Dunaújváros Hetilap

Magyar Vöröskereszt: komoly harc a koronavírus ellen!

2020. március 17. (kedd) 18:00 - Öcaline

Nagyszabású együttműködést hirdetnek, nagy hangsúlyt helyeznek a tájékoztatásra, emellett határokon átívelő gyűjtőakciót kezdtek a koronavírus elleni hatékony fellépésre: összeállításunk a Magyar Vöröskereszt veszélyhelyzetben nyújtott tevékenységét summázza.

Részletes programot dolgozott ki, összehangolt akciókkal és tájékoztató kampánnyal segíti (lásd illusztrációnkat és a mellékelt galériát) a koronavírus elleni harcot a Magyar Vöröskereszt, a programról Feth Katalin, a Dunaújváros területi szervezet vezetője szolgált összegzéssel a DO-nak:
– Immár közel másfél hónap telt el azóta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kijelentette, hogy a COVID-19 elnevezésű vírus terjedése nemzetközi jelentőségű közegészségügyi vészhelyzetnek minősíthető. A WHO figyelmeztetése – és ajánlásai – nyomán a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége 32 millió svájci frank összegű adománygyűjtésre tett felhívást, az összegyűjtött alapot pedig a megfelelő egészségügyi szolgáltatásokra, a hatékony tájékoztatásra és felkészítésre, valamint az érintett közösségekkel történő  együttműködésre fordítják majd. 
Feth katalin érdeklődésünkre kiemelte: az akcióhoz a Magyar Vöröskereszt is csatlakozott – a szervezet március 30-ig várja az adományokat, amivel döntően a járványra történő hazai felkészülést támogatja majd. A koronavírus néven ismert járvány világszerte fenyegetettséget jelent, a WHO legutóbbi közlése szerint egyértelműen világjárványnak (pandémia) minősíthető, ráadásul az eémúlt hetekben súlypontja a távol-keleti térségekből Európába helyeződött át.  A szakértői álláspont egyértemű: a betegség terjedése ellen szigorú higiéniai előírások betartásával védekezhetünk a leghatékonyabban, az ehhez szükséges eszközök beszerzéséhez, a megfelelő ellátás biztosításához, valamint a pontos és hiteles kommunikáció megvalósításához kezdett a már említett adománygyűjtésbe a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC). 
A gyűjtéshez az országos hálózattal rendelkező, legnagyobb hazai karitatív szervezet, a Magyar Vöröskereszt is csatlakozott. A hazai adománygyűjtés célösszege 5 millió forint, amelyet döntően az itthoni felkészülésre fordítanak, egy kisebb részével pedig a Nemzetközi Vöröskereszt munkáját segítik. majd. A humanitárius szervezet a felkészülésre és a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, éppen ezért az adományokból befolyt összeget lakossági tájékoztatásra és információs kiadványokra, továbbá egészségügyi eszközök, védőmaszkok és védőruhák, lakosságot segítő védőfelszerelések, valamint fertőtlenítőszerek beszerzésére fordítják. A Magyar Vöröskereszt felhívja a figyelmet arra is, hogy egy ilyen helyzetben komoly szükség van arra, hogy együttműködő magatartást és szolidaritást tanúsítsunk embertársaink és az érintett közösségek iránt. A járvány alakulása szempontjából létfontosságú történő tájékozódás is, hiszen a megbízhatatlan helyről származó félinformációk megtévesztők lehetnek.

Szívességfal: a "túlféltő protokoll"

Feth Katalin bekapcsolódott a hasábjainkon hírül adott civil együttműködő és segítő szervezet, a Szívességfal Dunaújváros és környéke csoport tájékoztató kampányába is, amely a hatékony és biztonságos segítségnyújtást célozza. Íme!
Az alábbiakban néhány pontban összegezzük a tegnap megígért óvintézkedések gyűjteményét – a cél egyértelműen a járvány transzfer megakadályozása. Meglehet, a hétköznapi, „normál” élethelyzethez mérten túlzónak tűnik az óvatosság – ezért is illettük a „túlvédő protokoll” frázissal. (Az összeállítás elkészítéséhez Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújváros Területi Szervezete vezetője nyújtott hasznos szakmai segítséget – nagy köszönet érte!)

Segítőknek

1. A segítségadás lehetőleg korlátozódjon testi kontaktust, fizikai közelséget nem jelentő megoldásokra. Ilyen lehet például a messengeren futó chat-es tanulási tanácsadás vagy a YouTube-on indítandó mesecsatorna. Vagy éppen a csoportba beírt hasznos életvezetési tippek gyűjteménye.
2. Ha mindenképpen szükséges a fizikai közelség – például receptkiváltás, bevásárlás, akkor mérlegeljünk, és lehetőleg bízzuk a feladatot olyan segítő közösségre, amelyek felkészültek a feladatra.
3. Amennyiben mégis mi vállalkozunk közvetlen fizikai közelséget igénylő segítségnyújtásra, úgy alapfeladat, hogy minden alkalom előtt és után alaposan mossunk kezet és/vagy használjunk kézfertőtlenítőt, a találkozás során legyen rajtunk maszk és gumikesztyű. 

Segítségre szorulóknak

1. A segítségkérés során lehetőleg mellőzzük a testi kontaktust, fizikai közelséget: telefonon, messengeren, szélsőséges esetben az erkélyről lekiabálva tartsuk a kapcsolatot a segítővel.
2. Ha szükséges a fizikai közelség, akkor kiemelten figyeljünk az alapvető higiénés szabályok betartására. Minden találkozás előtt és után mossunk kezet szappannal, használjunk kézfertőtlenítőt.
3. Csak attól fogadjunk el segítséget, akiben megbízunk, akinek a jövetelét előre megbeszéltük.

