Dunaújváros Hetilap

Magyar Vöröskereszt: komoly harc a koronavírus ellen!

Öcaline - 2020. március 17. 18:00

Nagyszabású együttműködést hirdetnek, nagy hangsúlyt helyeznek a tájékoztatásra, emellett határokon átívelő gyűjtőakciót kezdtek a koronavírus elleni hatékony fellépésre: összeállításunk a Magyar Vöröskereszt veszélyhelyzetben nyújtott tevékenységét summázza.

Részletes programot dolgozott ki, összehangolt akciókkal és tájékoztató kampánnyal segíti (lásd illusztrációnkat és a mellékelt galériát) a koronavírus elleni harcot a Magyar Vöröskereszt, a programról Feth Katalin, a Dunaújváros területi szervezet vezetője szolgált összegzéssel a DO-nak:
– Immár közel másfél hónap telt el azóta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kijelentette, hogy a COVID-19 elnevezésű vírus terjedése nemzetközi jelentőségű közegészségügyi vészhelyzetnek minősíthető. A WHO figyelmeztetése – és ajánlásai – nyomán a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége 32 millió svájci frank összegű adománygyűjtésre tett felhívást, az összegyűjtött alapot pedig a megfelelő egészségügyi szolgáltatásokra, a hatékony tájékoztatásra és felkészítésre, valamint az érintett közösségekkel történő  együttműködésre fordítják majd. 
Feth katalin érdeklődésünkre kiemelte: az akcióhoz a Magyar Vöröskereszt is csatlakozott – a szervezet március 30-ig várja az adományokat, amivel döntően a járványra történő hazai felkészülést támogatja majd. A koronavírus néven ismert járvány világszerte fenyegetettséget jelent, a WHO legutóbbi közlése szerint egyértelműen világjárványnak (pandémia) minősíthető, ráadásul az eémúlt hetekben súlypontja a távol-keleti térségekből Európába helyeződött át.  A szakértői álláspont egyértemű: a betegség terjedése ellen szigorú higiéniai előírások betartásával védekezhetünk a leghatékonyabban, az ehhez szükséges eszközök beszerzéséhez, a megfelelő ellátás biztosításához, valamint a pontos és hiteles kommunikáció megvalósításához kezdett a már említett adománygyűjtésbe a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC). 
A gyűjtéshez az országos hálózattal rendelkező, legnagyobb hazai karitatív szervezet, a Magyar Vöröskereszt is csatlakozott. A hazai adománygyűjtés célösszege 5 millió forint, amelyet döntően az itthoni felkészülésre fordítanak, egy kisebb részével pedig a Nemzetközi Vöröskereszt munkáját segítik. majd. A humanitárius szervezet a felkészülésre és a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, éppen ezért az adományokból befolyt összeget lakossági tájékoztatásra és információs kiadványokra, továbbá egészségügyi eszközök, védőmaszkok és védőruhák, lakosságot segítő védőfelszerelések, valamint fertőtlenítőszerek beszerzésére fordítják. A Magyar Vöröskereszt felhívja a figyelmet arra is, hogy egy ilyen helyzetben komoly szükség van arra, hogy együttműködő magatartást és szolidaritást tanúsítsunk embertársaink és az érintett közösségek iránt. A járvány alakulása szempontjából létfontosságú történő tájékozódás is, hiszen a megbízhatatlan helyről származó félinformációk megtévesztők lehetnek.

Szívességfal: a "túlféltő protokoll"

Feth Katalin bekapcsolódott a hasábjainkon hírül adott civil együttműködő és segítő szervezet, a Szívességfal Dunaújváros és környéke csoport tájékoztató kampányába is, amely a hatékony és biztonságos segítségnyújtást célozza. Íme!
Az alábbiakban néhány pontban összegezzük a tegnap megígért óvintézkedések gyűjteményét – a cél egyértelműen a járvány transzfer megakadályozása. Meglehet, a hétköznapi, „normál” élethelyzethez mérten túlzónak tűnik az óvatosság – ezért is illettük a „túlvédő protokoll” frázissal. (Az összeállítás elkészítéséhez Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújváros Területi Szervezete vezetője nyújtott hasznos szakmai segítséget – nagy köszönet érte!)

