Koronavírus: bezárják az iskolákat, digitális munkarend lép életbe hétfőtől (FRISSÍTVE!)

2020. március 13. (péntek) 21:46 - Öcaline

A koronavírus-fertőzés miatt kialakult veszélyhelyzet fontos döntéséről a miniszterelnök tájékoztatta a nyilvánosságot pénteken este. Tíz akciócsoport kezdi meg a munkát, az oktatás terén hétfőtől digitális munkarendet léptetnek életbe. Itt az összes fontos lépés!

Tíz akciócsoport létre a kormányzat a koronavírus-fertőzés fenyegetettségének csökkentése érdekében, jelentette be videóüzenetében a miniszterelnök. Oktatási csoport jött létre, emellett többek között járványügyi, gazdasági, pénzügyi, valamint a létfontosságú vállalatok működését koordináló csoport kezdi meg működését. Kutatócsoport, valamin határellenőrzési akciócsoport is munkába áll a fertőzés terjedésnek megakadályozása érdekében. A miniszterelnök szerint a laborkapacitás, az eszközállomány elegendő a helyzet rosszabbra fordulása esetén is, de további eszközbeszerzéseket is terveznek.
A leginkább várt bejelentés az oktatási ágazatot érintette – mint a miniszterelnök kiemelte, március 16-án, hétfőn digitális munkarend lép életbe az ország általános és középiskoláiban:
¬– Arra kell készülnünk, hogy nem hetekre, hanem hónapokra nyúlik a rendkívüli helyzet, a változásokhoz igazodni kell a diákoknak és a tanároknak is. Az oktatási akciócsoport javaslata nyomán március 16-án, hétfőn kezdődően új, tantermen kívüli, digitális munkarend lép életbe. Ez azt jelenti, hogy a tanulók nem látogathatják az intézményeket.
A miniszterelnök elmondta, az igazgatók az intézményben koordinálják az oktatást, a tanárok otthonról vagy az iskola eszközparkját használva digitális formában tartanak órákat. A kormányfő szerint "lehet, hogy döcögni fog" a tervezett konstrukció, de így van esély a tanév lezárására, nem utolsósorban az érettségi lebonyolítására. Olyan tanítási módok lesznek, amelyek nem igénylik a személyes találkozást – a tervezett lépésekkel kapcsolatos módszertani ajánlásokat a jövő hét folyamán kapják meg az intézmények, ígérte a kormányfő.
Bejelentkezése végén a miniszterelnök újra kiemelte, amit a DO hasábjain már délelőtt hangsúlyoztunk: elsősorban az időskorúak védelmére kell fókuszálni – így óva intett attól, hogy a családok a nagyszülőket mozgósítsák a kisiskolások őrzésére.

Kapcsolódó link:

A miniszterelnök bejelentése (katt) >>
 

A rovat további hírei: Belföld

Továbbra is sok napsütés várható

Továbbra is sok napsütés várható

2020. június 27. (szombat)

Vasárnap akár 34 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

Gyorsan feléledt az ingatlanpiac

Gyorsan feléledt az ingatlanpiac

2020. június 26. (péntek)

Gyorsan feléledt a lakóingatlanok piaca, már májusban felülmúlta a lakást keresők száma az egy évvel korábbit, és még a kínálati árak is nőttek.

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések

2020. június 26. (péntek)

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések május végéig a kibocsátók adatai szerint, akik a veszélyhelyzet júniusi feloldását követően a költésekben további emelkedésre számítanak - közölte az OTP Bank, az MKB Bank, és a K&H Bank az MTI érdeklődésére.

Zivatarok, felhőszakadás és UV-sugárzás miatt is figyelmeztetnek

Zivatarok, felhőszakadás és UV-sugárzás miatt is figyelmeztetnek

2020. június 25. (csütörtök)

A zivatarok, a felhőszakadás és az UV-sugárzás veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Levonult az árhullám a Dunán

Levonult az árhullám a Dunán

2020. június 25. (csütörtök)

Még tart az első fokú készültség a Tiszán a levonuló árhullám miatt, viszont a Duna vízállása szerdán tetőzött a fővárosnál, azóta csökken a vízszint - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Emelkedik az üzemanyag ára

Emelkedik az üzemanyag ára

2020. június 23. (kedd)

Jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj ára is szerdától!

Végre vége az idősek vásárlási idősávjának

Végre vége az idősek vásárlási idősávjának

2020. június 18. (csütörtök)

Megszűnik a 65 év felettiekre vonatkozó, naponta 9 és 12 óra között érvényes vásárlási idősáv a boltokban, piacokon mától – a részletekről a város hivatalos weboldalán látott napvilágot összegzés.