A találkozás során a következő lépéssort javasoljuk

1. A segítő bekopog, vagy a kaputelefonon jelzi megérkezését. Ajtónyitás előtt biztonságos távolságra (2 m) hátralép.
2. A segítségre szoruló ajtót nyit, egy székre/hokedlire kiteszi a bevásárlólistát, a szatyrot, gyógyszerigényt (TAJ-számmal!), majd hátralép, és úgy konzultál a segítségre szorulóval a teendőkről, majd bezárja az ajtót.
3. A konzultáció után a segítő elveszi a szatyrot, bevásárlólistát, gyógyszerigényt, majd kopogással jelzi, hogy távozik. Kis idő elteltével a segítségre szoruló ajtót nyit, beveszi a széket, kezet most, fertőtlenít.

A bevásárlás, ügyintézés, recept kiváltás után a felek ugyanezt a lépéssort követik visszafelé. Minden személyes találkozás előtt és után elengedhetetlen a kézmosás, fertőtlenítés – mindkét fél részéről!

Nyomatékosan kérünk minden segítőt, hogy a higiénés szabályok maximális betartása mellett a lehető legnagyobb türelemmel és empátiával vállalja a rá szabott feladatot! És nyomatékosan kérünk minden segítségre szoruló, elsősorban időskorú felhasználót, hogy csak indokolt esetben kérjen segítséget – itt is érvényes alapszabály, hogy meg kell akadályozni a rendszer túlterhelődését.

Nem egyszerű, belátjuk – de ez az ára, hogy a vírus terjedésének esélyét minimalizáljuk!

Kapcsolódó tartalmak:

A Magyar Vöröskereszt gyűjtőakciója (katt) >> 

A segítő csoport elérhetősége a facebook hasábjain (katt) >>

Szívességfal a DO-n (katt) >>
 

Kapcsolódó galéria - válogatás a Magyar Vöröskereszt tájékoztató kampányának anyagából!

 

Magyar Vöröskereszt: így csökkentsd a járvány terjedésének esélyét!

Magyar Vöröskereszt: így csökkentsd a járvány terjedésének esélyét! - fotó:
Magyar Vöröskereszt: így csökkentsd a járvány terjedésének esélyét! - fotó:
Magyar Vöröskereszt: így csökkentsd a járvány terjedésének esélyét! - fotó:
Magyar Vöröskereszt: így csökkentsd a járvány terjedésének esélyét! - fotó:
Magyar Vöröskereszt: így csökkentsd a járvány terjedésének esélyét! - fotó:
Magyar Vöröskereszt: így csökkentsd a járvány terjedésének esélyét! - fotó:
Magyar Vöröskereszt: így csökkentsd a járvány terjedésének esélyét! - fotó:

A rovat további hírei: Közélet

Katolikus közösség: visszaáll(t) a régi rend

Katolikus közösség: visszaáll(t) a régi rend

2020. május 24. (vasárnap)

A hétvégi szentmiséket is engedélyezte a megyéspüspök, a következő napokban az urnatemető is nyit, ráadásul és a plébániai iroda szolgálata is újra kezdődik: az enyhítések nyomán visszaáll  régi rend a dunaújvárosi katolikus közösség életében.

Utcanévnapok - Vágó Eszter

Utcanévnapok - Vágó Eszter

2020. május 24. (vasárnap)

Új sorozatban mutatja be Dunaújváros utcaneveinek történetét városunk hivatalos honlapja.

Bölcsődék, óvodák: vissza a normál üzemmódhoz

Bölcsődék, óvodák: vissza a normál üzemmódhoz

2020. május 22. (péntek)

Megszűnik az ügyeleti rend, május 25-én, hétfőn kezdődően a szokásos működéshez térnek vissza a város bölcsődéi és az óvodái, adta hírül az önkormányzat hivatalos weboldala. Szigorú óvintézkedésekkel, persze.

Ha vasárnap, vásárnap  – de még korlátozásokal!

Ha vasárnap, vásárnap – de még korlátozásokal!

2020. május 21. (csütörtök)

Korlátozásokkal ugyan, de ismét megnyílik a vásár kapuja a nagyközönség előtt május 24-én, vasárnap. A városvezetés döntéséről és a kapcsolódó előírásokról a hivatalos honlap adott tájékoztatást.

DVCSH: helyreállt a szolgáltatás, de...

DVCSH: helyreállt a szolgáltatás, de...

2020. május 20. (szerda)

Megtörtént a csőtörésben érintett szakasz cseréje a régi víztoronynál lévő főnyomóvezetéken, helyreállt a vízszolgáltatás, de még tapasztalható vízzavarosodás, adta hírül a DVCSH.

Szabó Zsolt: "Amikor csak lehet, hagyjuk hátra az autót!"

Szabó Zsolt: "Amikor csak lehet, hagyjuk hátra az autót!"

2020. május 20. (szerda)

Nemcsak a levegő lesz tisztább, de a parkolási nehézségeken is segíthetünk, ha kerékpárral közlekedünk a városban, amikor csak lehet – hívta fel a figyelmet Szabó Zsolt. A jó idő beköszöntével az alpolgármester is bringára pattant és legtöbbször így jár be a hivatalba. 

A helyi Fidesz féléves bizonyítványa: egyes alá

A helyi Fidesz féléves bizonyítványa: egyes alá

2020. május 20. (szerda)

Amikor azt írtuk az önkormányzati választások után, hogy megsemmisítő vereséget szenvedett a Fidesz szeretett városunkban, nem sejthettük, hogy a jelző önbeteljesítő jóslatot takar: az országban változatlanul egyeduralkodó kormánypárt nyomtalanul tűnt el a város közéletéből. Elemzés, fontos csomópontokkal.