Dunaújváros Hetilap

Választás 2020: minta- és példaadó ellenzéki győzelem született!

Öcaline - 2020. február 17. 18:20

Három nagyon fontos és első ránézésre is nyilvánvaló, továbbá egy kevesebbet említett, de szintén lényeges tényezőre fókuszálok a vasárnapi, elsöprő ellenzéki győzelmet hozott időközi országgyűlési választás kapcsán. Elemzés.

Az eredmény ismert, de mivel kedves a szívemnek, ideírom még egyszer: a február 16-án, vasárnap tartott időközi országgyűlési választáson Fejér megye 4-es választókörzeztében Kálló Gergely, az ellenzéki összefogás (Jobbik, DK, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd) jelöltje 10 ezer 897 szavzattal, az urnákhoz járult választók 56,29 százalékának voksait begyűjtve lett képviselő Molnár Tibor, a Fidesz (sőt, plakátja tanúsága szerint egyenesen a Fidesz kormány) támogatását élvező független jelölt előtt, aki 7 ezer 302 szavazatot gyűjtött (ez az összes voks 37,72 százaléka). 

Választás 2020 – online (katt) >>
Választás 2020: Kálló Gergely a befutó (katt) >>

Látszólag eddig tart a matek – de persze nem, mert a vasárnapi választás egyik legfontosabb tanulsága éppen egy, pontosabban kettő matematikai vonatkozású történet. Ezekkel kezdem.

Alapműveletek

Egy ismerősöm kicsit megdöbbenve kérdezte tőlem tegnap este, hogy tényleg voltam-e annyira bolond, hogy egész nap a részvételi arányokat figyeltem, amikor – így ő – elég lett volna csak a végeredményre koncentrálni. Hát elmondom: igen, valóban rekord alacsony volt a részvételi arány, igen, valóban joggal érzi minden demokrata, hogy súlyos gondot tükröz a választói érdektelenség, valóban nyomasztó, megkockáztatom, fenyegető is a "hallgatag tömeg" nagysága. Ugyanakkor érdemes volt figyelni, mert már ezen a szinten, a nettó matematika frontján eldőltek a nagy dolgok tegnap: azzal a ténnyel, hogy az OEVK legutolsó publikus, 18 óra 30-kor mért részvételi arányát (28,4 százalék) mindössze három településen lépték túl, és ebben a külön versenyben a messze-messze a legnagyobb szavazószámmal bíró Dunaújváros is benne volt, már előre vetítette a végeredményt – ha az 56-38-at pontosan nem is, de azt mindenképpen, hogy a Fidesz (értsd: dr. Dorkota Lajos) egyébként kétségkívül jól felépített mesterterve ezúttal kudarcra ítéltetett. Az iváncsai polgármesternek ugyanis akkor és csak akkor lett volna esélye a végső diadalra, ha a dunaújvárosi 30 százalék körüli részvételi aránnyal szemben valóban "megmozdul" a vidék, illetve megmozdul és szinte egyöntetűen a kormány támogatottjára szavaz. Ehhez képest éppen a két, viszonylag jelentős lélekszámú településen, Ercsiben és Pusztaszabolcson volt a leggyengébb a részvételi hajlandóság 17,27, illetve 17,01 százalékponttal. A fidesznyik bukó már ekkor borítékolható volt; a mértéke nem, a ténye egészen biztosan.
Szintén nem mellékes számszaki vonatkozás, hogy a 2018-as mutatóhoz mérten jelentősen, csaknem harmadára csökkent az ellenzéki összefogás mindenkori (most is!) legjelentősebb mumusa, a mindig, minden körülmények között mozgósítható Fidesz-tábor. Megint beszéljenek a száraz számok. 2018-ban az országgyűlési választások során Galambos Dénes doktor 18 541 voksot kapott a Fidesz-KDNP színeiben (ez akkor a szavazatok 39,56 százalékára, és a második helyhez volt elég).  Egy jelentősnek mondható, 40 százalékos csökkenéssel ez a szám 11 ezer 125 fő – ha fogcsikorgatva is, de ezzel még győz a kormánypárti aspiráns. Igen ám, de a csökkenés mértéke nem 40 százalékos volt, hanem picivel több mint 62 (!!!) százalékpontos. Igaz, hogy időközin, igaz, hogy nem a nagy kampányidőszak dühös és acsargó légkörében, de akkor is: ez bizony narancsszínű szemüvegen át borzalmas mélyrepülés. Az összetartó, mozgósítható, nota bene ugrásra kész tábor ábrándja szertefoszlott, pontosabban már csak Orbán Viktor fejében létezik (ez sem elhanyagolható, de – szerencsére – a valósághoz már nincs köze). Ha valami, akkor – a csúfos kudarc, a sorrendben harmadik csapás immár vitathatatlan ténye mellett – ez fájhat igazán most a Fidesznek.

