Milyen sportot válasszunk? (3. rész)

doszerk - 2020. június 14. 8:28

Mérjük fel azokat a szempontokat, melyek alapján eldöntjük, milyen rendszeres testmozgást építünk be mindennapi életünkbe

Mint azt állandó szakértőnk, Dóczi Zsuzsi gymstick és fitness instruktor elmondta, az is szempont, hogy amit kiválasztunk, férjen bele a költségvetésünkbe és ne kelljen lemondanunk róla pár hét, vagy hónap után, amikor már pont kezdenénk belejönni. Temperamentumunknak, habitusunknak megfelelő ritmusú mozgást válasszunk, vagy olyat, ami kompenzálja az egész napos munkával eltöltött időt. Ha pörgünk, sok a stressz a munkahelyen, próbáljuk ki a jógát, pilatest és egyéb lassúbb sportokat. Ha monoton a munkánk, akkor egy ütős, kemény edzéssel pörgessük fel magunkat, mint amilyen a kick-boksz, a kardió aerobik vagy a Gymstick.

Persze, nem kell ezt azért vérremenően komolyan venni, hiszen semmi nincs kőbe vésve, bármikor válthatunk, vagy próbálgathatunk különböző mozgásformákat, de ha el akarjuk kerülni a totális csalódást, vagy, hogy kellemetlenül érezzük magunkat akár egy órára is, érdemes picit tájékozódni és összevetni a saját igényeinket az adott mozgás adta lehetőségekkel. Arra a kérdésre pedig, hogy ő mért a gymsticket választotta, Zsuzsi egészen döbbenetesen sok érvet tudott felsorakoztatni.

Képek: DO-archív

"Jobbnál jobb zenékre nyomjuk az edzést, olyan, mint egy buliban táncolnánk, ráadásul csoportos az óra, tehát nem kell magányosan, otthon, vagy egy teremben gépről gépre járva egyedül edzenünk. Eszközös edzésmódszer, a saját testsúlyon felül egy ellenállás segíti a még hatékonyabb edzést, emellett intervall jellegű, aktív és pihenő szakaszok váltakoznak, így mindig lehet egy picit - legálisan - pihenni edzés közben is, valamint hatékonyabb az edzésünk. Teljes testedzést végzünk minden egyes órán, s tetőtől talpig megdolgoztatjuk az összes izomcsoportot, s mivel nincsenek nagy súlyok, így kíméli az ízületeket, szalagokat, gerincet. Többféle hatást is elérhetünk a gymstick gyakorlatok rendszeres alkalmazásával, zsírt égetünk, izmot építünk, állóképességet fejlesztünk, testtartást javítunk, koordinációt és egyensúlyérzéket fejlesztünk."

Az edző elmondta még, hogy sokan többféle mozgást is űznek párhuzamosan, mert nem akartak dönteni, mert több mindent is szeretnek csinálni. Így a hét különböző napjain más és más órákat látogatnak, amik egymás hatását erősítik, kiegészítik.

A rovat további hírei: Sport

DSTV: sportnap az egyetemen

DSTV: sportnap az egyetemen

2022. szep. 30.

Szórakoztató elfoglaltságokat felvonultató sportnapot szervezett a Hallgatói Önkormányzat a Dunaújvárosi Egyetemen. Ennek részeként a hallgatók kipróbálhatták magukat futsalban, de volt lehetőség csocsózásra, asztaliteniszezésre és „sörpongra” is. Hangkép.

Kinyitották a gólzsák száját

Kinyitották a gólzsák száját

2022. szep. 30.

Nem volt hiány az izgalmakból a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar csoportjában a sorozat újabb fordulójának utolsó mérkőzésein.

Sima meccsek kispályán

Sima meccsek kispályán

2022. szep. 29.

Az ST Solar és a Campus csoport éllovasa is magabiztos győzelemmel kezdte meg a városi kispályás labdarúgók kiemelt alapszakaszának újabb fordulóját.

Kovács Zsófia nem indul Szombathelyen

Kovács Zsófia nem indul Szombathelyen

2022. szep. 29.

A magyar női tornász válogatott négy tagjából három is a DKSE versenyzője lesz a szombathelyi Challenge Világkupán.

Csak az első gólig volt nehéz

Csak az első gólig volt nehéz

2022. szep. 28.

Tíz fordulót követően is veretlenül áll a bajnokságban a Dunaújváros FC labdarúgó csapata, mely ezúttal a Szekszárdot győzte le magabiztosan.

Becsülettel küzdöttek a birkózók

Becsülettel küzdöttek a birkózók

2022. szep. 28.

Felemás eredményekkel zárták a DKSE ifjú birkózói a Hajdúszoboszlón megrendezett U15-ös Országos Diákolimpiai finálét.

Három pontra hajtanak a labdarúgók

Három pontra hajtanak a labdarúgók

2022. szep. 28.

Hazai pályán, a Szekszárd ellen gyarapíthatja tovább bajnoki pontjai számát a Dunaújváros FC labdarúgó csapata ma délután négy órától.