Dunaújváros Hetilap

A vírus és a gazdaság: csak a bizonytalanság biztos

Öcaline - 2020. május 27. 19:47

Romló üzleti helyzetről, súlyos recessziós várakozásokról tanúskodik az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet áprilisi vállalati konjunktúrafelvétele. Itt az összes fontos eredmény – a helyzetkép lesújtó, lényegében minden negatív csúcs megdőlt. 

Kiábrándító képet fest a magyar gazdaság helyzetével kapcsolatos vállalatvezetői felmérés nyomán a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének friss felmérése. A tavaszi vállalati konjunktúravizsgálat egészen pontosan 2891 vállalkozás vezetőjének válaszain alapul, és aligha véletlen a borúlátás: az adatfelvétel április 1-30. között zajlott, a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások időszakában. 

Csúcsdöntések így is, úgy is

A lapunkhoz eljuttatott összegzés szerint az eredményeket nagy mértékben befolyásolták a járványra és az ezzel összefüggő gazdasági leállásra vonatkozó első benyomások, tapasztalatok. 

Az eredmények szerint a konjunktúramutató értéke áprilisban mínusz 25 ponton áll – ez az érték a felmérés 1998-as kezdete óta a legalacsonyabb! 

Még egy mutató jelzi, milyen nagy a baj a vállalatvezetők szerint: a legutóbbi, 2019 októberben mért értékhez viszonyított 65 pontos (!) visszaesés a legnagyobb mértékű csökkenés két adatfelvételi időpont között a vizsgálat eddigi történetében.
Szintén elgondolkodtató adat, hogy az úgynevezett bizonytalansági mutató értéke tizennégy ponttal emelkedett októberhez képest – jelenleg 60 ponton áll, ami szintén a legmagasabb érték a felmérés története során. Ez arra utal, hogy a magyar vállalkozások helyzetértékelése az adatfelvétel kezdete óta jelenleg a legkevésbé egyöntetű, azaz a járványhelyzetből adódó kiszámíthatatlanság a vállalatvezetői véleményekben is markánsan tükröződik. Csak a bizonytalanság biztos, sugallják a vállalatvezetői visszajelzések. 

Visszaesés minden fronton

A vállalkozások a múlt félévhez képest lényegesen kedvezőtlenebben ítélik meg az üzleti klímát, várakozásaik recessziósak, a jövőbeni üzleti helyzetre, a beruházásokra, valamint a megrendelésekre vonatkozó várakozások egyaránt jelentős mértékben pesszimistábbá váltak az elmúlt fél év során. A kilátások legnagyobb mértékű visszaesése a várható üzleti helyzetre vonatkozóan tapasztalható.

Az üzleti klíma romlását legkevésbé a döntően exportáló, 250 főnél nagyobb méretű, a külföldi (rész)tulajdonban lévő, illetve a feldolgozóipari cégek jelzik – ugyanakkor e cégek üzleti várakozásai is jelentősen pesszimistábbá váltak az elmúlt fél év során. 

2019 októberéhez képest az összes vizsgált vállalatcsoportban a helyzet romlására számítanak a cégek. 

A legfrissebb adatok szerint mind a jelenlegi, mind a várható üzleti helyzetet jelentősen negatívabban ítélik meg a vállalkozások, mint az előző félévben. A jelenlegi üzleti helyzet mutatója 61, a várható üzleti helyzeté pedig 68 ponttal romlott tavaly októberéhez képest. 
Az elemzés konklúziója is elgondolkodtató: a jelenlegi üzleti helyzet értékelése arra mutat, hogy a koronavírus-járvány hatására kibontakozó gazdasági válság jelentős mértékű negatív hatást gyakorol a Magyarországon működő vállalkozásokra. Látható, hogy a kisméretű, a kizárólag hazai értékesítésre termelő, a tisztán hazai tulajdonban álló, valamint az egyéb gazdasági szolgáltatások területén tevékenykedő vállalatok vannak kitéve leginkább a gazdasági válság jelenlegi hatásainak. 
Összességében – a vizsgált vállalati kategóriákban különböző mértékben – általánosan a munkaerőkereslet csökkenése, illetve túlkínálat kialakulása várható. A létszámcsökkentések várhatóan erőteljesebben fogják érinteni a kereskedelem és a szolgáltatások területén tevékenykedő vállalkozásokat, a kizárólag belpiacra termelő cégeket, illetve a kis- és középvállalkozások szektorát.

Az MKIK GVI teljes elemzése itt olvasható!

Romló üzleti helyzet, recessziós várakozások – .pdf (katt) >>

(Képünk illusztráció, táblázat: MKIK GVI)
 

A rovat további hírei: Közélet

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét.