Hogyan sportoljunk a kánikulában?

2020. július 5. (vasárnap) 13:29 - doszerk

Ezen a héten erről faggattuk Dóczi Zsuzsit, ő mit javasol. Mozogjunk, vagy sem?

Kép: DO-archív

A kérdés teljesen jogos. Sokan neki sem állnak ilyen melegben mozogni, hiszen alapjáraton is szakad rólunk a víz, minek ezt még fokozni!? De azért ez eléggé kifogás-szagúnak tűnik, valljuk meg!
Természetesen a jól megszokott mozgásunkat a trópusi hőségben sem kell mellőznünk, csupán körültekintőnek kell lennünk és jobban oda kell figyelni pár dologra, mint amikor ideálisak a körülmények.

Elsősorban a vízivás fontosságára hívnám fel a figyelmet, ami amúgy is meghatározó része a mindennapoknak, főleg, ha rendszeresen mozgunk, akkor kell a folyadékpótlásról még nagyobb mennyiségben gondoskodni. Ez az odafigyelés melegben még inkább hatványozódik. Ha sportolunk, a víz mellett egyéb összetevőket is tartalmazó, ún. sportvizeket, izotóniás italokat is fogyasszunk, hiszen fontos az ásványi anyagok, vitaminok pótlása. Arra is figyeljünk, hogy ne egyszerre igyuk meg a palackból az italunkat, hanem elosztva, kortyonként fogyasszuk. A folyamatosságon van a hangsúly, legyen ez egy rutinos cselekedet, ne várjuk meg, amíg megszomjazunk. Az idősebbek még inkább figyeljenek a rendszeres folyadék fogyasztásra.

Mielőtt belevágunk a mozgásba, fontos, hogy fogyasszunk lassan felszívódó szénhidrátokat, semmiképpen se álljunk neki éhgyomorral a sportolásnak.

Fontos a helyszín kiválasztása is. Ha teremben végezzük az edzést, megfelelő szellőztetést követően, az ideális hőmérséklet biztosítása mellett kezdjük el a mozgást. Ha szabadtéren edzünk, ne a tűző napra álljunk, keressünk árnyékos, félárnyékos helyet, ha erre nincs lehetőség, pl. futás közben folyamatosan ki vagyunk téve a napsugárzás hatásainak, használjunk magas faktorszámú naptejet, melyet a mozgás előtt legalább fél órával már kenjünk a bőrünkre. Védjük a fejünket világos színű baseball sapkával, napellenzővel, a szemünket napszemüveggel.

Ne a legnagyobb melegben akarjunk egyéni csúcsokat döntögetni, vagy a legkeményebb edzést lenyomni. Célszerű ilyenkor kevésbé intenzív, akár rövidebb időtartamú mozgást választani, mint a megszokott edzésünk. Ha közben rosszullétet tapasztalunk, szédülünk, émelygünk, keressünk egy árnyékos helyet, pihenjünk picit, igyunk egy nagy korty vizet és mérlegeljük, hogy éredemes-e tovább folytatni a mozgást. Lehet, hogy egy optimálisabb időpontban célszerű folytatni és ha legyőzhetetlennek tűnik a meleg, elengedni az edzés gondolatát! Nagyon jó sportolást kívánok, és buzdítok mindenkit, hogy élvezzék a nyári sportolást, próbáljanak ki új, akár vízi sportokat! Egészen elképesztő élményekben lehet részük!

A rovat további hírei: Sport

Itthon javíthat a DPASE

Itthon javíthat a DPASE

2020. augusztus 08. (szombat)

Az ESMTK elleni hazai találkozóval folytatja a bajnoki küzdelmeket vasárnap este fél hattól a Dunaújváros PASE labdarúgó csapata.

Újra medencébe ugranak a legendás olimpiai bajnok vízilabdázók

Újra medencébe ugranak a legendás olimpiai bajnok vízilabdázók

2020. augusztus 07. (péntek)

A férfi vízilabda Magyar Kupa jövő heti helyosztói kísérő eseményeként rendezik a Waterpolo Masters Summer Cup elnevezésű kupát, melynek keretében újra medencébe ugrik az olimpiai bajnok legendákból álló Millennium Masters gálacsapat.

Gólzáporos siker Érden

Gólzáporos siker Érden

2020. augusztus 07. (péntek)

Kisebb hullámvölgyekkel együtt is sima, nyolcgólos győzelmet aratott érdi felkészülési mérkőzésén a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt csapata.

Bertók Róbert az új kapitány, Erdei lemondott

Bertók Róbert az új kapitány, Erdei lemondott

2020. augusztus 07. (péntek)

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) elnöksége Bertók Róbertet nevezte ki a válogatott szövetségi kapitányának.

Magyarországon is lehetnek európai kupaselejtezők

Magyarországon is lehetnek európai kupaselejtezők

2020. augusztus 07. (péntek)

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) felajánlotta segítségét az európai szövetségnek (UEFA) azért, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt is zökkenőmentesen tudják lebonyolítani a nemzetközi kupasorozatok selejtezőit.

Könnyed siker az edzőmeccsen

Könnyed siker az edzőmeccsen

2020. augusztus 07. (péntek)

A Tolna elleni hazai mérkőzéssel zárta le fizikai felkészülését a Dunaferr DUE Dutrade FC futsal csapata.

A vártnál simább győzelem

A vártnál simább győzelem

2020. augusztus 06. (csütörtök)

Csak az első negyedben tudta tartani a lépést a III. ker. TVE gárdája a dunaújvárosi vízilabdázókkal a két gárda ma délutáni kupamérkőzésén.