni, ha a hitelből tervezett fejlesztéseket nem teszi meg a fideszes vezetés. De megtette. Átvágták a szalagokat, mosolyogtak, a számlát pedig itt hagyták nekünk, hogy fizessük ki. Ez véleményem szerint hűtlen kezelés, költségvetési csalás. Ezt már jogászok is vizsgálják, bírósági útra fogjuk terelni az ügyet, ahol majd eldöntik, hogy ez valóban így van-e. 
Miért nem árulják el, hogy mik a hitelkeret kondíciói?
– Mert az üzleti titok. Egy bank nyilván sokkal kedvezőbb feltételekkel ad hitelkeretet egy sok milliárddal gazdálkodó önkormányzatnak, mint egy egyszerű magánembernek, ezt viszont nem szeretné ha bárki láthatná. Pontosan tudják ezt az ellenzéki képviselők is, hiszen az ő hitelszerződésüket sem tették nyilvánossá. Tehát ezzel is csak hecckampányt folytatnak. A hitelkeret működése is nagyon kedvező: a lehívott hitelkeret automatikusan csökken, ha pénz érkezik a számlára, tehát szó sincs arról, hogy ezt egyösszegben kellene kifizetni december 31-én.
Az előző vezetés 2,5 milliárdot hagyott a számlán, ennyiből nem sikerült kijönni?
Dunaújváros 2019-es költségvetésének kiadását – még az előző vezetés – 36,5 milliárd forintra tervezte, a 2,5 milliárd forint ennek a 7 százaléka. Ez az összeg nemcsak a 2019. évi kiadásokra kell, hanem ebből a pénzből és a december havi adóbevételekből kellene az önkormányzatnak a működést biztosítani a 2020. márciusi adóbevételek beérkezéséig. A 1,5 milliárd forintos hitel hiányában a 2020. év első három hónapjának finanszírozása csak nehezen lenne biztosítható a folyószámlahitel felvétele nélkül.
Ha ennyire nehéz a helyzet, akkor miből futotta például a nyugdíjasok karácsonyi támogatására?
– Természetesen látható volt, hogy a karácsonyi támogatás kifizetése komoly gondot okoz, de az idő rövidsége miatt úgy döntött a városvezetés, hogy mégis kifizeti, mert sok kispénzű nyugdíjas ezt már betervezte a karácsonyi bevételei közé. Éppen az ilyen kifizetések miatt is van szükség a hitelkeretre. 
Az előző vezetés által hátrahagyott hiány lenne az oka, hogy húsvétkor nem lesz nyugdíjas támogatás?
Így van. Sajnos a fent említett okok miatt ezt nem tehetjük meg, mert veszélybe sodornánk a város stabil pénzügyi működését. Most még elég hosszú idő van húsvétig, hogy erre felkészüljenek az érintettek. Hozzáteszem: mindenképpen terveztük a rendszer felülvizsgálatát, mert vannak benne érdekes dolgok.
Mire gondol?
– Például az idősek világnapján kifizetendő támogatásról. Ez idén került bele a rendeletbe, október elsejére fizették ki. Nehéz ezt nem kampányszagúnak titulálni. 
Ezzel azért lehetne vitatkozni!
Természetesen. Ezt mindenki döntse el maga. Ami azonban még fontosabb, hogy a mostani rendelet szerint évente három alkalommal lehet kifizetni a támogatást. Így a 11 ezer nyugdíjas 15 ezer forintot kap, a város pedig 240 milliót fizet ki. Vagyis egy nyugdíjasra 22 ezret költ a város, miközben ő csak 15 ezret kap. A különbség a banki és postai költségből adódik. Tehát már azzal is rengeteget lehetne spórolni például, ha nem háromszor fizetnénk, hanem egyszer.
Karácsonykor miért kellett bevezetni a 199 ezer 00 forintos plafont?
– Ezt a plafont 2015-ben vezették be. Sokaknak azért lehet mégis újdonság, mert a korábbi városvezetés ezt nem minden esetben engedte kommunikálni. Látható volt, hogy e miatt a plafon miatt is nagy viták alakultak ki, ezért is fontos tehát a rendszer átgondolása. Ezt a lehető legszélesebb körben szeretnénk megtenni. Sokan inkább a családosokat támogatnák. Azt fontos hangsúlyoznom: a városvezetés minden nehéz helyzetben lévő Dunaújvárosinak szeretne segíteni. A fideszes vezetés azonban üres kasszát hagyott ránk. Amint rendbe tesszük a költségvetést, nagyobb mértékben támogatjuk a rászorulókat is, olyan formában, ahogyan azt a legtöbben jónak látják.
Folyik a Vasmű úti platánok kivágása. Ki a felelős a fák pusztulásáért?
– Ez egy nagyon komoly érzelmi ügy a városban, amit tökéletesen meg is értek. Ilyen esetekben sokszor láthatjuk, hogy a közvélemény felelőst akar. Látom, hogy nagyon sokan vannak, akik azt akarják, hogy az önkormányzat mondja ki: Cserna Gábor és a Vasmű út mostani felújítása okozta a bajt. Ha azonban ezt tennénk, nem lennénk korrektek. A fák élőlények, akárcsak mi, emberek. Nagyon fájdalmas, nagyon szomorú, de minden élőlény egyszer elpusztul, amikor már nem lehet tenni semmit. A Vasmű úti fáknál ez az idő most jött el. A szakértő jelentésben feketén-fehéren benne van, hogy ezek a fák balesetveszélyesek. Szakszerűen eltávolítjuk, talajcserét végzünk, és a lakosság bevonásával választjuk ki az új fákat, amiket tavasszal telepítünk. 
Milyen munka van még hátra ebben az évben?
– Vannak még hátra egyeztetések, de a karácsony a képviselőknek és a városvezetőknek is karácsony. Nagyon nehéz éven vagyunk túl, mindenkire ráfér egy kis politikamentes időszak a szerettei körében. Én is szeretném megragadni a lehetőséget, hogy minden dunaújvárosinak áldott, békés karácsonyt, és boldog új esztendőt kívánjak!