Az összefogás diadala

Tudom, hogy nagyképűség, de sokadszor idézem saját magam; 2018 márciusában írtam, vagyis még jóval a Pintér Tamás győzelmét hozó országgyűlési választás előtt. A cikk címében is rögzítettem, CSAK az összefogás ad esélyt a Fidesz-uralom megtörésére, és bár ott is a matekkal kezdtem, nem véletlenül, de a leglényegesebb mondatokat az esélyleső összegzés végére időzítettem, íme:
"A város, az ország sorsa múlik az összefogáson. Ha ez neked kevés, maradj otthon. Ha viszont változtatni szeretnél, menj el és válassz: listán arra szavazz, aki a szívednek kedves; egyéniben pedig a legesélyesebb ellenzéki jelöltre – bárki legyen is az! És akkor a jelölted: győzhet. 
És ha sokan elhiszik, hogy győzhet, akkor győzni is fog, ez a legszebb az egészben.

Az eredmény ismert, a teljes cikket itt olvashatod el!

Az összefogás – esély; és CSAK az összefogás ad esélyt (katt) >> 

Mindezt csak azért idéztem, mert nem véletlenül hangsúlyozta mind a kampány során végig, mind a tegnap esti sajtótájékoztató során Kálló Gergely (valamint a sajtótájékoztatót követő interjúban sokadjára Pintér Tamás polgármester is), hogy a győzelem nem egy személy, de még csak nem is egy párt sikere – újra, sorrendben harmadszorra igazolódott be a 2018-ban megfogalmazott tézis: a Fidesz-uralom megtörhető, de kizárólag akkor, ha a teljes ellenzék hangsúlyosan, deklaráltan kiáll az összefogás éthosza mellett.  (Mondjuk aki meg nem áll ki, az vethet magára, mint az egyszeri, föld nélküli kisgazda: pillanatok alatt a partvonalon kívül találja magát.)

Az összefogás felelőssége – és az első fecske

Ráadásul van még egy – igaz, ritkábban emlegetett, de minden soron fontos – tényezője a vasárnapi választásnak. Az eseménnyel, pontosabban a diadal tényével ugyanis – a fentiekből eredően nehéz lenne vitatni – politikatörténeti mérföldkőhöz érkeztünk: először sikerül de facto bizonyítani, hogy a 2018-ban még csak "taktikai szavazás" frázissal illetett vezérelv a gyakorlatban is működik, sőt, fényesen beválik. Szintén nem lehet véletlen, hogy – egyelőre még csupán a közösségi média keretein belül – már többen a "dunaújvárosi modell" kifejezéssel éltek az ellenzéki összefogásra (oké, ez picit túlzó, pontosabb lenne a "hódmezővásárhelyi-dunaújvárosi modell" meghatározás, de azért így is gyönyörű). Azt sem felejthetjük el, hogy kellett a sikerhez egy remek kampánycsapat is, továbbá nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy Kálló Gergely ugyan minden ormótlan fideszes csúsztatással szemben jelenleg valóban dunaújvárosi lakos, de hadd fogalmazzak finoman: nem egy közismert személyiség a városban – és még ezzel kétségtelen hátránnyal együtt is vastagon, toronymagasan befutó tudott lenni. Az 56-38 olyan mérvű siker, amit nem kell megmagyarázni. 
Ráadásul a mostani győzelem egyik, egyelőre ritkán emlegetett hozadéka lehet – és őszintén bízom abban, hogy lesz is –, hogy a magyar Országgyűlésben mostantól ül majd egy parlamenti szereplő, akit ugyan a Jobbik delegált, de aki egyúttal a teljes (demokratikus) ellenzék képviselője is. Történelmi siker után történelmi feladat és felelősség: Kálló Gergely lehet az a honatya, aki személyes jelenlétével, összes megnyilatkozásával az összefogás követeként, a kifejezés legszorosabb értelmében élő példájaként dolgozat a Parlamentben. Nem lesz könnyű dolga, de – az itteni munkálkodása fényében – bőven benne ven, hogy sikerüljön, mint maga is utalt rá: minden erejével azon lesz, hogy rászolgáljon az összes támogató bizalmára. 
Az első fecske megérkezett.

