Dunaújváros Hetilap

A kulcs a kézhigiéné – segíthetne az EICS rendszer!

2020. március 22. (vasárnap) 18:24 - Öcaline

Akár a  járványveszély radikális tompítását is szolgálhatja az a komplex kéztisztaság monitorozó és a kontakt fertőzés esélyét csökkentő technológia, amelyet az Enterprise Group szeretett városunkban működő innovációs bázisa fejlesztett ki még 2017-ben. A prototípus elkészült, a szabadalom mégsem jutott a tömeggyártás és a felhasználás fázisába. Itt a lehetőség!

Kedves olvasó, ebben a veszélyhelyzetben el tud képzelni egy eszközt, ami abban segít, hogy azonnal és félreértethetetlenül jelezze, hogy az orvos, hivatalnok, boltos, aki gyógyítja, az ügyeit intézi, kiszolgálja, régen mosott kezet? És ha elképzelte, ön szerint meg is valósítható?
Kettő jó hírünk van: az Enterprise Group szeretett városunkban működő innovációs centruma nemcsak elképzelt egy ilyen integrált digitális berendezést, de el is készítette a prototípust, a szabadalom  szerzőségi adatait a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala már 2019-ben bejegyezte. 

Folyamatos kontroll

Az csak a véletlen műve – és persze a Boda-Öcaline sejtés újabb ékes bizonyítéka –, hogy elsőként éppen a DO hasábjain mutatkozik be a fejlesztés, ami az életre álmodói szerint jó eséllyel bevethető minden rizikós, a jelenlegi járvány transzfer szempontjából érzékeny területen.

A szó Járai Tamásé, az Enterprise Group innovációs igazgatójáé, aki az említett dunaújvárosi bázis vezetőjeként összegezte a fejlesztéssel összefüggő leglényegesebb  tudnivalókat:
- Most, a világméretű járvány idején egyre többet hallunk a kéztisztaság fontosságáról, de ez a korábban is kiemelten fontos volt főleg az egészségügyben dolgozók számára, csak kisebb volt körülötte a tömegkommunikációs zaj. Ezt felismerve kezdett el az Enterprise Group Innovation Centere dolgozni egy megoldáson, ami el is jutott egy prototípus fázisba.  Az EICS rendszer pontosan azt ígéri, ami a nevében foglaltatik – kéztisztaság monitorozó és a kontakt fertőzés esélyét csökkentő technológiát fejlesztett a csapatunk. A megoldás kulcsfontosságú eleme egy okos névtábla, amely egyedi fejlesztésű, e-Ink technológiájú, többszínű kijelző. Ez segít a személy és az intézmény azonosításában, továbbá az aktuális állapot kijelzésében. A névtáblában elhelyezett érzékelő a kézmosóba integrált jelforrás segítségével képes érzékelni a kézmosás tényét. A rendszer azonnal figyelmeztető hangjelzést ad, amint időszerűvé válik a következő kézmosás. Az EICS (Enterprise Infection Control System) biztosítja ezt a folyamatos kontrollt, és bár eredendően az egészségügyi szférát céloztuk a fejlesztéssel, az elmúlt hetek-hónapok tragikus tanúsága szerint más területeken is lenne létjogosultsága. A fejlesztés során egyébként beszéltük is Csicsova Ferenc kollégámmal, akivel feltalálóként jegyezzük az eszközt, hogy idővel más frontokon is bevethető lehet a rendszer – az persze így utólag sajnálatos, hogy az élet igazolta ezt az előfeltevést.

Komplex rendszer, számos előnnyel

Járai Tamás kérdésünkre megerősítette: a fejlesztés alapkoncepciója az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben megfogalmazott kézhigiénés irányelvein alapult – a legegyszerűbben fogalmazva: a világszervezet álláspontja szerint a fertőzések megelőzésének elsődleges és leghatékonyabb módja a kézhigiénia. 

