Dunaújváros Hetilap

Online fogadóóra – az interneten válaszolt Pintér Tamás (1.)

doszerk - 2020. május 11. 17:07

Fontosnak tartja a kapcsolattartást a városlakókkal, a járvány miatt elmaradt fogadóórát az internetes válaszadással pótolta Pintér Tamás polgármester. A hangképes verziót már közöltük, most itt az első rész írásos összefoglalója!

A polgármesterhez több tucat kérdés érkezett, ezeket témakörönként válaszolta meg. Mint mondta: a rengeteg kérdés miatt most szombaton is kamera elé áll, hogy az összes kérdésre válaszolni tudjon. 
Az online fogadóóra elején a polgármester részletes tájékoztatást adott a vírus elleni védekezésről, ismét elmondta, hogy a kormány rendelkezik arról adatokkal, hogy egy-egy településen hány koronavírus fertőzött van, és ezt nem közli az önkormányzatokkal. Pintér Tamás hangsúlyozta, hogy a korlátozások enyhítése nem azt jelenti, hogy megszűnt a baj, ezért továbbra is mindenkitől fegyelmezettséget kért. Mint mondta, továbbra is a fokozatosság híve, ezért mielőtt további enyhítésekről döntene megvárja a tapasztalatokat. A népegészségügyi szervekkel egyetértésben egyelőre tehát mind a sport-, mind a kulturális intézmények zárva maradnak, de továbbra sem lehet használni a játszótereket sem, ahol az állandó fertőtlenítést lehetetlen megoldani. 

