Így fejeződhetnek be a bajnokságok

doszerk - 2020. május 2. 8:28

A VLV szakportál beszámolója szerint kialakultak a nyári bajnokság körvonalai, s igazi nyitott uszodás meccsekkel lehetne megmenteni az idei bajnoki szezont. A javaslatot a Liga terjeszti majd az elnökségi ülés elé.

Mint arról Tóth Sándor ligaelnök a vlv.hu-nak beszámolt, a klubcsapatok képviselői hetek óta háttértárgyalásokat folytatnak arról, miként lehetne "megmenteni" a bajnokságokat, amelyek a koronavírus-járvány miatt félbeszakadtak.

Ismert, hogy az MVLSZ elnöksége május 11-i ülésén hozza meg döntését, amelyet nyilván nagyban befolyásol majd az is, hogy a járványhelyzet addig hogy alakul. A körülmények most kedvezőnek tűnnek, a járvány nem érte el a tömeges terjedés szintjét, központi döntés alapján megkezdődhet az eddigi szigorítások enyhítése.

Vári Attila, a szövetség elnöke a napokban több nyilatkozatban is utalt arra: fontos lenne valamilyen módon befejezni a bajnokságokat, ehhez azonban - a járványhelyzet további javulása mellett - a vízilabdaélet szereplőinek konszenzusos megegyezésére is szükség lesz.

A probléma abból adódik, hogy a játékosokkal kötött szerződések többsége az éved végéig, június utolsó napjáig szól, márpedig teljesen biztos, hogy az újrainduló bajnoki küzdelmek eddig a határidőig nem fejezhetők be.

A Liga a klubokkal folytatott számos egyeztetést követően különleges megoldást készít elő. Ennek részleteiről Tóth Sándor, a klubok érdekeit képviselő testület elnöke.

- Mindenekelőtt fontos rögzíteni: egyetértés van abban, hogy nyáron játszani kellene. Részben mindenkinek nagyon hiányoznak a mérkőzések, részben pedig a szurkolóknak, a szponzoroknak egyaránt tartozunk azzal, hogy amint lehet, mutassuk meg a sportág legszebb oldalát, a küzdelmet, a szórakoztató akciókat, látványos gólokat. A klubok megállapodtak abban is: attól a pillanattól kezdve, hogy valamennyi sportklubnál elkezdhetik a csapatok a vizes edzéseket, egy hónap kell, hogy rendelkezésre álljon a felkészülésre, bajnoki meccset csak ezt követően lehet majd rendezni, viszont a küzdelmeknek augusztus végére be kell fejeződniük, mert utána már új klubszezon kezdődik. 

Képek: DO-archív

És ha már játszunk, akkor legyen szervezett keretek közötti verseny, komoly téttel.

A jelenlegi elképzelések szerint más lenne a női és más a férfi bajnokság záró szakasza. Ennek az az oka, hogy a nőknél már eljutottak szinte az utolsó fázisig, megvan az a négy csapat (az UVSE, a Dunaújváros, az FTC és a BVSC),  amely eldöntheti egymás között a legjobb helyezések sorsát, így  néhány hétvége alatt a bajnokság eredeti kiírása szerint be lehet fejezni a küzdelmeket.

A férfiaknál más a helyzet, a középszakasz elején szakadt félbe a bajnokság, így túl sok meccs lenne még az eredeti kiírás szerinti lebonyolításhoz. Ezért a 16 csapat kuparendszerben játszana úgy, hogy mindenkinek 11 mérkőzése lenne. Irányított sorsolással négy csoportba osztanánk be a mezőnyt úgy, hogy a besorolás alapja a bajnokság megszakadásakor fennállt helyezés lenne. Ez a megoldás megegyezik a Magyar Kupa-sorsoláskor alkalmazott módszerrel, akkor is minden csoport elő csapata kiemelt, a bajnokság első négy helyezettje és hasonló módon töltődik fel minden csoport, nagyjából egyenlő erőviszonyokat kialakítva.

A csapatok nulla pontól indulnának, tehát tulajdonképpen újra kezdődne a verseny. A csoporton belül egy hétvégén lejátszanának minden meccset - ennek helyszíne lehetne a Margitsziget, ahol három nyitott medencében folyhatnának egy időben a küzdelmek, igazi vízilabdaünnepet teremtve a sportág kedvelőinek. Az első kör pontjait a csapatok magukkal vinnék, a második körben pedig a csoportok "újra keverésével" folytatódna a verseny. Egy forgatási tábla alapján a csoportok helyezettjei másik csoportbeli ellenfelekkel is keresztbe játszanának (első a másodikkal, stb) és a végére kialakulna két csoportnyi első és második helyezett, szombaton játszana a két csoport első helyezettje a másik csoport másodikjával elődöntőt, másnap pedig jönnének a döntők.

- Hogy lehet megoldani a játékosszerződések június végi lejárta miatti problémát?

- A most ismertetett rendszerben való részvételhez újra kell majd nevezni a bajnokságra. A csapatok névsora tehát megváltozhat. Ez tükrözi azt a helyzetet, hogy játékosok szerződése június 30-án lejár, másnaptól pedig egy másik csapathoz tartozhatnak.

Ezt technikailag úgy oldjuk meg, hogy a rövidített bajnokságra szóló nevezés előtt megnyitjuk az átigazolási időszakot és azt a befejezés után is nyitva tartjuk egy hétig. Tehát akár a régi csapatában is befejezheti a bajnokságot valaki, aki egy másik klubhoz igazol, ez már a két csapat és a játékos megegyezésének kérdése lesz. (Nyilván egy ilyen megállapodásnak anyagi vonzata van az érintettek részére.) Aki már leszerződött új csapatához, de hivatalosan még nem igazolt át, elvben szintén befejezheti a klubszezont régi csapatában, ha a két egyesület ebben megegyezik, bár ilyen eset kevéssé valószínű.

Mivel hibrid bajnokságról van szó, nagy valószínűséggel nem lesz kieső, de erről majd - mint ahogy az egész rendszerről - az elnökség fog dönteni.

A rovat további hírei: Sport

Elvárható a három pont megszerzése

Elvárható a három pont megszerzése

2024. már. 29.

A tabellán nyolcadik Tatabánya otthonában folytatja a bajnokság küzdelmeit a DFVE női vízilabda csapata szombaton délután négy órától.

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

2024. már. 29.

A második félidőt tizenöt góllal megnyerve aratott 32-20-as sikert a DKKA női kézilabda csapata a NEKA elleni hazai bajnokin.

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.