A Fekete Lovag és a fehér elefánt

Nem szeretném  elviccelni, de már tényleg megmosolyogtató, hogy miközben a nem NER-kompatibilis (= hírértékelvű) honi média összes orgánuma címlapon és/vagy vezető hírként foglalkozott az eredménnyel, a nemzethy propaganda hadállásai szinte versengtek azon, hogyan tompítsák a vereség élét. Nincs jelentősége? Aha. Marginális? Na persze. Időközi? Oda se neki. Vesztettünk? Nem fáj. Miközben megmutatom, hol tart most városi/térségi színtéren a Fidesz.

Akinek első látásra nem ugrik be, hogy jön ide a Gyalog-galopp egyik kulcsjelenete, annak megmutatom itt!
Nagyon fontos tanulsága lehet még a vasárnapi választásnak, hogy a Fidesz pontosan úgy viselkedett a kampányban, mint a mesebeli fehér elefánt: az utolsó napok agresszív, sokakban – és okkal-joggal – megütközést keltő akciózása, a  gyüttmentezés egy olyan városban, ahol a populáció meghatározó többsége, magamat is beleértve – a pentelei Nyúl-familiából elszármazott üknagypapával együtt – szintén gyüttment, nos, mindez együtt sorra-rendre azt igazolta, hogy a kormánypárti gócpont nehezen tanult a korábbi kudarc(ok)ból, de könnyen felejtette a vereség fájdalmát. Nem volt érdemi válasza a fontos kérdésre: milyen jövőt szán e sokra hivatott, gazdaságföldrajzi adottságai, ipari kultúrája okán is fontos térségnek, és a benne élőknek. Nagy kérdés persze, hogy a sorrendben harmadik, immár másodjára kegyetlenül nagy bukó után is marad-e a fronton Dorkota doktor – erre azért túl nagy téttel már nem mernék fogadni –, vagy ha nem, akkor mit hoz a jövő az utód/vezető nélkül maradt narancser tábornak. 

Nekem, nekünk ennél kisebb a gond: újra érezhettük, érezhetjük a diadal ízét. Minta- és példaértékű győzelem született – itt és most ez a legfontosabb.

A rovat további hírei: Közélet

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

2022. aug. 08.

Két fontos projektről adott hírt Barta Endre a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője a közelmúltban. A Liszt Ferenc kertben található játszótér egy napvitorlával bővül, míg a Domanovszky téren egy új homokozót alakítanak majd ki. 

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

2022. aug. 08.

Bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított. A határidő szeptember 20., várják a felterjesztéseket!

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

2022. aug. 08.

Aktuális témáról, a tűzijáték költségeinek szociális célú felhasználásáról kérdezte a városlakókat a DSTV stábja. A megkérdezettek többsége egyetért a közgyűlési döntéssel. Hangkép.
 

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

2022. aug. 05.

A kapcsolódó összegzés már megjelent a DO-n, de a város hivatalos oldalán már olvasható a hivatalos versenyfelhívás is a Mi nem szemetelünk! című megméretésre. Mutatom!

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

2022. aug. 05.

Az évek óta tapasztalható felmelegedés és az idei forró és száraz nyár kétségkívül elég bizonyítékot szolgáltat ahhoz, hogy belássuk, komoly lépéseket kell tennünk azért, hogy egyéni és városi szinten is csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. És olyan megoldásokat találjunk többek között a városüzemeltetésre, amelyekkel kezelhető a klímaválság és annak következményei. 

Ki kapja a "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat?

Ki kapja a "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat?

2022. aug. 04.

Dunaújváros közgyűlése minden évben "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat adományoz. Az idei elismerésekre is várják a javaslatokat. Felhívás.

Meteo: újra itt a hőségriasztás – egyelőre szombatig

Meteo: újra itt a hőségriasztás – egyelőre szombatig

2022. aug. 04.

Harmadfokú hőségriasztást adott ki ma nulla órától az országos tisztifőorvos. A rendelkezés szombaton éjfélig él – nagyon durva meleg lesz!