Dunaújváros Hetilap

Szabad megyei jogú városok: mától már szövetségben!

Öcaline - 2019. december 9. 15:44

Tíz megyei jogú város, köztük Dunaújváros polgármestere kötött "stratégiai" szövetséget –  idézi Botka László szegedi polgármester mai facebook-posztját a Mérce.hu. A tét nem kicsi – katt a részletekért!

"A mai napon szövetséget kötöttünk egymással hazánk jövője érdekében. Közös értékek és stratégia mentén az a célunk, hogy Magyarország igazságos, szolidáris és szabad otthona legyen minden magyarnak" – írta a szövetség létrejöttét publikáló kép alá Szeged polgármestere. A fotón Botka László társaságában Csőzik László (Érd), Márki-Zay Péter (Hódmezővásárhely), Péterffy Attila (Pécs), Dr. Nemény András (Szombathely), Szücsné Posztovics Ilona (Tatabánya), Fekete Zsolt (Salgótarján), Mirkóczki Ádám (Eger), Veres Pál (Miskolc) és Pintér Tamás (Dunaújváros) látható.
A szegedi polgármester már az őszi önkormányzati választások után is jelezte, hogy nagyon szívesen látja a frissen megválasztott ellenzéki polgármestereket Szegeden, és akár tanácsokat is ad nekik, hogy hogyan tartsanak ellent a kormányzati nyomásnak (Pintér Tamás Mirkóczki Ádám társaságában már a választás előtt konzultált Szeged első emberével az esetleges győzelem utáni helyzetről, ennek során egyeztettek egy lehetséges együttműködés, városok közötti szövetség lehetőségéről is).
Botka László egy korábbi interjúban így számolt be az összefogás szükségességétől: 

"Én felajánlom minden, újonnan megválasztott ellenzéki polgármesternek az én 17 éves polgármesteri tapasztalatomat, szívesen látok mindenkit, és a magam tudásával próbálom segíteni, hogy sikeresek legyenek. Ehhez nekem semmilyen tisztségre nincsen szükségem, 17 év többet ér, mint bármilyen tisztség."

A mostani megállapodás egyik érdekessége, hogy Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere korábban többször jelezte, egyik első intézkedéseként létrehozná a Szabad Városok Szövetségét, ami minden eszközével hozzájárulna az ellenzéki együttműködéshez, ám úgy tűnik, ebből a mostani felállásból mégis lemaradt – a Mérce információi szerint a szövetségkötésre a Megyei Jogú Városok Szövetségének ülése előtt került sor, aminek Budapest nem tagja.

(Forrás: Mérce; fotó: Botka László facebook)
 

A rovat további hírei: Közélet

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.