Döntésre várnak a futsalosok

2020. április 9. (csütörtök) 13:31 - spigott

Gazdaságilag és szakmailag is megviseli a hazai futsal klubokat a koronavírus-járvány okozta helyzet, árulta el Zemankó Zoltán, a Dunaferr DUE Dutrade FC futsalosainak operatív vezetője.

A sportvezető kiemelte, igyekeztek a lehető legfelelősebben dönteni arról, hogy leállítják csapataik edzéseit, mert úgy érezték, nagyobb a baj annál, amit a közvélemény gondol a vírusról.

"Vártunk a szakszövetség álláspontjára, illetve természetesen mi is figyeltük a híreket, történéseket, hogy mit reagál a kormány ebben a helyzetben, s alkalmazkodtunk az iránymutatásokhoz. A saját felelősségünk egyfajta alapos gondoskodásnak is volt felfogható, azt fogalmaztuk meg magunknak, hogy inkább jobb túlaggódni, mintsem, hogy megtörténjen a baj. Éppen ezért viszonylag gyorsan leállítottuk az utánpótlás csapatok edzéseit, még azelőtt, hogy a szakszövetség erre felhívást adott volna. A gyerekek egészségének és életének védelme mindennél fontosabb, illetve azt sem szerettük volna, hogy ha valaki elkapja a vírust és tünetmentes, hazavigye és megfertőzze szüleit, hozzátartozóit. Egy-két nappal később a szövetség leállította a bajnokságot az utánpótlásnál, így már nem volt hiábavaló a lépésünk, de közben folyamatosan tartottuk a kapcsolatot a sportági vezetéssel, s kértük, hogy döntsenek minél előbb ebben a helyzetben, mert úgy éreztük, hogy a baj sokkal nagyobb annál, mint azt néhányan gondolják, de közben a klubok egymás között is próbáltak információt megosztani, s egymást segíteni a különböző döntésekben. A szövetség végül felfüggesztette a bajnokságot, s mi ezzel egyidejűleg a felnőtt csapat minden foglalkozását állítottuk le bizonytalan időre. A szakszövetség mellett a kormány és a helyi önkormányzat rendeleteit figyelve hoztuk meg a döntéseinket, picit talán túl is aggódva a helyzetet, de azt látjuk, hogy ez nem volt hiábavaló."

Futsalosaink jelenleg egyéni edzéstervek alapján készülnek, de közben igyekeznek erősíteni az egységet is, árulta el Zemankó Zoltán

"Jelenleg nincsen semmilyen sportfoglalkozásunk, egyéni edzéstervek alapján dolgoznak azok a korosztályok, amelyek már alkalmasak egyéni munkavégzésre, próbálunk digitális csatornákon keresztül folyamatos kapcsolatot tartani a közel nyolcvan utánpótlás korú játékosunkkal és a felnőttekkel. A klub vezetése az edzőkkel is folyamatos kapcsolatban van, ők pontos iránymutatást, edzéstervet dolgoztak ki, otthon végezhető feladatokat adtak a játékosoknak, melyek jellemzősen erősítésből, futásból állnak. A legkisebbeket is igyekszünk megmozgatni, akit lehet otthoni környezetben, s aki családi házban, kertes házban lakik, annak ez kicsit könnyebb, lakásban viszont kicsit nehezebb. Hirdettünk egy játékot is a gyerekeknek és felnőtteknek, egyfajta kihívás, melyről mindenki küldhet egy kis videót, ezt összevágva kitesszük majd a közösségi felületeinkre, ezzel is erősítve kis közösségünket. Nem feledkezünk meg az értünk szurkolókról sem, minden döntésünkről igyekszünk tájékoztatni őket, bekapcsolódtunk mi is a vírus elleni harcba, mindenkinek felhívjuk a figyelmét azokra a szabályokra, amellyel jó eséllyel megelőzhető a vírus, a kézmosás, a higiéniás feltételek, a maszk viselése, az otthon maradás fontossága. Jótékony, karitatív akciókat is hirdettünk magunknak, megkerestük a dunaújvárosi kórházat, segítettük a mentőállomást, s terveink között szerepel egy másik osztály megsegítése is, ez folyamatban van, szóval igyekszünk kivenni a részünket ebből a munkából is.

