Dunaújváros Hetilap

Nemcsak a vírus, a pánik is veszélyes

Öcaline - 2020. március 4. 11:08

A nagy hatású negatív események nyomán általában megfigyelhető, hogy ezek kapcsán elburjánzanak a dezinformációk és összeesküvés-elméletek is. Nincs ez másként a koronavírus esetében sem, figyelmeztet a Political Capital elemzése.

A dezinformációk, az összeesküvés és a pánikkeltés kéz a kézben járnak, ha új és részben ismeretlen jelenségről van szó, summázta legutóbbi vizsgálatuk eredményét Szitás Katalin, a Political Capital operatív igazgatója. A fenti tényezők sajnálatos módon kristálytisztán köszönnek vissza a koronavírussal kapcsolatos (ál)hírekben – a téma az utóbbi két hónapban a sokoldalú dezinformációs törekvések egyik fő témájává, és egyúttal meghatározó eszközévé vált:
– Elemzésünkben a SentiOne közösségimédia-adatbázisának segítségével ezeket a magyar nyilvánosságban megjelenő, szándékosan félrevezető tartalmakat vizsgáltuk, melyek több százezer állampolgárhoz juthattak el. Az elemzés során kiderült, számos dezinformációs portál terjeszt pánikkeltésre alkalmas narratívákat a járványról, melyek több százezer felhasználóhoz jutnak el. 
Szitás Katalin riasztó számokkal is szolgált: a  13 vizsgált facebook-oldalból hétnek 20 ezer feletti, közülük kettőnek pedig 100 ezer főt meghaladó követőtábora van. Az elemzés tanúsága szerint éppen az ilyen „öngerjesztő” folyamatok a legveszélyesebbek: a koronavírussal kapcsolatos álhírek növelik ezen oldalak forgalmát, és a koronavírus miatti egészségügyi félelmek következtében további egészségügyi álhírek, kamu gyógymódok terjedhetnek el. Csak néhány példa: a koronavírus-álhíreket közlő oldalakon olvashatunk olyan tartalmakról is, melyek szerint a WHO tudósai megkérdőjelezik a vakcinák biztonságát, a rákot curryvel, vörösborral vagy éppen kurkumával gyógyíthatjuk, illetve a hagyományos orvostudományon alapuló gyógyszerek hatástalanok. Ugyanezen oldalalakon sokszor be is vásárolhatunk senki által nem igazolt hatású, mégis mindent gyógyító "alternatív medicinákból".

A teljes elemzés a Political Capital oldalán olvasható el!
    
Koronavírus a dezinformációs univerzumban (katt) >>

(A kép természetesen illusztráció)

A rovat további hírei: Közélet

Egymás után bukja a DVCSH a bírósági pereit

Egymás után bukja a DVCSH a bírósági pereit

2022. szep. 25.

Az elmúlt időszak távhőszolgáltatással kapcsolatos vitáiban sokszor hangzott el érvként, hogy folyamatban lévő peres ügyről van szó, meg kell várni a bíróság döntését. Megérkezett és rögtön tizenegy.

Mobilitási hét: busszal és biciklivel kéne járnunk

Mobilitási hét: busszal és biciklivel kéne járnunk

2022. szep. 24.

Városunk idén is csatlakozott a szeptember 16 - 22. között 21. alkalommal megrendezett Európai Mobilitási Héthez. Az eseménysorozat célja idén is a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése volt. 

DSTV: így köszönték meg a nebulók az óvatosságot!

DSTV: így köszönték meg a nebulók az óvatosságot!

2022. szep. 24.

Az alaphírt már megírtuk, most itt a DSTV összeállítása arról, hogy a Móricz iskola diákjai nagy KÖSZÖNJÜK felirattal akcióztak a Vasmű úton a napokban. A nebulók az autósok fokozott figyelmét köszönték meg – az iskolakezdés idején ez kiemelten fontos tényező! Hangkép.
 

Végre tisztul a kép a távhő frontján

Végre tisztul a kép a távhő frontján

2022. szep. 23.

Az elmúlt időszakban rengeteg fals információ látott napvilágot a távhőszolgáltatást illetően, amelyből az egyik, ha nem a legfontosabb a legutóbbi rendes közgyűlésen tisztázódott, ugyanis a dunaújvárosi Fidesz is elismerte: Dunaújvárosban a DVG Zrt. a távhőszolgáltató és az érintett lakosoknak a DVG felé kell fizetniük. 

A rendkívüli közgyűlésen is a Dunaferr volt a téma

A rendkívüli közgyűlésen is a Dunaferr volt a téma

2022. szep. 22.

Eredetileg kilenc téma szerepelt a csütörtöki rendkívüli közgyűlés napirendjén, és már előre is tudtuk, a legfajsúlyosabb a Dunaferr körül kialakult helyzet lesz, hiszen városvezetésünk közgyűlési határozat formájában kívánta javaslatait megfogalmazni, amit Magyarország kormányának címez. 

DSTV: válságban a Dunaferr

DSTV: válságban a Dunaferr

2022. szep. 22.

A vállalatcsoport történetében eddig példátlan krízisre fókuszál a DSTV összeállítása. Mint felidézik, Pintér Tamás a Dunaferr közleménye utáni tájékoztatón kiemelte: minden lehetséges eszközt be kell vetni a Vasmű megmentése érdekében. Hangkép.
 

A Dunaferr megmentését célzó javaslatról is dönt a rendkívüli közgyűlés

A Dunaferr megmentését célzó javaslatról is dönt a rendkívüli közgyűlés

2022. szep. 21.

Kilenc napirend, köztük a város jövőjét alapjaiban meghatározó vasgyári krízis megoldását szorgalmazó javaslat is szerepel a közgyűlés rendkívüli nyílt ülésén csütörtökön délelőtt.