Járvány: 3473 fő fertőzött – Fejér megyében újra "megugrott" az esetszám

2020. május 16. (szombat) 7:47 - Öcaline

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3473 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Újabb 6 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye még mindig a fertőzött régiók között – ráadásul az országos szinthez mérten újra jelentősebben nőtt az esetek száma, 340-ről 355 főre ugrott.

Az operatív törzs legújabb összegzése aszerint 448 főre emelkedett az elhunytak száma, gyógyultan eddig összesen 1371 fő távozott a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma ismét csökkent, 1654 főre csökkent (tegnap 1688 fő volt). Szintén csökkent a kórházban ápoltak száma is: ategnapi 614 főről 570-re esett a számuk. A lélegeztetőgépet igénylő betegek száma is csökkent – egyetlen fővel, 46-ról 45-re.
Városi szintű adatokat továbbra sem tesz közzé az operatív törzs, naponta frissül viszont a megyei bontású vírustérkép – a friss állomány szerint Fejér megyében a ferőzöttek száma ismét nagyot lódult: a tegnapi 340 regisztrált fertőzött után ma 355 fő szerepel a statisztikában. Fejér megye ezzel még mindig a vírusrangsor vörös zónájában található – a főváros és Pest megye után sajnos stabilan a harmadik. 
A növekedés ütemét vizsgáló műveleteknél továbbra is az országos és a megyei főszámokat vettem alapul. A tegnapi 3417 főről mára 3473 főre emelkedett az országos mutató, az arány a tegnapi 1,09  százalékpontos növekedéshez mérten valamelyest emelkedett, 1,63 százalék. Megyénkben a növekedés mértéke jóval jelentősebb: a 340-ről 355-re történt emelkedés 4,41 százalékpontos növekedést jelent – az elmúlt napokban regisztrál 0,29 százalékos arányhoz mérten ez mindenképpen jelentős.
Az operatív törzs összegzése szerint a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez azonban – a számok is figyelmeztetnek –  nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet; ezért hétfőtől vidéken és Pest megyében újabb enyhítések lépnek életbe. 

Az azonban biztos, hogy változatlanul is fontos az óvatosság – a fő tétel még mindig érvényes: csak együtt tehetünk a járvány ellen!

(Forrás és illusztráció: koronavirus.gov.hu; matek: DO)
 

A rovat további hírei: Belföld

Továbbra is sok napsütés várható

Továbbra is sok napsütés várható

2020. június 27. (szombat)

Vasárnap akár 34 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

Gyorsan feléledt az ingatlanpiac

Gyorsan feléledt az ingatlanpiac

2020. június 26. (péntek)

Gyorsan feléledt a lakóingatlanok piaca, már májusban felülmúlta a lakást keresők száma az egy évvel korábbit, és még a kínálati árak is nőttek.

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések

2020. június 26. (péntek)

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések május végéig a kibocsátók adatai szerint, akik a veszélyhelyzet júniusi feloldását követően a költésekben további emelkedésre számítanak - közölte az OTP Bank, az MKB Bank, és a K&H Bank az MTI érdeklődésére.

Zivatarok, felhőszakadás és UV-sugárzás miatt is figyelmeztetnek

Zivatarok, felhőszakadás és UV-sugárzás miatt is figyelmeztetnek

2020. június 25. (csütörtök)

A zivatarok, a felhőszakadás és az UV-sugárzás veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Levonult az árhullám a Dunán

Levonult az árhullám a Dunán

2020. június 25. (csütörtök)

Még tart az első fokú készültség a Tiszán a levonuló árhullám miatt, viszont a Duna vízállása szerdán tetőzött a fővárosnál, azóta csökken a vízszint - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Emelkedik az üzemanyag ára

Emelkedik az üzemanyag ára

2020. június 23. (kedd)

Jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj ára is szerdától!

Végre vége az idősek vásárlási idősávjának

Végre vége az idősek vásárlási idősávjának

2020. június 18. (csütörtök)

Megszűnik a 65 év felettiekre vonatkozó, naponta 9 és 12 óra között érvényes vásárlási idősáv a boltokban, piacokon mától – a részletekről a város hivatalos weboldalán látott napvilágot összegzés.