Képek: DO-archív

A sportág hazai szereplői nagy kíváncsisággal várják, hogy mi lesz különböző bajnoki sorozatok sorsa, s mint azt a sportvezető elárulta, bíznak abban, hogy a szövetség hamarosan meg is hozza az erről szóló döntést.

"Nagyon jó kérdés, hogy mi lesz a bajnoksággal. Az ország további kilenc NB I-es csapatának vezetőivel egy közös online felületen folytattunk kommunikációt az elmúlt napokban, s egy közös álláspontot alakítottunk ki. Azt kértük a szövetségtől, hogy hogy lépjenek minél előbb, s hozzanak döntést a bajnokság lezárásával, vagy folytatásával kapcsolatban. Tudjuk, hogy ez nem egyszerű, de a klubokat, s a mi klubunkat is nagyon érzékenyen érinti ez a helyzet gazdaságilag. A támogatóink jelentős része piaci alapú, a cégek helyzete bizonytalan, nem tudjuk, hogy mi fog történni velük sem, szóval lépést várnánk a szövetségtől, s tudjuk, hogy ez nagyon nehéz, de mindenkinek az lenne az érdeke, hogy minél előbb megszülessen ez, bármi is szerepel majd benne, mert ez a helyzet szakmailag és gazdaságilag is mélyen érinti a klubokat. Én sajnos azt látom, hogy ez a vírus nem cseng le két-három hét alatt, el fog nyúlni, lehet, hogy a nyár is rámegy, reméljük, hogy nem, de annak, ami most történik, valószínűleg következményei lesznek a következő szezonban is."

A rovat további hírei: Sport

Nemzeti Kupa: elkészült a sorsolás

Nemzeti Kupa: elkészült a sorsolás

2020. június 03. (szerda)

Tíz dunaújvárosi csapat méri össze egymással erejét szombaton a VI. Nemzeti Kupa elnevezésű kispályás labdarúgó tornán.

Elkészült a kiemelés a hazai Eb-re

Elkészült a kiemelés a hazai Eb-re

2020. június 03. (szerda)

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) elkészítette a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezőinek kiemelését.

Nagy lehetőség előtt az olimpiára készülő sportolók

Nagy lehetőség előtt az olimpiára készülő sportolók

2020. június 02. (kedd)

Miután a globális koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották a 2020-ra tervezett tokiói nyári olimpiát, a japán szervezők meghosszabbították a Tochigi Prefektus területére vonatkozó edzőtáborozási lehetőségeket. Erről a szigetországi fél a halasztás bejelentése után nem sokkal értesítette a Magyar Olimpiai Bizottságot.

Formula 1 - Július 19-én lesz a verseny a Hungaroringen

Formula 1 - Július 19-én lesz a verseny a Hungaroringen

2020. június 02. (kedd)

Július 19-én versenyez a Forma-1-es világbajnokság mezőnye a Hungaroringen - derült ki a sorozat kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media keddi közleményéből, amely a koronavírus-járvány miatt csak júliusban elrajtoló idény első nyolc versenyhétvégéjét tartalmazza.

Kispályás foci - Irány a pálya!

Kispályás foci - Irány a pálya!

2020. június 02. (kedd)

A VI. Nemzeti Kupával, valamint a XVIII. Dunaújváros Kupával kezdi újra kispályás labdarúgó tornáit a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség.

Hosszabbított kvalifikációs időszak

Hosszabbított kvalifikációs időszak

2020. június 01. (hétfő)

A súlyemelők tokiói olimpiára selejtező időszaka október 1-jén folytatódik és 2021. április 30-án ér véget a sportági világszövetség (IWF) honlapjának híre szerint.

Két forduló után jön a döntő a strandröplabdázóknál

Két forduló után jön a döntő a strandröplabdázóknál

2020. június 01. (hétfő)

A Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) elnökségének tervezete értelmében két fordulóból és a döntőből áll majd az idei strandröplabda országos bajnokság.