Dunaújváros Hetilap

Tervre terv – lendületben az Innopark

Öcaline - 2020. szeptember 24. 10:08

Az elmúlt hónapok tűzoltása után a helyi gazdaság egyik fontos bázisává válhat az Innopark Nonprofit Kft., hangsúlyozta lapunk érdeklődésére Dr. Huszti Zsolt ügyvezető.  A feladat nem egyszerű, de komoly tervek egész sorát valósíthatják meg a közeljövőben, ígérte. Interjú.

Kezdjük a kályhánál: március 1-jén lett ügyvezető, milyen állapotban vette át a feladatot?
– Még messzebbről indítanék: az Innopark "őstörténete" is érdekes abban az értelemben, hogy máig hatóan kijelölte a bázis feladatait. Az önkormányzat és az akkor még Dunaújvárosi Főiskola néven működő felsőoktatási intézmény térségfejlesztési kutatásai nyomán, a HÍD Egyesület nevű civil szervezettel együttműködve jött létre az Innopark azzal a határozott céllal, hogy koordinálja a kis- és középvállalkozói szféra betelepülését és megerősödését a volt szovjet laktanyában létrehozott ipari parkban. Ez volt az alapfeladat.
És mi lett mára a nagyszabású tervekből?
– Szervezeti szinten az Innopark tisztán önkormányzati céggé vált, ugyanakkor sajnos a tevékenysége "lebutult" a létesítményüzemeltetés szintjére. Most az a feladatunk, hogy valahogy visszavezessük a tevékenységet a fent vázolt ősforráshoz: szeretnénk a város egyik fontos gazdaságfejlesztési bázisává, beruházásokkal, befektetésekkel, tőkefejlesztésekkel és iparterületi reorganizációval foglalkozó műhelyévé tenni a kft.-t. A munkánkat könnyíti és nehezíti, hogy nem vagyunk egyedül, sőt: egyszerre dolgozunk a városért és a nekünk bizalmat szavazó, hozzánk betelepült cégekért! De visszatérve a kezdeti kérdésre: egy szóba sűrítve szó szerint tragikus volt a helyzet az átvételkor.  

A cég a technikai csőd állapotában volt, a követelések jelentősen meghaladták az eszközállományt, nem volt befizetve az iparűzési adó, az 50 hektáros ipari park és a 2500 hasznos négyzetméteren fekvő inkubátorház számláján összesen 240 ezer forint volt, a szolgáltatók nem akartak szerződni velünk, lehetne sorolni vég nélkül. Érdemi beavatkozás nélkül maximum 2-3 hónapja lett volna a cégnek – vagyis egyfajta válságmenedzseri szerepbe kényszerültem az első időszakban.
Sikerült a tűzoltás?
– A konszolidációs folyamatok jórészt véget értek, a nyár végére jutottunk el odáig, hogy elkezdhettünk a gazdaságfejlesztéssel foglalkozni. Jómagam terület- és településfejlesztő geográfus vagyok, és a doktorimat is a város fejlesztésének témájában írtam, úgy érzem, most kerülnek helyükre a dolgok; kezdődhet a szakmai munka. Megteremtettük a biztonságos működés alapjait, már nincs csődfenyegetés. Újra közfeladatellátási szerződés jött létre a város és az Innopark között, azzal az eltökélt céllal, hogy a cég folyamatos fejlesztésével és új szolgáltatásokkal megszolgáljuk a bizalmat, és működő kapcsolatok alakuljanak ki a bázison működő cégek és az ipari park vezetése között. Ezzel közvetve segíthetjük a város fejlődését – ráadásul mindezt a tulajdonos önkormányzat támogatásával és ellenőrzésével.
E téren milyen feladatok megoldására vállalkozik az Innopark Nonprofit Kft. – van valami erősorrend, tervtár, honnan hová akarnak eljutni?
– Most jutottunk el odáig, hogy ki merjünk lépni a cégek elé az elképzeléseinkkel.
Komoly terveink vannak mind az infrastruktúra fejlesztésére, mind a szolgáltatások bővítésére – feltett szándékunk, hogy egyfajta együttműködési lehetőséget teremtsünk az ipari parkban és az inkubátorházban működő cégek között, ha tetszik, erősítsük a kohéziót. Folyamatosan dolgozunk az üzleti kapcsolatok feltámasztásán, komoly tervek vannak az infrastruktúra fejlesztésére, legyen szó akár a környezet rendbetételéről vagy éppen a legkorszerűbb információs-technológiai rendszer kiépítéséről. De említhetem az együttműködési lehetőségek feltérképezését, vagy a betelepült cégeknek nyújtott tanácsadás lehetőségének megteremtését. Jelenleg 53 cég üzemel a házban, további 40 a területen – összesen közel 100 potenciális ügyfélről beszélhetünk. Szeretnénk visszaadni, újra megteremteni az Innopark presztízsét – nagyon nehéz, nagyon összetett, de nagyon szép feladat.

A rovat további hírei: Közélet

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

2024. már. 13.

Közös megemlékezésre várja a városlakókat az önkormányzat március 15-én – az ünnepség helyszíne idén is a forradalmi emlékmű lesz pénteken délelőtt. A koszorúzás után avatják a Kistemetőben Rosti Pál felújított síremlékét.