Dunaújváros Hetilap

Szabó Zsolt: "Amikor csak lehet, hagyjuk hátra az autót!"

2020. május 20. (szerda) 15:24 - doszerk

Nemcsak a levegő lesz tisztább, de a parkolási nehézségeken is segíthetünk, ha kerékpárral közlekedünk a városban, amikor csak lehet – hívta fel a figyelmet Szabó Zsolt. A jó idő beköszöntével az alpolgármester is bringára pattant és legtöbbször így jár be a hivatalba. 

A gazdasági és koordinációért felelős alpolgármester érdeklődésünkre kiemelte, szeretnék, ha Dunaújváros igazi kerékpáros fellegvár lenne. A városban kicsit a távolságok, nincsenek nagy szintkülönbségek, ezért teljesen ideális terepe a biciklizésnek, nyomatékosította Szabó Zsolt:
– Amikor csak lehet, hagyjuk hátra az autót! Ez természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne gondolkodnánk az úthálózat fejlesztéséről vagy a parkolók kialakításáról, de az elmúlt három évben több mint ezerrel nőtt az autók száma a városban – amivel lehetetlen lépést tartani. Azt szeretnénk, ha az autók helyett a biciklik száma nőne ilyen jelentősen.
Ehhez persze szükség van a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére is, árulta el az alpolgármester: Dunaújvárosban a közeljövőben 3 TOP projekt keretében alakítanak ki kerékpáros létesítmények, illetve bővítik az úthálózatot is összességében több mint 7 kilométer hosszúságban. A cél az, hogy úgy kössék össze a jelenlegi kerékpárút-szakaszokat, hogy azzal kialakuljon egy városi szintű kerékpáros főhálózat, ami a négy fő irányból biztosítja a városhatár és a városközpont közötti összeköttetést. 
A fejlesztések a tervek szerint nem állnak meg a városhatárnál – a városvezetés célja, hogy a környező települések is jól megközelíthetők legyenek kerékpárral. Szintén fontos terv, hogy a munkahelyek környékén, valamint a közterületeken is lehessen megfelelő számú és minőségű kerékpártárolót találni.

(Fotó: Hankusz Kálmán)

A rovat további hírei: Közélet

„… élhető városba jobb buszközlekedést”

„… élhető városba jobb buszközlekedést”

2020. szeptember 30. (szerda)

A városi buszközlekedés átalakításáról tartott tájékoztatót Tóth Kálmán a keddi közgyűlést követően a Városházán; a feladatot önkormányzati színtéren koordináló képviselő a fejlesztések céljai mellett a téma kapcsán összeállított online kérdőív kitöltésére buzdította a városlakókat.

DSTV: a lomtalanításról – számokban

DSTV: a lomtalanításról – számokban

2020. szeptember 30. (szerda)

Összesen több mint négyszáz köbméternyi, mintegy huszonhét tonnának megfelelő hulladék gyűlt össze a Római városrészben tartott lomtalanításon hétvégén. Erről sajtótájékoztatón számolt be Mezei Zsolt, Dunaújváros általános hatáskörű alpolgármestere. Az eseményen elhangzott: a kezdeményezés ezen a hétvégén is folytatódik, ezúttal a Béke városrészben. Hangkép.

DKIK: "Csak együtt lehetünk eredményesek!"

DKIK: "Csak együtt lehetünk eredményesek!"

2020. szeptember 29. (kedd)

Nagy többséggel választották újra a közelmúltban szervezett tisztújítás során, újabb ciklusra kapott bizalmat a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöki teendőinek ellátására Králik Gyula. Az elmúlt időszak eredményei mellett a (közel)jövő terveiről is nyilatkozott. Interjú.

Tizenegy napirendről döntöttek délelőtt a Városházán

Tizenegy napirendről döntöttek délelőtt a Városházán

2020. szeptember 29. (kedd)

Rendkívüli közgyűlést tartott Dunaújváros Önkormányzata szeptember 29-én, kedden a Városháza "C" szárnyában. Az eseményen tizenegy napirendi pontban szavaztak a döntéshozók, melyek többek között: az élményfürdőt, valamint a kézilabda csapatot is érintették.

Hulladékgyűjtés: így is, úgy is, volt is, lesz is (galériával és videóval)

Hulladékgyűjtés: így is, úgy is, volt is, lesz is (galériával és videóval)

2020. szeptember 29. (kedd)

Sikeresen debütált az új lomtalanítási szisztéma a Római városrészben a hét végén, a folytatásban komoly sorozatra készülnek: a lomtalanítás a Béke városrészben folytatódik, az elektronikai és fémhulladék gyűjtésére három napon öt városrészben, összesen hét helyszínen nyílik lehetőség.

Reform az autóbusz-közlekedésben

Reform az autóbusz-közlekedésben

2020. szeptember 28. (hétfő)

A helyi autóbusz-közlekedés fejlesztéséről, annak tervezett változtatásairól döntött Dunaújváros önkormányzatának közgyűlése. A képviselők a Volánbusz helyi szervezetével egyeztetve dolgoznak azon, hogy a városlakók számára kedvezőbb szolgáltatást biztosítsanak a tömegközlekedésben.

Megeredtek, egészségesek a korábban elültetett fák

Megeredtek, egészségesek a korábban elültetett fák

2020. szeptember 28. (hétfő)

Folytatódik a korábban megígért faültetés a Vasmű úton. Az eredetileg tavaszra tervezett ültetést a rendezetlen közműhelyzet miatt kellett őszre halasztani.