(VR)
 

A rovat további hírei: Közélet

Közgyűlés: pengeváltás után fontos témák az évnyitón

Közgyűlés: pengeváltás után fontos témák az évnyitón

2020. január 24. (péntek)

Gyurcsányozással és városrombolással koronázott éles pengeváltással kezdődött, a Fidesz-frakció távozása után lassú hömpölygéssé szelídült a közgyűlés évnyitó ülése a Városházán csütörtökön délelőtt. Negyvennél több napirendről tárgyaltak a képviselők – fontos témákról is döntöttek.

Hankook: új elnök az európai központ élén

Hankook: új elnök az európai központ élén

2020. január 21. (kedd)

Új irányhoz új vezető: Lee Sang Hoon lett a a Hankook Tire Europe új operatív igazgatója és elnöke, áll a cégcsoporttól honlapunkhoz eljuttatott közleményben. Pályakép és stratégiai célok a hajtás után!

DS Híradó: érdekvédelem, jegyzőváltás, lábtoll-labda

DS Híradó: érdekvédelem, jegyzőváltás, lábtoll-labda

2020. január 21. (kedd)

Izgalmas közéleti témák sora, így a munka törvénykönyvével összefüggő politikusi álláspont vagy a napirenden lévő jegyzőváltás is szerepel a DS Híradó kínálatában. - de a városunkban rendezett lábtoll-labda viadalról is láthatnak riportot. Hangképes összegzés máris itt!

Közgyűlés: fajsúlyos tételek az évnyitón

Közgyűlés: fajsúlyos tételek az évnyitón

2020. január 21. (kedd)

Fajsúlyos témákról dönthetnek a képviselők a naptári év első ülésén a Városháza "C" szárnyában csütörtökön: a közgyűlés elé kerül egyebek mellett több intézmény beszámolója, de fontos szervezeti és törvényességi kérdésekről is határoznak majd.

Dunaújváros érdekei az első helyen

Dunaújváros érdekei az első helyen

2020. január 17. (péntek)

Közös fotó nélkül zárult Molnár Tibor, Fidesz-támogatta független képviselőjelölt és Pintér Tamás polgármester tárgyalása. Dunaújváros első embere a várost illető forrásokat kérte számon a képviselőjelöltön.

DS Híradó: a város dala és a város kenyere

DS Híradó: a város dala és a város kenyere

2020. január 17. (péntek)

Több más aktuális téma mellett a Dunaújvárosiak Dala és Dunaújváros Kenyere is friss tételként szerepel a DSTV Híradójának csütörtöki adásában. Helyi ízek, mutatom máris!

DVCSH: üzemszünet a Béke városrészben

DVCSH: üzemszünet a Béke városrészben

2020. január 17. (péntek)

Több épületet is érint az az üzemszünet, amely az úgynevezett KAF vízvezetéken végzendő munkálatok miatt  tart ma reggeltől várhatóan délig a a Béke városrészben. Lista a hajtás után.