Hogyan sportoljunk a kánikulában?

doszerk - 2020. július 5. 13:29

Ezen a héten erről faggattuk Dóczi Zsuzsit, ő mit javasol. Mozogjunk, vagy sem?

Kép: DO-archív

A kérdés teljesen jogos. Sokan neki sem állnak ilyen melegben mozogni, hiszen alapjáraton is szakad rólunk a víz, minek ezt még fokozni!? De azért ez eléggé kifogás-szagúnak tűnik, valljuk meg!
Természetesen a jól megszokott mozgásunkat a trópusi hőségben sem kell mellőznünk, csupán körültekintőnek kell lennünk és jobban oda kell figyelni pár dologra, mint amikor ideálisak a körülmények.

Elsősorban a vízivás fontosságára hívnám fel a figyelmet, ami amúgy is meghatározó része a mindennapoknak, főleg, ha rendszeresen mozgunk, akkor kell a folyadékpótlásról még nagyobb mennyiségben gondoskodni. Ez az odafigyelés melegben még inkább hatványozódik. Ha sportolunk, a víz mellett egyéb összetevőket is tartalmazó, ún. sportvizeket, izotóniás italokat is fogyasszunk, hiszen fontos az ásványi anyagok, vitaminok pótlása. Arra is figyeljünk, hogy ne egyszerre igyuk meg a palackból az italunkat, hanem elosztva, kortyonként fogyasszuk. A folyamatosságon van a hangsúly, legyen ez egy rutinos cselekedet, ne várjuk meg, amíg megszomjazunk. Az idősebbek még inkább figyeljenek a rendszeres folyadék fogyasztásra.

Mielőtt belevágunk a mozgásba, fontos, hogy fogyasszunk lassan felszívódó szénhidrátokat, semmiképpen se álljunk neki éhgyomorral a sportolásnak.

Fontos a helyszín kiválasztása is. Ha teremben végezzük az edzést, megfelelő szellőztetést követően, az ideális hőmérséklet biztosítása mellett kezdjük el a mozgást. Ha szabadtéren edzünk, ne a tűző napra álljunk, keressünk árnyékos, félárnyékos helyet, ha erre nincs lehetőség, pl. futás közben folyamatosan ki vagyunk téve a napsugárzás hatásainak, használjunk magas faktorszámú naptejet, melyet a mozgás előtt legalább fél órával már kenjünk a bőrünkre. Védjük a fejünket világos színű baseball sapkával, napellenzővel, a szemünket napszemüveggel.

Ne a legnagyobb melegben akarjunk egyéni csúcsokat döntögetni, vagy a legkeményebb edzést lenyomni. Célszerű ilyenkor kevésbé intenzív, akár rövidebb időtartamú mozgást választani, mint a megszokott edzésünk. Ha közben rosszullétet tapasztalunk, szédülünk, émelygünk, keressünk egy árnyékos helyet, pihenjünk picit, igyunk egy nagy korty vizet és mérlegeljük, hogy éredemes-e tovább folytatni a mozgást. Lehet, hogy egy optimálisabb időpontban célszerű folytatni és ha legyőzhetetlennek tűnik a meleg, elengedni az edzés gondolatát! Nagyon jó sportolást kívánok, és buzdítok mindenkit, hogy élvezzék a nyári sportolást, próbáljanak ki új, akár vízi sportokat! Egészen elképesztő élményekben lehet részük!

A rovat további hírei: Sport

Végül biztos siker idegenben

Végül biztos siker idegenben

2024. már. 19.

Négy gólt szerezve aratott magabiztos győzelmet a sereghajtó Érd SZISE otthonában a Dunaújváros Futsal csapata hétfőn este.

Focival ünnepeltek a kispályások

Focival ünnepeltek a kispályások

2024. már. 18.

A Carissa Virág csapatának végső sikerét hozta a Rácalmási Sportcsarnokban rendezett A XIV. Dunabau Deák Senior Foci Kupa március 15-én.

A sereghajtóhoz látogatnak a futsalosok

A sereghajtóhoz látogatnak a futsalosok

2024. már. 18.

Érden, a WPC Meister-Érd SZISE elleni összecsapással folytatja az NB II-es bajnokság alsóházi rájátszását a Dunaújváros futsal együttese ma este fél kilenctől.

Kijutott az olimpiára a magyar férfi kézilabda válogatott

Kijutott az olimpiára a magyar férfi kézilabda válogatott

2024. már. 18.

Olimpiai kvótát szerzett a magyar férfi kézilabda-válogatott, mivel 30-27-re legyőzte Portugáliát a selejtező tatabányai tornájának vasárnapi zárónapján, és a tabella második helyén végzett.

Nem ment Szekszárdon a DFC-nek

Nem ment Szekszárdon a DFC-nek

2024. már. 18.

Kétgólos vereséget szenvedett Szekszárdon a Dunaújváros FC labdarúgó csapata az NB III nyugati Csoportjának újabb fordulójában vasárnap délután.

Hullámzó játék, felemás eredmények

Hullámzó játék, felemás eredmények

2024. már. 17.

A dobogóst legyőzték, az ötödik helyezett Dággal azonban már nem bírtak a DSE Röplabda Akadémia fiataljai a korosztályos bajnokságban.

Szoros vereség a fővárosban

Szoros vereség a fővárosban

2024. már. 17.

Hiába hajrázott nagyot, egygólos vereséget szenvedett a Ferencváros elleni fővárosi bajnokin a DFVE női vízilabda csapata.