Segítőknek

1. A segítségadás lehetőleg korlátozódjon testi kontaktust, fizikai közelséget nem jelentő megoldásokra. Ilyen lehet például a messengeren futó chat-es tanulási tanácsadás vagy a YouTube-on indítandó mesecsatorna. Vagy éppen a csoportba beírt hasznos életvezetési tippek gyűjteménye.
2. Ha mindenképpen szükséges a fizikai közelség – például receptkiváltás, bevásárlás, akkor mérlegeljünk, és lehetőleg bízzuk a feladatot olyan segítő közösségre, amelyek felkészültek a feladatra.
3. Amennyiben mégis mi vállalkozunk közvetlen fizikai közelséget igénylő segítségnyújtásra, úgy alapfeladat, hogy minden alkalom előtt és után alaposan mossunk kezet és/vagy használjunk kézfertőtlenítőt, a találkozás során legyen rajtunk maszk és gumikesztyű. 

Segítségre szorulóknak

1. A segítségkérés során lehetőleg mellőzzük a testi kontaktust, fizikai közelséget: telefonon, messengeren, szélsőséges esetben az erkélyről lekiabálva tartsuk a kapcsolatot a segítővel.
2. Ha szükséges a fizikai közelség, akkor kiemelten figyeljünk az alapvető higiénés szabályok betartására. Minden találkozás előtt és után mossunk kezet szappannal, használjunk kézfertőtlenítőt.
3. Csak attól fogadjunk el segítséget, akiben megbízunk, akinek a jövetelét előre megbeszéltük.

A találkozás során a következő lépéssort javasoljuk

1. A segítő bekopog, vagy a kaputelefonon jelzi megérkezését. Ajtónyitás előtt biztonságos távolságra (2 m) hátralép.
2. A segítségre szoruló ajtót nyit, egy székre/hokedlire kiteszi a bevásárlólistát, a szatyrot, gyógyszerigényt (TAJ-számmal!), majd hátralép, és úgy konzultál a segítségre szorulóval a teendőkről, majd bezárja az ajtót.
3. A konzultáció után a segítő elveszi a szatyrot, bevásárlólistát, gyógyszerigényt, majd kopogással jelzi, hogy távozik. Kis idő elteltével a segítségre szoruló ajtót nyit, beveszi a széket, kezet most, fertőtlenít.

A bevásárlás, ügyintézés, recept kiváltás után a felek ugyanezt a lépéssort követik visszafelé. Minden személyes találkozás előtt és után elengedhetetlen a kézmosás, fertőtlenítés – mindkét fél részéről!

Nyomatékosan kérünk minden segítőt, hogy a higiénés szabályok maximális betartása mellett a lehető legnagyobb türelemmel és empátiával vállalja a rá szabott feladatot! És nyomatékosan kérünk minden segítségre szoruló, elsősorban időskorú felhasználót, hogy csak indokolt esetben kérjen segítséget – itt is érvényes alapszabály, hogy meg kell akadályozni a rendszer túlterhelődését.

Nem egyszerű, belátjuk – de ez az ára, hogy a vírus terjedésének esélyét minimalizáljuk!

Kapcsolódó tartalmak:

A Magyar Vöröskereszt gyűjtőakciója (katt) >> 

A segítő csoport elérhetősége a facebook hasábjain (katt) >>

Szívességfal a DO-n (katt) >>
 

Kapcsolódó galéria - válogatás a Magyar Vöröskereszt tájékoztató kampányának anyagából!

 

Magyar Vöröskereszt: így csökkentsd a járvány terjedésének esélyét!

Magyar Vöröskereszt: így csökkentsd a járvány terjedésének esélyét! - fotó:
Magyar Vöröskereszt: így csökkentsd a járvány terjedésének esélyét! - fotó:
Magyar Vöröskereszt: így csökkentsd a járvány terjedésének esélyét! - fotó:
Magyar Vöröskereszt: így csökkentsd a járvány terjedésének esélyét! - fotó:
Magyar Vöröskereszt: így csökkentsd a járvány terjedésének esélyét! - fotó:
Magyar Vöröskereszt: így csökkentsd a járvány terjedésének esélyét! - fotó:
Magyar Vöröskereszt: így csökkentsd a járvány terjedésének esélyét! - fotó:

A rovat további hírei: Közélet

95 évesen is aktívan, az unokákért

95 évesen is aktívan, az unokákért

2024. már. 19.

Tündéri 95 éves szépkorú polgár ünnepelte születésnapját városunkban – Győri Sándorné, Julianna nénit a jeles alkalomból Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő látogatta meg otthonában. Julianna néni családja körében fogadta a jókívánságokat.

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!