Dunaújváros Hetilap

A kulcs a kézhigiéné – segíthetne az EICS rendszer!

2020. március 22. (vasárnap) 18:24 - Öcaline

Akár a  járványveszély radikális tompítását is szolgálhatja az a komplex kéztisztaság monitorozó és a kontakt fertőzés esélyét csökkentő technológia, amelyet az Enterprise Group szeretett városunkban működő innovációs bázisa fejlesztett ki még 2017-ben. A prototípus elkészült, a szabadalom mégsem jutott a tömeggyártás és a felhasználás fázisába. Itt a lehetőség!

Kedves olvasó, ebben a veszélyhelyzetben el tud képzelni egy eszközt, ami abban segít, hogy azonnal és félreértethetetlenül jelezze, hogy az orvos, hivatalnok, boltos, aki gyógyítja, az ügyeit intézi, kiszolgálja, régen mosott kezet? És ha elképzelte, ön szerint meg is valósítható?
Kettő jó hírünk van: az Enterprise Group szeretett városunkban működő innovációs centruma nemcsak elképzelt egy ilyen integrált digitális berendezést, de el is készítette a prototípust, a szabadalom  szerzőségi adatait a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala már 2019-ben bejegyezte. 

Folyamatos kontroll

Az csak a véletlen műve – és persze a Boda-Öcaline sejtés újabb ékes bizonyítéka –, hogy elsőként éppen a DO hasábjain mutatkozik be a fejlesztés, ami az életre álmodói szerint jó eséllyel bevethető minden rizikós, a jelenlegi járvány transzfer szempontjából érzékeny területen.

A szó Járai Tamásé, az Enterprise Group innovációs igazgatójáé, aki az említett dunaújvárosi bázis vezetőjeként összegezte a fejlesztéssel összefüggő leglényegesebb  tudnivalókat:
- Most, a világméretű járvány idején egyre többet hallunk a kéztisztaság fontosságáról, de ez a korábban is kiemelten fontos volt főleg az egészségügyben dolgozók számára, csak kisebb volt körülötte a tömegkommunikációs zaj. Ezt felismerve kezdett el az Enterprise Group Innovation Centere dolgozni egy megoldáson, ami el is jutott egy prototípus fázisba.  Az EICS rendszer pontosan azt ígéri, ami a nevében foglaltatik – kéztisztaság monitorozó és a kontakt fertőzés esélyét csökkentő technológiát fejlesztett a csapatunk. A megoldás kulcsfontosságú eleme egy okos névtábla, amely egyedi fejlesztésű, e-Ink technológiájú, többszínű kijelző. Ez segít a személy és az intézmény azonosításában, továbbá az aktuális állapot kijelzésében. A névtáblában elhelyezett érzékelő a kézmosóba integrált jelforrás segítségével képes érzékelni a kézmosás tényét. A rendszer azonnal figyelmeztető hangjelzést ad, amint időszerűvé válik a következő kézmosás. Az EICS (Enterprise Infection Control System) biztosítja ezt a folyamatos kontrollt, és bár eredendően az egészségügyi szférát céloztuk a fejlesztéssel, az elmúlt hetek-hónapok tragikus tanúsága szerint más területeken is lenne létjogosultsága. A fejlesztés során egyébként beszéltük is Csicsova Ferenc kollégámmal, akivel feltalálóként jegyezzük az eszközt, hogy idővel más frontokon is bevethető lehet a rendszer – az persze így utólag sajnálatos, hogy az élet igazolta ezt az előfeltevést.

Komplex rendszer, számos előnnyel

Járai Tamás kérdésünkre megerősítette: a fejlesztés alapkoncepciója az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben megfogalmazott kézhigiénés irányelvein alapult – a legegyszerűbben fogalmazva: a világszervezet álláspontja szerint a fertőzések megelőzésének elsődleges és leghatékonyabb módja a kézhigiénia. 

