"Hello me": Hogyan ismerhető fel a kiégés?

doszerk - 2020. augusztus 5. 15:05

A kiégés szindróma mára mindenki számára ismert fogalom, azonban még így is hajlamosak vagyunk elbagatellizálni a jelentőségét. A kiégés ugyanis nem egyszerű fáradtság vagy munkahelyi nehézség – hanem olyan állapot, ami igazoltan negatív hatást gyakorol az egészségünkre, a társas kapcsolatainkra, és a teljesítményünkre is. Harsányi Kata pszichológus elemez.

Sokan hajlamosak egy kézlegyintéssel elintézni, pedig igenis foglalkozni kell a problémakörrel: a kiégés ugyanis egész életünk minőségére, kapcsolatainkra is hatással van.

Tünet, együttes

A kiégés tüneteit három nagy csoportba sorolhatjuk. Az első jellemző tünet az érzelmi kimerültség. A kiégés áldozatai sokszor számolnak be üresség érzéséről, amit főleg a túlzó teljesítményelvárások generálnak.
A tünetek második csoportja a társas kapcsolatokban mutatkozik meg. A kiégett személyek hajlamosak eltávolodni kollégáiktól, nehezen vagy nem szívesen kapcsolódnak hozzájuk, cinikusak és ellenségesek lehetnek.
A harmadik tünetcsoport a teljesítményhez köthető. Az érintettek gyakran élik meg, hogy erőfeszítéseik hiábavalók, nincsenek hatással az elvégzett feladatok sikerességére, egyszóval tehetetlenek. Ennek hatására a frusztráció egyre csak nő, így egyre nehezebbé válik számukra a (lelki) feltöltődés.

Megelőzés, kezelés

A kiégés ritkán alakul ki egyik napról a másikra. Ahhoz, hogy a fenti folyamat végbe menjen, tartós stresszhatást kell átélnie a személynek. Emellett növeli a kockázatot a társas támasz hiánya, valamint a fejletlen megküzdési mechanizmusok.
Éppen ezért a kiégés megelőzése és kezelése során az alábbi területekre érdemes fókuszálni:
– a stressz csökkentése: történhet hatékonyabb munkaszervezéssel, időgazdálkodási módszerek megtanulásával, munkahelyi folyamatok optimalizálásával,
– a társas kapcsolatok erősítése: a társas támogatás fontos érzelmi töltetet ad, ezért az eltávolodás helyett érdemes inkább közeledni a kollégák felé, és közösen megoldást keresni a kialakult helyzetekre; történhet a szociális készségek fejlesztésével vagy az asszertív kommunikáció gyakorlásával
– az egyéni erőforrások növelése: fontos lépés megerősíteni az érintett személyt, hogy pozitív énképpel és magas énhatékonysággal rendelkezzen, ez történhet a kognitív átkeretezés módszerével, hála-naplózással, énerősítő gyakorlatokkal.

Harsányi Kata

A témába vágó posztok pszichológus szakértőnk online felületén – az alábbi címen!

Harsányi Kata pszichológus – blog (katt) >>

(A kép illusztráció)

A rovat további hírei: Mozaik

Mindent visz a Tökmagbazár az MMK-ban

Mindent visz a Tökmagbazár az MMK-ban

2024. már. 18.

Familiáris viszonylatban elég rég hoztak lázba a rugdalódzók és a gyermekjátékok, mégis nagyon gyorsan berántott, le is nyűgözött a Tökmagbazár legutóbbi forgataga a Munkásművelődési Központban.

Változékony idő, szöcskéző hőmérsékleti értékekkel

Változékony idő, szöcskéző hőmérsékleti értékekkel

2024. már. 18.

A periódus végén, azaz vasárnap csak 10 fok körüli maximumok lehetnek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint, ráadásul a héten többször előfordulnak hajnalban fagypont körüli értékek is.

Sajátítsd ez az energetikai fiatalítás csodálatos módszerét!

Sajátítsd ez az energetikai fiatalítás csodálatos módszerét!

2024. már. 18.

Talán sokat hallottál már az Access Consciousness rendszeréről, az Access Bars terápiáról, és talán felkeltette az érdeklődésedet az energetikai fiatalításként emlegetett Access Facelift kezelés is. (X)

A kipufogó tuning robogókon egyszerűen megoldható, de miért lehet előnyös?

A kipufogó tuning robogókon egyszerűen megoldható, de miért lehet előnyös?

2024. már. 17.

Fontos azonban azt is megemlíteni, hogy az egész folyamatba csak akkor érdemes belevágni, ha pontosan tudjuk, hogy mit is csinálunk. (X)

Széchenyi 70: közeleg a Nagy Találkozás!

Széchenyi 70: közeleg a Nagy Találkozás!

2024. már. 17.

Várhatóan több száz vendég, jobbára az intézmény padjait egykor koptató "örökdiák" teszi tiszteletét a Széchenyi István Gimnázium alapítása 70. évfordulóját ünneplő egész napos dzsemborin – a Nagy Találkozás kavalkádjának jövő szombaton ad otthont a gimi, itt  a részletes program!

A megfelelő sípcsontvédő kiválasztása labdarúgáshoz

A megfelelő sípcsontvédő kiválasztása labdarúgáshoz

2024. már. 17.

A futball a világ legnépszerűbb sportja. Nagy előnye, hogy bárhol, bármikor el lehet kezdeni, hisz nagyon kevés kiegészítőre van szükség. (X)

Hogyan segíti egy mobilalkalmazás az elektromos autónk hatékony töltését?

Hogyan segíti egy mobilalkalmazás az elektromos autónk hatékony töltését?

2024. már. 16.

A villanyautók tulajdonosai közt gyakori téma az akkumulátor hatékonyságának növelése. Nem csoda, hogy az elmúlt hónapokban egyre több mobilalkalmazás került a piacra, melyek célja, hogy megkönnyítsék az elektromos járművek töltését. (X)