Dunaújváros Hetilap

Rendkívüli intézkedéscsomag a 70 éven felüliek önkormányzati ellátásáról

2020. március 28. (szombat) 13:45 - Öcaline

Bevásárlás és gyógyszerkiváltás terén is segíti az önkormányzat a 70 éven feletti városlakókat. A friss rendelkezések hétfőtől érvényesek – máris itt minden fontos tétel!

Rendkívüli közleményt adott ki, rendkívüli intézkedéscsomaggal segíti a járványveszély idejéna a városunkban élő 70 év feletti polgárokat az önkormányzat. A város hivatalos honlapján olvasható friss összegzés szerint az érintettek döntő többségének van segítsége: családtagok, szomszédok vagy önkéntesek. Most látható igazán: Dunaújváros igazi közösség. Azoknak, akik önkormányzati segítségre szorultak, több mint két hete biztosítják a napi egyszeri meleg étkeztetést a hét minden napján. Sok ember dolgozik azon nap, mint nap, hogy az ellátás zökkenőmentes legyen, és igazodjon az igényekhez. Éppen ezért a jövő héttől lehetőség lesz menü és egytálétel rendelésére is. 
Mindezen felül hétfőtől az önkormányzat szervezésében a bevásárlásban és a gyógyszerkiváltásban is segíteni fogjuk a 70 évnél idősebbeket. 

Cserébe viszont vállalniuk kell, hogy otthonukat nem hagyják el! 

Továbbra is kérik, hogy aki csak teheti, az maradjon otthon. Akkor is, ha nem érezi magát betegnek, hiszen a betegség lappangási ideje két hét is lehet, és közben folyamatosan fertőzhet. A vírus különösen veszélyes az idősekre, náluk tehát kiemelten fontos, hogy ne hagyják el otthonaikat. Ennek megoldásában az önkormányzat is segítő kezet nyújt. Azoknak a 70 évnél idősebb lakosoknak, akik igénylik, térítés ellenében biztosítja a napi egyszeri meleg étkezést, valamint segít a gyógyszerek kiváltásában és a bevásárlásban. Cserébe vállalni kell, hogy otthonát nem hagyja el! Íme a tudnivalók tételes listája!

Étkeztetés

A meleg ételt egyszer használatos műanyag edényben szállítják ki. A kiszállítás minden nap (hétfőtől vasárnapig) 10:30 és 13:30 között (diabetikus étel esetében 12:00-ig) történik. Van lehetőség leves és főétel, illetve csak főétel rendelésére. Az étel és a kiszállítás díja, csak főétel esetén: 680 forint/nap. Az étel és a kiszállítás díja, leves és főétel esetén: 1000 forint/nap.
Az első kiszállítás az igénylést követő második napon történik. Rendelést csak teljes hétre vesznek fel, megkezdett hét esetén a következő hét végéig. A következő heti étlapot szerdán kapják meg az érintettek, csütörtökön kell jelezniük, hogy kérnek-e ellátást a következő hétre is.
Fizetni, kizárólag készpénzzel, az első adag kiszállításakor előre kell, hosszabbítás esetén mindig pénteken.

Bevásárlás, gyógyszerkiváltás

Bevásárlásra és gyógyszerkiváltásra hétfőn, szerdán és pénteken van lehetőség. Az első kiszállításra április 1-jén, azaz jövő szerdán kerül sor. 
Figyelem, fontos: a bevásárlólista csak a legszükségesebb árucikkeket tartalmazhatja, a bevásárlás csak a hivatal által kijelölt üzletből történik, nem választható, a bevásárlás értékét készpénzzel kell megfizetni.
Igény esetén a hivatal munkatársa (megbízólevéllel, hivatali kártyával és személyi igazolvánnyal) felkeresi a bejelentőt, és egyezteti az igényeket: feljegyzi a beszerzendő gyógyszer nevét, a megvásárolni kívánt áruk listáját, az átvett készpénz összegét.
Kérik, hogy azok a 70 évnél idősebb lakosok, akik igénylik a fenti szolgáltatások valamelyikét, jelezzék azt a Polgármesteri Hivatal erre kialakított telefonközpontjában, hétfőtől péntekig 8 és 13 óra között az alábbi telefonszámokon:

544-138; 544-170; 544-183; 544-223

Az ügyintézőnek a következő adatokat kérjük megadni: név, lakcím, életkor, telefonszám. Azt is jelezni kell, az érintett szépkorú milyen szolgáltatást kér – napi menü, bevásárlás, gyógyszerkiváltás közül lehet választani (akár mindet is!); ételrendelés esetén: diabetikus vagy normál ebédet kér-e. Figyelem, fontos: a gyógyszerkiváltás esetén meg kell adni a TAJ-számot is!
Arra kérnek minden dunaújvárosi családot, hogy amiben csak lehet, segítsék az idős hozzátartozókat, szomszédokat. Fontos azonban, hogy ennek során is ügyeljenek a megelőző intézkedések betartására! A DO a Szívességfal Dunaújváros környéke csoport, valamint a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete együttműködésével „túlféltő protokoll” címen tette közzé az idevágó tudnivalókat, ajánlásokat!

