Dunaújváros Hetilap

Vírus: 3793 fő fertőzött – Fejér megyében eggyel több beteg

Öcaline - 2020. május 27. 7:07

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3793 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Nőtt az áldozatok száma is, újabb 6 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul a vörös zónában – eggyel növekedett, 369 lett az esetszám. 

Az operatív törzs új közleménye szerint 505 főre emelkedett az elhunytak száma, míg gyógyultan eddig összesen 1856 fő távozott a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1432 főre csökkent a tegnapi 1436 főről. A kórházban ápolt betegek száma 430 lett (ez a szám tegnap 436 volt), 25 főre csökkent a lélegeztetőgépen ápoltak száma a tegnapi 27-ről.  
Városi szintű adatokat továbbra sem publikál az operatív törzs, naponta frissül viszont a megyei bontású vírustérkép. A friss mutatók szerint Fejér megyében újra növekedett az esetek száma – egyetlen fővel, így jelenleg 369 fertőzöttet tartanak nyilván. Térségünk ezzel együtt még mindig a fertőzött régiók között található – a főváros és Pest megye után továbbra is harmadik. 
A növekedés ütemét vizsgáló műveleteknél szokás szerint az országos és a megyei főszámokat vettem alapul. A tegnapi 3771 főről mára 3793 főre emelkedett az országos főadat, az arány a tegnapi 0,39  százalékponthoz mérten kicsit emelkedett: 0,58 százalék. Megyénkben 368 főről 369-re nőtt az esetszám, a tegnapi stagnálás után ez hajszálnyi, 0,27 százalékpontos emelkedést jelez.
Az operatív törzs új összegzése ismét nyomatékosítja: a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet. A bölcsődék és óvodák is fokozatosan nyitottak hétfőn; az iskolákban pedig a tanév végéig marad a digitális munkarend.  Az intézményi szintű enyhítésekről a DO-n is beszámoltunk –  íme:

Bölcsődék, óvodák: óvatos, figyelmes nyitány (katt) >> 

A fő tétel változatlan: csak együtt tehetünk a járvány ellen! 

(Forrás és illusztráció: koronavirus.gov.hu; matek: DO)

A rovat további hírei: Közélet

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét.