"Hello me": Hogyan ismerhető fel a kiégés?

2020. augusztus 5. (szerda) 15:05 - doszerk

A kiégés szindróma mára mindenki számára ismert fogalom, azonban még így is hajlamosak vagyunk elbagatellizálni a jelentőségét. A kiégés ugyanis nem egyszerű fáradtság vagy munkahelyi nehézség – hanem olyan állapot, ami igazoltan negatív hatást gyakorol az egészségünkre, a társas kapcsolatainkra, és a teljesítményünkre is. Harsányi Kata pszichológus elemez.

Sokan hajlamosak egy kézlegyintéssel elintézni, pedig igenis foglalkozni kell a problémakörrel: a kiégés ugyanis egész életünk minőségére, kapcsolatainkra is hatással van.

Tünet, együttes

A kiégés tüneteit három nagy csoportba sorolhatjuk. Az első jellemző tünet az érzelmi kimerültség. A kiégés áldozatai sokszor számolnak be üresség érzéséről, amit főleg a túlzó teljesítményelvárások generálnak.
A tünetek második csoportja a társas kapcsolatokban mutatkozik meg. A kiégett személyek hajlamosak eltávolodni kollégáiktól, nehezen vagy nem szívesen kapcsolódnak hozzájuk, cinikusak és ellenségesek lehetnek.
A harmadik tünetcsoport a teljesítményhez köthető. Az érintettek gyakran élik meg, hogy erőfeszítéseik hiábavalók, nincsenek hatással az elvégzett feladatok sikerességére, egyszóval tehetetlenek. Ennek hatására a frusztráció egyre csak nő, így egyre nehezebbé válik számukra a (lelki) feltöltődés.

Megelőzés, kezelés

A kiégés ritkán alakul ki egyik napról a másikra. Ahhoz, hogy a fenti folyamat végbe menjen, tartós stresszhatást kell átélnie a személynek. Emellett növeli a kockázatot a társas támasz hiánya, valamint a fejletlen megküzdési mechanizmusok.
Éppen ezért a kiégés megelőzése és kezelése során az alábbi területekre érdemes fókuszálni:
– a stressz csökkentése: történhet hatékonyabb munkaszervezéssel, időgazdálkodási módszerek megtanulásával, munkahelyi folyamatok optimalizálásával,
– a társas kapcsolatok erősítése: a társas támogatás fontos érzelmi töltetet ad, ezért az eltávolodás helyett érdemes inkább közeledni a kollégák felé, és közösen megoldást keresni a kialakult helyzetekre; történhet a szociális készségek fejlesztésével vagy az asszertív kommunikáció gyakorlásával
– az egyéni erőforrások növelése: fontos lépés megerősíteni az érintett személyt, hogy pozitív énképpel és magas énhatékonysággal rendelkezzen, ez történhet a kognitív átkeretezés módszerével, hála-naplózással, énerősítő gyakorlatokkal.

Harsányi Kata

A témába vágó posztok pszichológus szakértőnk online felületén – az alábbi címen!

Harsányi Kata pszichológus – blog (katt) >>

(A kép illusztráció)

A rovat további hírei: Mozaik

Igazi ÖKO-napos jó időnk lesz!

Igazi ÖKO-napos jó időnk lesz!

2020. szeptember 19. (szombat)

Derült ég, napsütés, lágy fuvalmak, soha jobbat egy családi ÖKO-nap felkereséséhez! Micsoda szerencse, hogy pont ma rendezik Újtelepen!
 

Babahordozás járvány idején (1.)

Babahordozás járvány idején (1.)

2020. szeptember 18. (péntek)

A hordozás akkor is képes megkönnyíteni a mindennapokat, ha az élet a megszokott mederben folyik. Előnyeit még fokozottabban érezzük most, hogy a koronavírus járvány tilalmai az életünk részévé váltak. A rendhagyó témában szakértőnk hordozási tanácsadóként, kisgyermeknevelőként vág rendet. B. Dániel Alexandra vendégposztja – első rész! 

Aranyló ősz közelít

Aranyló ősz közelít

2020. szeptember 18. (péntek)

Hát ez azért évszakváltásnak elég karcsú volt, magunk között. Se zápor, se zivatar, na jó, kicsit tényleg lehűlt. De ma déltől megint kiderül, hogy kiderül.

Búcsú a nyártól – délután már csapadékkal

Búcsú a nyártól – délután már csapadékkal

2020. szeptember 17. (csütörtök)

Térségünkbe várhatóan délután futnak be az évszakváltó légáramlatok – záporokat, zivatarokat is hozhatnak.

Még két nap a nyárból

Még két nap a nyárból

2020. szeptember 16. (szerda)

Szép lesz a vége: néhol egy kis fátyolfelhő, csapadék kizárt, 33 fok körüli csúcsérték játszik. Búcsúzik a nyár. 

DSTV: bringás körkép a mobilitási hét előtt

DSTV: bringás körkép a mobilitási hét előtt

2020. szeptember 15. (kedd)

Városunkban is holnap startol az Európai Mobilitási Hét programsorozata, az alkalomra időzítve a DSTV stábja a kerékpárboltok háza táját járta be. Kereslet, kínálat, forgalom és szerviz – a nagy áruházak árnyékában. Hangkép.

Még egy picivel melegebb a tegnapinál

Még egy picivel melegebb a tegnapinál

2020. szeptember 15. (kedd)

33 fok is lehet, aki napimádó, szaladjon a szabadba gyorsan, mert már nem tart túl sokáig a nyár az őszben.