A további kérdésekre Pintér Tamás az alábbi válaszokat adta

Paroczai Sándor azt kérdezi, hogy van-e terv vidámpark építésére, Szabó Andrásné pedig a kalandparkkal kapcsolatban érdeklődik, hogy mikor várható ennek megnyitása. 
A vidámparkkal kapcsolatban azt tudom mondani, hogy egy ilyen létesítmény felépítésére esélye sincs a városnak, hiszen ez óriási költség. A felépítés után pedig működtetni is kell, ami szintén a város költségvetését terhelné. Ma egy vidámparknak sokkal szigorúbb biztonsági előírásoknak kell megfelelnie, mint korábban. 
És vidámpark ugyan nem lesz, kalandpark viszont van. Az építmény készen van, éppen az engedélyekkel van a probléma, ezek ugyanis hiányosak, több millió forint kell ezek beszerzésére. A kalandpálya egyes elemeit például élő fára építették, a szabályok értelmében itt minden egyes fát meg kell vizsgálni. Kerestük a megoldást, találtunk is, de a vírushelyzet felül írta a terveiket. Valamilyen formában tervezzük megnyitjuk a parkot, hogy a teniszpályák és a gördeszka pálya használható legyen, de elképzelhető, hogy a teljes terület, komplett üzemeltetési engedéllyel már csak jövőre nyílik meg. 
Pintér Ilona azt kérdezte, hogy idén őszre várható-e a közvilágítás javítása. Erre a célra az idei költségvetésben 100 millió forintot különítettünk el, ez a forrás rendelkezésre áll. Jelenleg a jogi és műszaki felmérést végezzük. Egyelőre az látszik, hogy komplett korszerűsítést 2021 február 28-ig, nem lehet végezni a közvilágítás korszerűsítéssel érintett lámpákon, mert addig tart a fenntartási kötelezettség. Ha mégis megtennénk, akkor vissza kellene fizetni a teljes, több száz millió forintos pályázati összeget. Itt a szabályok egyébként egészen életszerűtlenek, már abba is beleköthetnek, ha nem azokat a típusú izzókat helyezzük a lámpákba, mint ami elő van írva a pályázatban. 
Királyné Zsuzsanna, Konkoly Tünde, Horváth László és Csontos Éva is szóvá tette, hogy a temető állapota nagyon elhanyagolt. Ezt a problémát már korábban észleltük, amit itt tudni kell, hogy az előző városvezetés a temetőt egy magáncégnek adta üzemeltetésre. Az ő feladatuk lenne tehát a méltó körülmények megteremtése. Erre a héten fel is szólítottuk őket. E mellett azonban már korábban új pályázatot írtunk ki az üzemeltetésre, reményeim szerint ez hamarosan lezárul, ezután pedig a városvezetés olyan feltételeket szabhat az üzemeltetőnek, hogy többé ne fordulhasson elő ilyen méltatlan helyzet.
Tankovics Milán és Karácsony László a hajléktalanok viselkedése miatt panaszkodott. Ez a kérdés sajnos nagyon komplikált. A jó idő beköszöntével a hajléktalanok is megjelennek a közterületeken. Az elmúlt időszakban Budapestről is többen jöttek Dunaújvárosba, ezt a helyzetet kezelték, és visszaküldték őket. Fontos hangsúlyoznom, hogy a hajléktalanszállón mindenki számára van hely, azt azonban a jelenlegi törvények nem teszik lehetővé, hogy kötelezővé tegyék számukra az ott tartózkodást. Bár a járványügyi helyzetben az utcán való tartózkodás elkerülése nagyon fontos, még a veszélyhelyzet idején sem lehetett azt megszabni, hogy a hajléktalanoknak a szállón kell tartózkodniuk. Tudok a problémáról, folyamatos a kapcsolat a hajléktalanellátó szervezetekkel is, de kényszeríteni nem lehet. Bízunk benne, hogy hamarosan minden fél számára megnyugtatóan rendeződik a helyzet. Részeredmények már vannak: a Gárdonyi iskola melletti hulladéktárolót életvitelszerűen használták hajléktalanok. Őket a hajléktalanszállón helyezték el, a felhalmozott csaknem 4 köbméternyi szemetet pedig Motyovszky Mátyás képviselő úr vitetette el. A volt kukatárolót egy vasráccsal elzárták. 
Birkás Balázs a Gárdonyi iskola felújításával kapcsolatban érdeklődött. Itt arról tudom tájékoztatni, hogy az iskola fenntartását a görög katolikus egyház fogja átvenni, akik gondoskodnak az épület felújításáról is. A fenntartóváltást a tanári kar 100%-a, a szülőknek pedig több mint 90 %-a támogatta. 
Hováth Virág a Mondbach-kúria illetve az annak udvarán álló malomépület felújításáról érdeklődött, megemlítve, hogy óriási a szemét a területen. Itt rögtön egy jó hírrel kezdeném. Orosz Csaba képviselő úr szervezésében 80 köbméter szemetet vittek el a kúria udvaráról, amit az elmúlt néhány évben hordtak oda. A kúria felújítása szerepel a Modern Városok Programban. A belső udvarban az egykori mázsaház elbontásra kerül, így egy hatalmas belső udvar jöhet létre, ami egy színpad felállításával különböző rendezvények helyszíne lehet. A kúria épületében vendéglátó és kiállító helyiségek alakíthatók ki. A malom esetében egyelőre csak az épület külső felújítása fog megtörténni. A tervek szerint a felújítás jövőre elkészül majd.
Böde Józsefné Ildikó a tömegközlekedéssel kapcsolatban érdeklődött. Ami itt látható, hogy a veszélyhelyzet miatt bevezetett korlátozó intézkedések hatására jelentős visszaesés következett be a Volán járatain. A Volánbusz összesítése alapján a társaság bevételei átlagosan 70-75%-kal visszaestek, miközben a járatritkítások miatti teljesítménycsökkenés átlagosan nem éri el a 10%-ot. Dunaújvárosban jelenleg is egy módosításokkal kiegészített nyári menetrend van életben. Azt viszont mi is látjuk, hogy a városi buszközlekedés teljes megújítására van szükség a járványhelyzet elmúlta után. Sok vonalon szinte üresen közlekednek a buszok, míg vannak városrészek, amiknek nehézkes a megközelítése. Terveink szerint 2021-től egy teljesen új menetrendet alakítunk ki, amit a lehető legszélesebb körű egyeztetés fog megelőzni. Mindenki elmondhatja majd észrevételeit, javaslatait. 
Koltai Zoltán kérdésére miszerint ingyenes lesz-e a tömegközlekedés a válaszom nem, ezt a költségvetés nem bírná el. Egy ilyen lépés akár több éves, nagyon komoly előkészítő munkát igényelne, hogy a hatása megfelelő legyen. 
Kálmán Andrea a Szalki-szigeten található, egykori Remix épület felújításáról kérdezett. Ez a munka magában foglalja az épület teljes rekonstrukcióját, valamint az öltözőépületek és vizesblokkok teljes felújítását. E mellett kialakításra kerül egy szabadtéri színpad is mobil lelátóval, de sportpályát, és futópályát is kialakítanak. Várhatóan év végére elkészül a teljes beruházás. 
Hungler Zoltán az Aranyalma Óvoda ügyében fordult hozzám. Itt több műszaki probléma is volt, ami miatt az óvodát be kellett zárni. Megkezdtük a probléma megoldását, de ennek során kiderült, hogy a baj nagyobb, mint elsőre látszott, ennek ellenére a jövő hétre a legfontosabb munkák el lesznek végezve, és alkalmas lesz az óvoda a gyerekek fogadására. Tudjuk, hogy a kicsiknek is fontos a stabil pont, így reméljük, hogy hamarosan mindannyian visszatérhetnek a saját óvodájukba.

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.