Dunaújváros Hetilap

Vöröskereszt: nyári nagyüzem a véradás frontján

2020. július 28. (kedd) 17:33 - Öcaline

Továbbra is jelentős a vérigény Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújváros Területei Szervezetének vezetője szerint – de a véradók és vért kapó betegek biztonsága a legfontosabb. Ennek kapcsán lényeges tudnivalókkal jelentkezünk – és fájdalom, az még kérdés, lesz-e idén retro véradás városunkban!

A nyári időszakban a szokásosnál több baleset, valamint a koronavírus veszélyhelyzet miatt tavaszról halasztott műtétek viszonylag nagy száma miatt is jelentős a vérigény, emelte ki kérdésünkre a területi szervezete vezetője.

Minden cseppje kincs, de…

Feth Katalin tájékoztatása szerint a Magyar Vöröskereszt a korábbi akciók mellett ezúttal a megelőzésre helyezte a hangsúlyt:
– Tény, hogy a nyári időszak mindig érzékeny periódus a véradás terén – most különösen nagyüzemnek számít, és persze az sem csak egy szlogen, hogy minden cseppje kincs az alkalmaink során begyűjtött vérnek. Ugyanakkor az országos központunk felhívással fordult a véradókhoz. Azt kérik, hogy ne jelentkezzen, sőt, lehetőség szerint ne is lépjen be senki a véradás területére, aki jelenleg koronavírus megbetegedésben szenved, illetve az alábbi tünetek valamelyikét észlelte magán: köhögés, láz, nehézlégzés, szaglásvesztés, ízérzés zavara, izomfájdalom, erős fáradékonyság. Szintén nem lehet véradó, aki valószínűsítetten vagy igazoltan koronavírus fertőzött személlyel került szoros kapcsolatba.

Hatósági tilalom

A területi szervezet vezetője kérdésünkre elárulta, nagyon fontos, hogy azok is fontolják meg jelenlétüket, akik az elmúlt időszakban külföldön voltak: 
– Nem lehet véradó az a személy, aki az utóbbi 14 napban a járványügyi hatóság által „sárga” vagy „piros” minősítésű országból érkezett Magyarországra – függetlenül attól, hogy vizsgálati eredményei alapján már elhagyhatta a karantént. Szintén kerülnie kell a váradás alkalmait, ha valaki a járványügyi hatóság által „zöld” minősítésű országban tartózkodott összefüggően legalább 24 órát. Kérjük, egy-egy kiválasztott alkalom előtt ki-ki tájékozódjon a besorolást illetően – mivel a minősítések szinte  napról-napra változnak!

Sör, virsli, móka, kacagás

A bizonytalansági tényezőket ellensúlyozandó örvendetes fejlemény, hogy rendszeresek lesznek a térségi alkalmak, illetve az üzemi szintű véradások is (ehhez lásd a heti menetrendet). Most még kérdés, hogy a havi alkalmak különleges attrakciójának számító retro véradást (sör, virsli, beöltözés, móka, kacagás) sikerül-e az előre eltervezett formában, nagy közösségi dzsemboriként megrendezni az MMK-ban augusztus 18-án. 
Ha kiderül, mindenképpen szólunk – mert ha igen, az valóban a véradók különleges ünnepe lesz!

Itt a friss donortoborzó!

Az augusztusi véradások tervezett menetrendjét is eljuttatta szerkesztőségünkhöz a Vöröskereszt területi szervezete – íme, az időpontok!

augusztus 04., kedd 6.30-11  Dunaferr, Szállítómű (zárt véradás)
augusztus 06., csütörtök 14.30-17  Kulcs, Faluház (Kossuth L. u. 65.)
augusztus 11., kedd 8-10 Vérellátó (Vasmű út 10.)
augusztus 12., szerda 13.30-17 Ercsi, Művelődési ház (Szent István u. 12.)
augusztus 13., csütörtök 6.30-11 Dunaferr, ISD Power (zárt véradás)
augusztus 18., kedd 13-17   Retro véradás az MMK-ban (Apáczai Cs. J. u. 11.)
augusztus 24., hétfő 14-17 Ráckeresztúr, Sportcsarnok (Hősök tere)
augusztus 25., kedd 8-10 Vérellátó (Vasmű út 10.)
augusztus 27., csütörtök 7-10 Dunaferr, Igazgatóság és Fejlesztő (zárt véradás)

(Illusztrációk: Magyar Vöröskereszt)

A rovat további hírei: Közélet

Mesterképzést, vizsgáztatást is szervez a kamara

Mesterképzést, vizsgáztatást is szervez a kamara

2020. augusztus 10. (hétfő)

Újra mesterképzést és vizsgáztatást szervez a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara (DKIK); a meghatározott keretszámmal, támogatott formában futó kurzusra már csak szombatig lehet jelentkezni. A feltételeket és a jelentkezés módját összegezzük az alábbiakban.

Nagyboldogasszonytól Szent István királyig a katolikus közösségben

Nagyboldogasszonytól Szent István királyig a katolikus közösségben

2020. augusztus 10. (hétfő)

Változik a miserend és urnatemető látogathatóság a következő napokban – a közelgő ünnepekre tekintettel több alkalommal várja a híveket a katolikus közösség. Az ünnepi alkalmak miatt módosul a főtemplomi urnatemető látogatási rendje is.

Tisztulnak a város parkolói, legutóbb az Intercisa Múzeum mögötti terület következett

Tisztulnak a város parkolói, legutóbb az Intercisa Múzeum mögötti terület következett

2020. augusztus 09. (vasárnap)

Folyamatosan halad a városi parkolók év elején megkezdett takarítása. A múlt héten az Intercisa Múzeum mögötti területet tisztították a DVG Zrt. szakemberei.

A körzetben rejlő lehetőségeket vizsgálta a képviselő

A körzetben rejlő lehetőségeket vizsgálta a képviselő

2020. augusztus 07. (péntek)

A lakók megkeresésére a körzet problémáit, a lehetséges megoldásokat vizsgálta Barta Endre, Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere – ezúttal önkormányzati képviselőként.

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

2020. augusztus 06. (csütörtök)

A jutalom után is adózni kellett – hangzott el azon a tájékoztatón, amelyen bemutatták Kálló Gergely országgyűlési képviselő javaslatát. A város vezetésével egyeztetett előterjesztés célja, hogy a szociális szférában dolgozóknak az önkormányzat által nyújtott támogatását ne terhelje 15 százalékos adóelvonás. 

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

2020. augusztus 05. (szerda)

A Dunaújvárosi Hírlappal szemben nyert sajtóperről számolt be a város hivatalos honlapja – betűhív közlés máris itt!

Kamara: egy hetet csúszik a tanácsadás

Kamara: egy hetet csúszik a tanácsadás

2020. augusztus 05. (szerda)

Megváltozik a szokásos adó- és számviteli tanácsadás a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarában: augusztus 6. helyett 13-án, azaz jövő csütörtökön érdeklődhetnek az aktuális adóügyekről a vállalkozók.