"Öröm, hogy ilyen egységes a hazai vízilabda-közösség"

doszerk - 2020. április 28. 8:30

A Magyar Vízilabda-szövetség utánpótlás-bizottságát vezető Székely Bulcsú is azon dolgozik, hogy bármilyen formában, de minél előbb visszatérjen a játék a medencékbe.

Minden sportág küzd a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzettel, a létesítménybezárások és az online világba történő átköltözés szülte nehézségekkel – a lehetőségek eltérőek. A kényszerszünet legjobban azokat a sportágakat sújtja, amelyek jól bevált receptjük legfőbb hozzáválóját veszítették el. Mint a vízilabdások a vizet. Nem kell szakavatottnak legyünk a megállapításhoz: pólóedzéseket a szárazföldön vezényelni nem az igazi. Az érintetteknek azonban nincs más választásuk, formában kell tartaniuk magukat a bizonytalan ideig tartó karanténban. A Magyar Vízilabda-szövetség utánpótlás-bizottságának elnöke, Székely Bulcsú szerint azért a körülményekhez képest sikeresen megtörtént az átállás.

"Az edzők és a gyerekek is jól reagáltak a helyzetre, viszonylag hamar sikerült alkalmazkodni a szituációhoz. Mindenki igyekszik elvégezni azt a munkát, amit otthon el lehet, de hogy ez szakmai szempontból mennyire elég, az már más kérdés. Most azt látom, az edzőknek nagy kreativitásra van szüksége ahhoz, hogy tartsák a gyerekekben a tüzet, az érdeklődést. Senki nem tudja, mikor lesz a következő mérkőzés, de én optimista vagyok. A szövetséggel az a célunk, hogy bármilyen formában, de minél előbb visszatérjen a játék a medencékbe."

A szövetség a bajnokságok folytatásáról május 11-ei ülésén hoz döntést. Az olimpiai bajnok szakember úgy gondolja, az elsődleges szempont, amit figyelembe vesznek majd az „ítélethozatalkor” az, hogy a döntés egységes, előremutató legyen, és a lehető legkevesebb kérdést, problémát vonja magával. Bár…

Fotó: Csudai Sándor

"Ez talán klasszikusan az a dolog, amelyben nem tudsz mindenki számára kedvező döntést hozni. Mindig sérülni fog valaki. Szerencsére, jelenleg nagyon egységes a hazai vízilabda-közösség, és ez nemcsak öröm, hanem bizakodásra okot adó tény. Nem az egyéni érdekek képviselete az uralkodó, hanem az összefogás. Mindenki felmérte és megértette a helyzet súlyát."

A KSI vízilabda-szakosztályát is irányító sportvezető szerint az utóbbi állítás a szülőkre is igaz. A klubok a fiatal játékosoktól folyamatosan bekérik az otthoni munkáról készült felvételeket, amelyekből kiderül, sokszor a szülők ugyanúgy részt vesznek az edzésekben, mint gyermekeik. Nekik is nagy feladatuk van a trénerek fő céljában: a korosztályos pólósok fizikai és mentális állapotának szinten tartásában.

"Az ilyen helyzetnek, vagy mondhatni nagy pofonnak mindig meg lehetnek a pozitív hozadékai is, ha az ember jó felfogással áll hozzá. Nekünk kötelességünk megvizsgálni, mi a legtöbb, amit ki tudunk hozni belőle. Ebben a rohanó világban szükség van arra is, hogy a családok sok időt töltsenek együtt, viszont tagadhatatlan, nem mindenhol ideálisak a körülmények. Nekünk segítő szerepet is kell vállalnunk. A szövetség két hete ötven táblagépet ajándékozott a nehéz helyzetben lévő, válogatott közeli játékosoknak. Huszonöt-huszonöt olyan fiúhoz és lányhoz jut el a napokban is az elektronikai eszköz, akiknél nem voltak meg a feltételek az otthoni edzéshez, tanuláshoz."

Az utánpótlás-bizottság elnöke a szünetben javarészt előre tekint. Érdeklődésünkre elmondta, a tavalyi korosztályos világversenyek után minden szövetségi edző, és a férfi utánpótlás szövetségi kapitányok – a 15 évnél idősebbeket felügyelő Cseh Sándor, valamint a fiatalabbakért felelős Vincze Balázs – is készített beszámolót, amely az elvégzett munkát, a szakmai leírásokat és az előrejelzéseket, kívánalmakat tartalmazta. Utóbbi témakörben azt fogalmazták meg a szakemberek, hogy az utánpótlás számára az jelentheti a legnagyobb fejlődést, ha a korosztályos válogatott játékosok (elsősorban az idősebbek) elkezdenek beépülni a felnőtt élcsapatokba.

"Ez a mostani helyzet talán fel is gyorsíthatja ezt a folyamatot, hiszen nagyon sok klubnak kell majd átgondolni a költségvetését, újra tervezni a jövőjét. A fiatalok beépítése gazdaságilag és szakmailag is járható út lehet, nem beszélve arról, az utánpótlás-válogatottakban most számos olyan ígéret játszik, akiben benne rejlik a lehetőség, hogy első osztályú, netán felnőttválogatott vízilabdázó legyen."

(forrás: utanpotlassport.hu)

A rovat további hírei: Sport

Már a döntőért küzd a DFVE

Már a döntőért küzd a DFVE

2024. ápr. 24.

A Ferencváros otthonában kezdi meg a két nyert mérkőzésig tartó bajnoki elődöntőt a DFVE női vízilabda csapata ma este nyolc órától.

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

2024. ápr. 23.

A helyi nevelésű szakember munkáját Revák Zolták és Hetler Ádám segítik másodedzőként, míg a kapusok szakmai munkájáért Pinczés Bendegúz felel a DAB hokisainál a 2024/2025-ös szezonban.

Kilenc érem az országos döntőről

Kilenc érem az országos döntőről

2024. ápr. 23.

Kiválóan szerepeltek a dunaújvárosi lábtoll-labdázók a Mohácson megrendezett országos diákolimpiai fináléban.

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

2024. ápr. 23.

Összesen tizennégy dobogós helyezéssel, s az éremtábla hatodik helyével zárták az évadnyitó Máramarosi Kupát a DKSE ifjú kajak-kenusai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

2024. ápr. 22.

Tizenegy dobogós helyezéssel, az éremtábla hetedik helyén zárták legutóbbi versenyüket a DKSE korosztályos úszói a mögöttünk hagyott hétvégén.

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

2024. ápr. 22.

Csak a harmadik szettben tudta megszorítani az alsóházi tabellát vezető Miskolc gárdáját a DKSE felnőtt röplabda csapata az Extraliga hazai szezonzáróján.

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

2024. ápr. 21.

Félidőnként két-két gólt kapva szenvedett vereséget a több élvonalbeli játékossal megerősített Fehérvár FC II. vendégeként a Dunaújváros FC labdarúgó csapata.