"Mindenkinek képeznie kell magát!"

spigott - 2020. június 13. 13:42

Egységes rendszerben képezné a Dunaújváros PASE fiatal focistáit Varga Balázs, labdarúgóink utánpótlásának új szakmai igazgatója.

A 2020-2021-es szezonban Varga Balázs lesz a Dunaújváros PASE utánpótlás korú labdarúgóinak szakmai igazgatója. Mint azt a fiatal szakember érdeklődésünkre elárulta, komoly kihívást jelentől feladatkör lesz az övé, hiszen az egész utánpótlást kell azonos rendszerben működtetni.

"A legfontosabb feladatom az egész utánpótlás összefogása és rendszerbe illesztése lesz. Van már egy meglévő rendszer és szakmai koncepció, amit Dobos Barna az elmúlt időszakban összerakott, ezt 2017-ben, mikor itt dolgoztam, már továbbgondoltuk közösen, s most rám hárult a feladat, hogy tovább tudjuk bővíteni, s a meglévő koncepciót átdolgozva induljunk el egy közös irányba a legkisebb korosztálytól a legnagyobbakig. A labdarúgás folyamatosan fejlődik, egyre gyakrabban látni új edzésmódszereket, szóval mindenkinek szüksége van a megújulásra időnként, edzőknek és szakmai vezetőknek egyaránt képeznie kell magát, s én ebben is szeretném segíteni a stábot, mert van rengeteg olyan új edzésmódszer, amit be kell, hogy vezessünk ahhoz, hogy még hatékonyabbak legyünk. Szeretném azt, hogy az alsó korosztályoktól a legfelsőbb korosztályokig egy hasonló játékstílus alakuljon ki, már a kicsiknél megpróbáljuk meghonosítani azt, hogy egy kezdeményezően futballozó csapatot lássunk, s olyan játékosokat képezzünk, akik később a felnőtt csapat hasznára válhassanak, hiszen az elmúlt évek is bizonyítják azt, hogy megállják ezek a fiatalok a helyüket a felnőttben is. Éppen ezért is próbálunk igazodni a felnőtt keret munkájához, főleg az idősebb korosztályokban, az U19, U17, U16-os csapatoknál azért, hogy ha egy gyerek felkerül a felnőttbe, minél gyorsabb legyen a beilleszkedése, s már az első edzéseken is illeszkedjen a rendszerbe, de úgy érzem, hogy ez az elmúlt években is jól működött."

Varga Balázs az idei csonka szezont is értékelte, s mint azt megtudhattuk, különösen nehéz volt a helyzet az NB II-be feljutott U16, U17 és U19-es csapatoknál, ám így is igyekezett kihozni magából a maximumot a DPASE összes korosztálya.

"Nagyon későn tudtuk elkezdeni a felkészülést az 2019/2020-as szezonra, mindössze kilenc napunk volt arra, hogy igazoljunk is szabadon, s bár így is sikerült 15-16 játékost igazolnunk, még így sem tudtuk kialakítani mindhárom keretet úgy, hogy megfelelő létszámban legyünk, így előfordult, hogy alacsonyabb korosztályból kellett feljátszatnunk. Kicsit zaklatott volt emiatt a szezonunk, így azt is bravúrnak tartom, hogy minden meccsen megvolt a létszámunk, de azért szakmailag is megálltuk a helyünket, mert sok mérkőzést nem azért vesztettük el a mérkőzést, mert rosszul játszottunk, hanem azért, mert az ellenfelek egy-egy poszton minőségben fölénk nőttek. Az U15-ös korosztályunk kiválóan szerepelt Éliás Zsolt vezetésével, bennük van fantázia, többen is odakerülhetnek a jövőben majd a felnőtthöz, s az alacsonyabb korosztályoknál is jó munka folyt, mindenki megállta a helyét. a közeljövő feladat elsősorban az lesz, hogy szeretnénk létszámot növelni, s ebből nyilván a minőséget is megtalálni azért, hogy elinduljunk felfelé. Én nagyon szeretnék szintet ugrani a csapatainkkal, ami azt jelenti, hogy, ha sikerül, akkor már a 12-13 éveseket is benevezzük az országos bajnokságba, ahol akár egy Fradival, Újpesttel, Vasassal is találkozhatnak, s emellett bízom abban, hogy fel tudjuk építeni a 14-15 éves korosztályt is úgy, hogy náluk is beszélhetünk majd a feljutásról."

Képek forrása: DO-archív

A DPASE utánpótlásának szakmai igazgatója már a jövőről is sót ejtett, megtudhattuk, hogy mikor kezdi meg felkészülését az utánpótlás a következő szezonra, s azt is, hogy milyen tervekkel vágnak neki a következő idénynek.

"Az edzéseink szombaton véget értek, 15-én indul egy négyhetes, július 10-éig tartó nyári tábor, ami már megszokott a Dunaújváros PASE életében. A nagy korosztályaink (U14-U19) július 6-án kezdik meg a felkészülést a 2020/2021-es szezonra, a 12-13 évesek egy hétre rá állnak munkába, míg a többi korosztály július 20-án, szóval olyan sokat nem szeretnénk azért pihenni, ráadásul a járványügyi helyzet miatt bőven volt kihagyásunk, ezért minél előbb szeretnénk munkába állni minden csapattal, s a célunk egyértelműen az, hogy a másodosztályú bajnokságban szereplő csapataink kivívják a bennmaradást."

A rovat további hírei: Sport

Biztos sikerek idegenben

Biztos sikerek idegenben

2024. ápr. 18.

Nem okozott gondot a két pont megszerzése a DKKA serdülő és ifjúsági csapatának a Csepel elleni korosztályos bajnokin.

DSTV: tudnivalók a horgászatról

DSTV: tudnivalók a horgászatról

2024. ápr. 17.

Egy horgásznak nem kell bemutatni, hogy miért jó, vagy miért különleges a horgászat. Aki még nem próbálta, az talán közelítse meg onnan, hogy ez egy olyan elfoglaltság, amely egyszerre lehet hobbi, sport, és igazi versenyzés – mikor mire van igényünk ugyebár. Arról, hogy ennek mi a szépsége, és mire van szüksége a kezdőknek Szabó Mátéval beszélgettünk a Horgásztanyán. Hangkép.

Újra élen a címvédő

Újra élen a címvédő

2024. ápr. 17.

Magabiztos győzelemmel vette vissza a tabella első helyét a Karmacsi Autó gárdája a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar csoportjában.

Két játékos távozik a DKKA-tól

Két játékos távozik a DKKA-tól

2024. ápr. 17.

Nick Viktória kilenc, Horváth Petra két szezont követően távozik a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttesétől.

Felemás hétvége az utánpótlásnál

Felemás hétvége az utánpótlásnál

2024. ápr. 16.

A DFVE női vízilabdázóinak serdülői kikaptak, az ifjúságiak viszont nyerni tudtak a Ferencváros elleni hazai bajnokin.

Még van esély az alsóház megnyerésére

Még van esély az alsóház megnyerésére

2024. ápr. 16.

Hatékonyabb második félidei játékával aratott magabiztos győzelmet Érden a Dunaújváros Futsal együttese az NB II alsóházának hétfő esti fordulójában.

Még előrébb léptek a Lorántffy röplabdázói

Még előrébb léptek a Lorántffy röplabdázói

2024. ápr. 15.

Tavalyi eredményükön öt helyet javítva fejezték be az országos diákolimpia debreceni fináléjának küzdelmeit a Lorántffy iskola leány röplabdázói a mögöttünk hagyott hétvégén.