A túlféltő protokoll (katt) >> 

Felajánlások

A friss önkormányzati összegzés külön fejezetet szentel a felajánlások, adományok kérdéskörének. Mint írják, Dunaújváros nagyszerűségét mutatja, hogy az elmúlt időszakban több helyi cégtől is nagylelkű felajánlásokat kaptak, amiket ezúton is köszönnnek! Ezek kiosztása már meg is kezdődött. Minden felajánlást köszönettel vesznek a továbbiakban is – ennek érdekében létrehoztak egy központi telefonszámot, ezen lehet jelezni, ha valaki eszközöket ajánl fel; és van egy számlaszám is, amire a pénzadományukat várják.

Telefonszám: 0620-515-5922
Számlaszám: 11736037-15361363-10140004

A legfontosabb: aki teheti, maradjon továbbra is otthon! Vigyázzunk az idősekre, magunkra, egymásra!
 

"Küzdjünk a vírus ellen összetartó közösségként!" - a fenti összeállítás publikálásával párhuzamosan videóüzenetben fordult a város nyilvánosságához Pintér Tamás polgármester, aki további összefogásra, egymásra figyelésre, segítségnyújtásra, valamint a leginkább veszélyeztetett korosztály minden lehetséges módon és eszközzel történő támogatására buzdított. 

A rovat további hírei: Közélet

Közösségi térről is szó esett a bejáráson

Közösségi térről is szó esett a bejáráson

2020. május 29. (péntek)

Több megoldásra váró téma is szóba került azon bejáráson, amelyet Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő és Pintér Tamás polgármester tartott a 3. körzetben még szerdán délelőtt.

Közlekedés: új forgalmi rend, 40-nél több új parkólóhely a Weiner körúton

Közlekedés: új forgalmi rend, 40-nél több új parkólóhely a Weiner körúton

2020. május 28. (csütörtök)

Új forgalmi rend bevezetésével több mint 40 új parkolóhelyet lehet kialakítani a Weiner Tibor körúton – jelentette be Mezei Zsolt alpolgármester. A parkolóhelyek felfestésére az időjárás függvényében, várhatóan a jövő héten kerülhet sor. Vigyázat, egyirányú!

Térkép és alkalmazás az életmentőknek!

Térkép és alkalmazás az életmentőknek!

2020. május 28. (csütörtök)

Két remek kezdeményezésre hívta fel a figyelmet a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány, illetve a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi szervezete.

Sikeres összefogás, sikeres segélycsomag-program

Sikeres összefogás, sikeres segélycsomag-program

2020. május 27. (szerda)

Barátok a bajban: sikerrel folytatódott a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) kezdeményezésére szárba szökkent segélycsomag program – a legutóbbi akció keretében 260 rászoruló család részesült a rendkívüli támogatásban.

Segítség négy keréken – kétszáz új Hankook abroncs a Magyar Vöröskereszt biztonságos munkájához

Segítség négy keréken – kétszáz új Hankook abroncs a Magyar Vöröskereszt biztonságos munkájához

2020. május 27. (szerda)

Évenkénti Abroncsadományozási Programján keresztül kétszáz új gumiabronccsal segítette a Magyar Vöröskeresztet a Hankook Tire.

DKIK: részleges ügyintézés a bázison

DKIK: részleges ügyintézés a bázison

2020. május 26. (kedd)

A járványhelyzet kritikus időszaka után csökkentett üzemmódban ugyan, de újra kezdődött az ügyfélfogadás a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamaránál (DKIK). Óvatos nyitás a hajtás után.

Bölcsődék, óvodák: óvatos, figyelmes nyitány

Bölcsődék, óvodák: óvatos, figyelmes nyitány

2020. május 25. (hétfő)

A tagintézményben végzett felújítás külön apropót adott arra, hogy éppen az Aranyalma Óvodában tartson tájékoztatót Barta Endre humán alpolgármester a bölcsődék, óvodák újbóli megnyitásának első napján. Vagyis ma.