És hogy mi kell ahhoz, hogy az EICS szabadalomból a piacon is elérhető termék, rendszer jöjjön létre? A szó ismét Járai Tamásé: 
– Jelen fázisban rendelkezésünkre áll egy működő prototípus, valamint a telepítéshez, üzemeltetéshez szükséges rendszerelemek. Valójában a legfontosabb a felhasználók részéről történő szükséglet megjelenése, magyarul, hogy az egészségügy – mely Magyarországon jellemzően állami finanszírozású – és annak döntéshozói ismerjék fel egy ilyen komplex rendszer számos előnyét. 
A DO elérte Orbán Elődöt, az Enterprise Group ügyvezető igazgatóját is, aki érdeklődésünkre kiemelte; megítélésük szerint a jövőben egy hasonló esetben a negatív hatásokat jelentősen csökkentheti az EICS alkalmazása:
– Amint zöld utat kap az elképzelés, a következő lépés egy pilot projekt megvalósítása lehet, majd a szükséges módosításokat, fejlesztéseket követően véglegesítjük a rendszert. Három-hat hónap fejlesztéssel és teszteléssel számolunk, amelynek a megkezdéséhez szükség van döntéshozói akaratra, és megfelelő forrásokra. Részünkről a szükséges kapacitás – mérnökök, fejlesztők – rendelkezésre áll, így kevesebb, mint fél év alatt bevezetésre alkalmassá tudjuk tenni a kéztisztaság monitorozó rendszert!

(Illusztrációk: Enterprise Group)

A rovat további hírei: Közélet

Csak előre: a Bartók gárdája is segít, ha kell

Csak előre: a Bartók gárdája is segít, ha kell

2020. április 02. (csütörtök)

Első körben az intézmény két kisbuszát a szállítási feladatokra, de ha kell, 25 dolgozó "élő erejét" is felajánlotta  Bartók Kamaraszínház az önkormányzat támogató programjának. Világ az egész színház a hajtás után a hajtás után.

DVCSH: üzemszünet pénteken

DVCSH: üzemszünet pénteken

2020. április 02. (csütörtök)

Csőtörés miatt több helyen is szünetel a fűtés és melegvíz szolgáltatás pénteken.

A kereskedelmi dolgozók munkáját méltatta a polgármester

A kereskedelmi dolgozók munkáját méltatta a polgármester

2020. április 02. (csütörtök)

Sokszoros nyomás nehezedik a kereskedelmi dolgozók vállára a nehéz napokban, helytállásukért pedig mindannyian hálásak lehetünk, hangsúlyozta az INTERSPAR áruházban tett látogatásán Pintér Tamás. 

Bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban segítenek

Bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban segítenek

2020. április 01. (szerda)

Sikerrel startolt a támogató program, mintegy 20 segítő indult ma el a Városházáról, hogy segítséget nyújtson a 70 év feletti dunaújvárosiaknak a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban.  Cserébe kérik: maradjanak otthon!

Új géppel kátyúznak a város útjain

Új géppel kátyúznak a város útjain

2020. április 01. (szerda)

A járványhelyzet különleges intézkedéseket követel, az élet azonban nem állt meg: a kátyúzás új módjáról – és új gépéről – tudósított a város hivatalos honlapja. 

Vöröskereszt: nagyon várják a véradókat!

Vöröskereszt: nagyon várják a véradókat!

2020. március 31. (kedd)

Új információs oldalt indított a Magyar Vöröskereszt, és a járványveszély időszakában is várja a véradókat  a dunaújvárosi területi szervezet. Összeállításunk az aktuális donortoborzó mellett a legfontosabb tudnivalókra fókuszál.

Fertőtlenítés, tájékoztatás, figyelmeztetés

Fertőtlenítés, tájékoztatás, figyelmeztetés

2020. március 30. (hétfő)

Naponta fertőtlenítik a város köztereinek forgalmasabb pontjait a DVG munkatársai, adta hírül a város hivatalos weboldala. A hír mellé egy figyelmeztetés társul!