Dunaújváros Hetilap

Kamara: új tájékoztató az egyéni vállalkozóknak

Öcaline - 2020. július 29. 12:09

Vállalkozók, figyelem: ettől a hónaptól a gazdasági kamarák nyújtanak tájékoztatást az egyéni vállalkozáshoz szükséges általános információkról. Szintén a kamarák tájékoztatják az érintett vállalkozókat a képesítéshez, illetve a hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött gazdasági tevékenységekről. 

A területileg illetékes gazdasági kamarák – városunkban a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara (DKIK) – személyre szabott tájékoztatása mellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) egy új információs felület létrehozásával könnyíti meg az érdeklődők számára az információgyűjtést.

Belép az e-Tus

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény alapján a gazdasági kamarák nyújtanak tájékoztatást az egyéni vállalkozói tevékenység folytatásához szükséges információkról, az egyéni vállalkozói tevékenység folytatásáról, a képesítéshez, valamint a hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött gazdasági tevékenységekről.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara feladatainak ellátása érdekében a korábban Engedélyköteles tevékenységek katalógusaként ismert rendszert egy új egyéni vállalkozói tájékoztatási rendszer, az e-TUs rendszer váltja fel. Az Engedélyköteles tevékenységek katalógusához hasonlóan az e-TUS rendszerben is TEÁOR számra és elnevezésre, illetve ÖVTJ kódra és elnevezésre lehet keresni. 
Az e-TUs rendszer, hasonlóan az Engedélyköteles tevékenységek katalógusához, tájékoztatást ad arról, hogy egy adott tevékenység bejelentés vagy engedélyköteles-e, illetve mely hatósághoz szükséges fordulni egy esetlegesen fennálló kötelezettség teljesítése érdekében. Az e-TUS mindemellett megmutatja azt is, hogy az adott tevékenység folytatásához szükséges-e szakképesítés. Amennyiben egy tevékenység szakképesítéshez kötött, a rendszer tájékoztatást ad a jogszabályban előírt szakképesítés(ek) pontos megnevezéséről, valamint a képesítést előíró jogszabályhelyről is.
Jelenleg az engedélyköteles tevékenységek katalógusa és az e-TUs rendszer párhuzamosan elérhető, azonban augusztustól kizárólagosan az e-TUs rendszeren keresztül, valamint a DKIK-nál kaphatják meg a szükséges tájékoztatást a vállalkozók.

Folyamatos jelenlét

A DKIK hivatalos oldalán elérhető összegzés szerint a Latinovis Zoltán utcai Vállalkozók Házában az alábbi témák kapcsán is tájékozódhatnak az érdeklődők:

– A tevékenység végzéséhez szükséges képesítés szintje.

– A képesítés KEOR szerinti tanulmányi területe (szakirány).

– Van-e lehetőség helyettesítő képesítés elfogadására?

– A tevékenység esetén a jogszabályban meghatározott szakképesítés helyett elfogadható a szakiránynak megfelelő magasabb szintű szakirányú végzettség is.

– A tevékenység esetén a jogszabályban meghatározott szaktanfolyami végzettség helyett elfogadhatók az adott tevékenység végzéséhez szükséges kompetenciák.

– Rendelkezésre állnak-e ekvivalens (egyenértékű, megfeleltethető) képesítések, ha igen, azoknak mi a megnevezésük?

– Ekvivalenciát előíró jogszabály megnevezése.

– A tevékenység után minimálbér vagy garantált bérminimumnak megfelelő járulékfizetési kötelezettsége keletkezik-e a vállalkozónak?

A fent vázolt témákról az ügyfélfogadási idő határain belül folyamatosan tájékozódhatnak az érdeklődők a Vállalkozók Házban!

(Forrás és fotó: DKIK)
 

A rovat további hírei: Közélet

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.