Dunaújváros Hetilap

Rendkívüli intézkedéscsomag a 70 éven felüliek önkormányzati ellátásáról

Öcaline - 2020. március 28. 13:45

Bevásárlás és gyógyszerkiváltás terén is segíti az önkormányzat a 70 éven feletti városlakókat. A friss rendelkezések hétfőtől érvényesek – máris itt minden fontos tétel!

Rendkívüli közleményt adott ki, rendkívüli intézkedéscsomaggal segíti a járványveszély idejéna a városunkban élő 70 év feletti polgárokat az önkormányzat. A város hivatalos honlapján olvasható friss összegzés szerint az érintettek döntő többségének van segítsége: családtagok, szomszédok vagy önkéntesek. Most látható igazán: Dunaújváros igazi közösség. Azoknak, akik önkormányzati segítségre szorultak, több mint két hete biztosítják a napi egyszeri meleg étkeztetést a hét minden napján. Sok ember dolgozik azon nap, mint nap, hogy az ellátás zökkenőmentes legyen, és igazodjon az igényekhez. Éppen ezért a jövő héttől lehetőség lesz menü és egytálétel rendelésére is. 
Mindezen felül hétfőtől az önkormányzat szervezésében a bevásárlásban és a gyógyszerkiváltásban is segíteni fogjuk a 70 évnél idősebbeket. 

Cserébe viszont vállalniuk kell, hogy otthonukat nem hagyják el! 

Továbbra is kérik, hogy aki csak teheti, az maradjon otthon. Akkor is, ha nem érezi magát betegnek, hiszen a betegség lappangási ideje két hét is lehet, és közben folyamatosan fertőzhet. A vírus különösen veszélyes az idősekre, náluk tehát kiemelten fontos, hogy ne hagyják el otthonaikat. Ennek megoldásában az önkormányzat is segítő kezet nyújt. Azoknak a 70 évnél idősebb lakosoknak, akik igénylik, térítés ellenében biztosítja a napi egyszeri meleg étkezést, valamint segít a gyógyszerek kiváltásában és a bevásárlásban. Cserébe vállalni kell, hogy otthonát nem hagyja el! Íme a tudnivalók tételes listája!

Étkeztetés

A meleg ételt egyszer használatos műanyag edényben szállítják ki. A kiszállítás minden nap (hétfőtől vasárnapig) 10:30 és 13:30 között (diabetikus étel esetében 12:00-ig) történik. Van lehetőség leves és főétel, illetve csak főétel rendelésére. Az étel és a kiszállítás díja, csak főétel esetén: 680 forint/nap. Az étel és a kiszállítás díja, leves és főétel esetén: 1000 forint/nap.
Az első kiszállítás az igénylést követő második napon történik. Rendelést csak teljes hétre vesznek fel, megkezdett hét esetén a következő hét végéig. A következő heti étlapot szerdán kapják meg az érintettek, csütörtökön kell jelezniük, hogy kérnek-e ellátást a következő hétre is.
Fizetni, kizárólag készpénzzel, az első adag kiszállításakor előre kell, hosszabbítás esetén mindig pénteken.

Bevásárlás, gyógyszerkiváltás

Bevásárlásra és gyógyszerkiváltásra hétfőn, szerdán és pénteken van lehetőség. Az első kiszállításra április 1-jén, azaz jövő szerdán kerül sor. 
Figyelem, fontos: a bevásárlólista csak a legszükségesebb árucikkeket tartalmazhatja, a bevásárlás csak a hivatal által kijelölt üzletből történik, nem választható, a bevásárlás értékét készpénzzel kell megfizetni.
Igény esetén a hivatal munkatársa (megbízólevéllel, hivatali kártyával és személyi igazolvánnyal) felkeresi a bejelentőt, és egyezteti az igényeket: feljegyzi a beszerzendő gyógyszer nevét, a megvásárolni kívánt áruk listáját, az átvett készpénz összegét.
Kérik, hogy azok a 70 évnél idősebb lakosok, akik igénylik a fenti szolgáltatások valamelyikét, jelezzék azt a Polgármesteri Hivatal erre kialakított telefonközpontjában, hétfőtől péntekig 8 és 13 óra között az alábbi telefonszámokon:

544-138; 544-170; 544-183; 544-223

Az ügyintézőnek a következő adatokat kérjük megadni: név, lakcím, életkor, telefonszám. Azt is jelezni kell, az érintett szépkorú milyen szolgáltatást kér – napi menü, bevásárlás, gyógyszerkiváltás közül lehet választani (akár mindet is!); ételrendelés esetén: diabetikus vagy normál ebédet kér-e. Figyelem, fontos: a gyógyszerkiváltás esetén meg kell adni a TAJ-számot is!
Arra kérnek minden dunaújvárosi családot, hogy amiben csak lehet, segítsék az idős hozzátartozókat, szomszédokat. Fontos azonban, hogy ennek során is ügyeljenek a megelőző intézkedések betartására! A DO a Szívességfal Dunaújváros környéke csoport, valamint a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete együttműködésével „túlféltő protokoll” címen tette közzé az idevágó tudnivalókat, ajánlásokat!

A túlféltő protokoll (katt) >> 

Felajánlások

A friss önkormányzati összegzés külön fejezetet szentel a felajánlások, adományok kérdéskörének. Mint írják, Dunaújváros nagyszerűségét mutatja, hogy az elmúlt időszakban több helyi cégtől is nagylelkű felajánlásokat kaptak, amiket ezúton is köszönnnek! Ezek kiosztása már meg is kezdődött. Minden felajánlást köszönettel vesznek a továbbiakban is – ennek érdekében létrehoztak egy központi telefonszámot, ezen lehet jelezni, ha valaki eszközöket ajánl fel; és van egy számlaszám is, amire a pénzadományukat várják.

Telefonszám: 0620-515-5922
Számlaszám: 11736037-15361363-10140004

A legfontosabb: aki teheti, maradjon továbbra is otthon! Vigyázzunk az idősekre, magunkra, egymásra!
 

"Küzdjünk a vírus ellen összetartó közösségként!" - a fenti összeállítás publikálásával párhuzamosan videóüzenetben fordult a város nyilvánosságához Pintér Tamás polgármester, aki további összefogásra, egymásra figyelésre, segítségnyújtásra, valamint a leginkább veszélyeztetett korosztály minden lehetséges módon és eszközzel történő támogatására buzdított. 

A rovat további hírei: Közélet

95 évesen is aktívan, az unokákért

95 évesen is aktívan, az unokákért

2024. már. 19.

Tündéri 95 éves szépkorú polgár ünnepelte születésnapját városunkban – Győri Sándorné, Julianna nénit a jeles alkalomból Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő látogatta meg otthonában. Julianna néni családja körében fogadta a jókívánságokat.

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!