És hogy mi kell ahhoz, hogy az EICS szabadalomból a piacon is elérhető termék, rendszer jöjjön létre? A szó ismét Járai Tamásé: 
– Jelen fázisban rendelkezésünkre áll egy működő prototípus, valamint a telepítéshez, üzemeltetéshez szükséges rendszerelemek. Valójában a legfontosabb a felhasználók részéről történő szükséglet megjelenése, magyarul, hogy az egészségügy – mely Magyarországon jellemzően állami finanszírozású – és annak döntéshozói ismerjék fel egy ilyen komplex rendszer számos előnyét. 
A DO elérte Orbán Elődöt, az Enterprise Group ügyvezető igazgatóját is, aki érdeklődésünkre kiemelte; megítélésük szerint a jövőben egy hasonló esetben a negatív hatásokat jelentősen csökkentheti az EICS alkalmazása:
– Amint zöld utat kap az elképzelés, a következő lépés egy pilot projekt megvalósítása lehet, majd a szükséges módosításokat, fejlesztéseket követően véglegesítjük a rendszert. Három-hat hónap fejlesztéssel és teszteléssel számolunk, amelynek a megkezdéséhez szükség van döntéshozói akaratra, és megfelelő forrásokra. Részünkről a szükséges kapacitás – mérnökök, fejlesztők – rendelkezésre áll, így kevesebb, mint fél év alatt bevezetésre alkalmassá tudjuk tenni a kéztisztaság monitorozó rendszert!

(Illusztrációk: Enterprise Group)

A rovat további hírei: Közélet

Katolikus közösség: visszaáll(t) a régi rend

Katolikus közösség: visszaáll(t) a régi rend

2020. május 24. (vasárnap)

A hétvégi szentmiséket is engedélyezte a megyéspüspök, a következő napokban az urnatemető is nyit, ráadásul és a plébániai iroda szolgálata is újra kezdődik: az enyhítések nyomán visszaáll  régi rend a dunaújvárosi katolikus közösség életében.

Utcanévnapok - Vágó Eszter

Utcanévnapok - Vágó Eszter

2020. május 24. (vasárnap)

Új sorozatban mutatja be Dunaújváros utcaneveinek történetét városunk hivatalos honlapja.

Bölcsődék, óvodák: vissza a normál üzemmódhoz

Bölcsődék, óvodák: vissza a normál üzemmódhoz

2020. május 22. (péntek)

Megszűnik az ügyeleti rend, május 25-én, hétfőn kezdődően a szokásos működéshez térnek vissza a város bölcsődéi és az óvodái, adta hírül az önkormányzat hivatalos weboldala. Szigorú óvintézkedésekkel, persze.

Ha vasárnap, vásárnap  – de még korlátozásokal!

Ha vasárnap, vásárnap – de még korlátozásokal!

2020. május 21. (csütörtök)

Korlátozásokkal ugyan, de ismét megnyílik a vásár kapuja a nagyközönség előtt május 24-én, vasárnap. A városvezetés döntéséről és a kapcsolódó előírásokról a hivatalos honlap adott tájékoztatást.

DVCSH: helyreállt a szolgáltatás, de...

DVCSH: helyreállt a szolgáltatás, de...

2020. május 20. (szerda)

Megtörtént a csőtörésben érintett szakasz cseréje a régi víztoronynál lévő főnyomóvezetéken, helyreállt a vízszolgáltatás, de még tapasztalható vízzavarosodás, adta hírül a DVCSH.

Szabó Zsolt: "Amikor csak lehet, hagyjuk hátra az autót!"

Szabó Zsolt: "Amikor csak lehet, hagyjuk hátra az autót!"

2020. május 20. (szerda)

Nemcsak a levegő lesz tisztább, de a parkolási nehézségeken is segíthetünk, ha kerékpárral közlekedünk a városban, amikor csak lehet – hívta fel a figyelmet Szabó Zsolt. A jó idő beköszöntével az alpolgármester is bringára pattant és legtöbbször így jár be a hivatalba. 

A helyi Fidesz féléves bizonyítványa: egyes alá

A helyi Fidesz féléves bizonyítványa: egyes alá

2020. május 20. (szerda)

Amikor azt írtuk az önkormányzati választások után, hogy megsemmisítő vereséget szenvedett a Fidesz szeretett városunkban, nem sejthettük, hogy a jelző önbeteljesítő jóslatot takar: az országban változatlanul egyeduralkodó kormánypárt nyomtalanul tűnt el a város közéletéből. Elemzés, fontos csomópontokkal.