Dunaújváros Hetilap

Szeretetszolgálattal segített a Karitász

Öcaline - 2020. április 30. 9:18

Élelmiszerosztással folytatta szeretetszolgálatát a dunaújvárosi római katolikus közösség segítő csapata, a Pentele Római Katolikus Karitász – a múlt szombaton szervezett akció mottója a Sirák fia könyvéből vett „Ne utasítsd el a gyámoltalan szegényt, a szűkölködőtől ne fordítsd el arcod!” jelmondat volt, a kezdeményezés nyomán 21 család részesült adományban.

Mint arról Megulesz Gabriella dunaújvárosi csoportvezető beszámolt: tapasztalataik alapján a koronavírus terjedésének lelassítása céljából bevezetett kijárási korlátozások miatt sok családnak elakadtak a jövedelemforrásai városunkban is. Akik nem rendelkeznek tartalékkal, esetleg albérletben élnek, azok közül többen kerültek nehéz helyzetbe – egyre többen fordultak segítségért a dunaújvárosi karitász szervezethez.
A múlt szombaton rendezett szeretetszolgálat során közel százezer forint értékű adománnyal segítettek: tartós élelmiszerből és zöldségből tudott a helyi karitász csoport 21 családnak (több mint 80 főnek) egyenként közel 15 kilós segélycsomagot összeállítani és átadni. A csomagok kiosztása ez esetben rendhagyó módon, az altemplom bejáratában történt, a járványügyi előírások betartása mellett.

A helyi csoportvezető bízik benne, hogy a megváltozott helyzetre is tudnak korszerű válaszokat adni, és folytatni a munkát. A Pentele Római Katolikus Karitász sincs könnyű helyzetben: önkénteseik döntő részben az idősebb, így jelenleg veszélyeztetett korosztályhoz tartoznak, élelmiszer gyűjtéseik a templomok bezárása után félbeszakadtak – így döntő részben a plébániaközösség tagjainak átutalásaira, adományaira tudtak az elmúlt hónapban hagyatkozni.
A segítő szolgálat fenntarthatóságában bízva pénzadománnyal jelenleg is lehet segíteni a helyi karitász csoportnak, mégpedig a következő számlaszámon: Pentele Katolikus Caritas Alapítvány 11736037-20542366 – kérik, az adományozók a megjegyzés rovatban tüntessék fel az „élelmiszergyűjtésre” közleményt. A gyűjtés során befolyó összeget teljes egészében helyben használják fel – a járvány veszélyhelyzete alatt és annak elmúltával is.

(Fotó: Pentele Katolikus Karitász)

A rovat további hírei: Közélet

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.