A változás évét zárták a kajak-kenusok

Öcaline - 2020. október 20. 12:07

Anyailag rendkívül nehéz és megterhelő, szakmailag viszont igen eredményes szezont zárt a Dunaferr SE Kajak-Kenu Szakosztálya; a közösség bizakodva várja az olimpia évét is, hangsúlyozta a DO érdeklődésére Pető Zsolt szakosztályelnök.

Az október elején megrendezett maratoni masters bajnoksággal véget ért a hivatalos versenyszezon a Dunaferr SE kajak-kenusai számára, így idejét láttuk annak, hogy elkészítsük értékelésünket a szakosztály mögött hagyott 20-20-as esztendőről. A visszatekintésben Pető Zsolt szakosztályelnök volt segítségünkre, aki elárulta, tudatosan választottak elnyújtottabb felkészülést versenyzőik számára:

- Nevezhetjük a változás évének ezt az esztendőt, mely számunkra 2019. november 1-jén kezdődött, mert a szezon mindig ősztől tavaszig, mondjuk nyár közepéig tart, ha a versenyeket is belevesszük. Természetesen olimpiai reményekkel vágtunk neki a szezonnak, de hát ugye az olimpia idén sajnos meghiúsult; de bízunk abban, hogy jövőre megvalósul, s lesz miért küzdeni a fiúknak. Visszakanyarodva a szezonunkhoz, maximális lendülettel, a 2019-es sikerek hullámait meglovagolva indultunk el, nagyon motivált volt a csapatunk, ám a koronavírus-járvány miatt újra kellett tervezünk gyakorlatilag mindent. Nagyon átgondolt, tudományos alapú felkészülésünk volt, ami rövidtávon nehezítette az eredményességet, de szerencsére a főverseny az országos bajnokság volt itthon, s addig azért odaért a csapat, ahová szerettük volna. Az év eleji edzésversenyeken még nem remekeltünk annyira, de ez érthető is; márciusban még azt hittük, hogy megrendezik a főversenyeket itthon, s május elején pedig az olimpiai pótkvalifikációs viadal vár ránk, ám miután az olimpiát, majd ezt a versenyt is lemondták, ezért úgy döntöttünk, nem kezdünk el formába hozni senkit, hanem tovább alapozunk. Voltak olyan versenytársaink, más klubok, akik már kora tavasszal intenzív, rövid edzéstípusokat választottak, s ezért jobbak voltak nálunk az év elején, ám augusztusban már nem. Összességében jó döntésnek bizonyult a hosszabb alapozás.

Továbbra is népszerű!

A vírushelyzet nem könnyítette meg az utánpótlás helyzetét sem, az edzések kimaradása mellett komoly toborzási nehézségekkel kellett, s kell még ma is megküzdeniük, hangsúlyozta Pető Zsolt:

Végh Zoltán felvételei

- Az elején eléggé kétségbe voltunk esve, hiszen a korlátozások miatt az utánpótlás egyáltalán nem edzhetett, egyedüli felmentést a felnőtt válogatottak, illetve a nemzetközi versenyekre készülők kaptak. Szépen lassan azért újra bekapcsolódott a munkába mindenki, s mivel nagyon odafigyeltünk a vírusszabályok betartására is, ezért a Dunaferr SE kajak-kenusainál szerencsére nem jelent meg a koronavírus, s nagyon bízom abban, hogy nem is fog. Az utánpótlás toborzását viszont nagyon megnehezítette a vírushelyzet, tavasszal nem is jöttek új gyerekek hozzánk, akik jöttek, azok is más klubokból érkeztek. Most ősszel azért már jelentek meg újak is, az edzők is nekivágtak a toborzásnak, s bár nehéz a helyzet, mert az iskolák is egy picit zárkózottabbak, így a hatékonyság is elmarad a megszokottól, de vannak újoncaink, s nagyon örülünk annak, hogy a sportágunk továbbra is népszerű a gyermekek körében.

Csúcsra járatás!

A felnőtt bajnokság eredményeit tekintve azonban a nehézségek ellenére is kiválóan teljesítettek a dunaújvárosi kajak-kenusok, s mint azt a szakosztály első embere elárulta, ez mindenképp biztató a mozgalmasnak ígérkező 2021-es év előtt:

- Nagyon büszke vagyok a csapatunkra, mert a felnőtt magyar bajnokságon eddig soha nem látott eredményt ért el a Dunaferr SE kajak-kenu szakosztálya, hiszen a harmadik helyen végeztünk az éremtáblázaton, s ez óriási eredmény. Kiemelkedő volt a kenusok teljesítménye, kijelenthetem, hogy ebben a szakágban itt van a legjobb csapat ma Magyarországon. A bajnokságban tizenegy számból tízen indultunk, s itt kilenc aranyérmet szereztünk úgy, hogy amit nem nyertünk meg, ott is a miénk volt az ezüst- és a bronzérem. Ez nagyon biztató a jövőre nézve, különösen úgy, hogy ez egy csapat, s nem egy jó egyéni teljesítménynek az eredménye, ugyanis hatan is felnőtt magyar bajnokok lettek a versenyzőink közül!

Kép: MKKSZ

Remélem, hogy ez a csapat most rá tud tenni még egy lapáttal, s legalább az egyik olimpiai számban tudunk kiállítani versenyzőket az olimpiai pótkvalifikációs versenyre, ami itt lesz Szegeden jövő májusban. Kiss Balázs többek között olimpiai számban nyert magyar bajnokságot, és a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám párost sem szabad leírni. Ugyan ők "csak" másodikok lettek, jövőre az ő felkészülésükben lehetnek nagy fejlődések, tekintettel arra, hogy Jonatán idén négy hétig betegeskedett, ami nagyon visszavetette, míg Fekete Ádám három és fél hetet ült otthon a lakásba bezárva, mert az UTE még a felnőtt versenyzőinek is megtiltotta az edzéseket, mikor a kormány először bevezette a vírushelyzet miatti korlátozásokat.

Erőt sokszoroznak

A 2020-as év nemcsak szakmailag, anyagilag is nagyon komoly kihívás elé állította a szakosztályt, melynek alaposan meg kell húznia azt a bizonyos nadrágszíjat, de a közösség vezetése ennek ellenére is látja a fejlődés, az előre lépés lehetőségét, hangsúlyozta az elnök:

- Az idei év nagyon próbára tett minket az anyagiak terén, főleg a tavalyi esztendőhöz képest, mikor a kormány tíz kiemelt vidéki egyesületnek elkülönített egy keretet, amit az EMMI-n keresztül meg is kaptunk. Ebből nagyon sok mindent tudtunk fejleszteni, míg az idei évben a pandémiára való tekintettel sajnos ez a forrás megszűnt, ami komoly kiesést jelentett számunkra, ráadásul a kisebb szponzoraink egy része sem tudott minket támogatni, s a városi nagyvállalatok helyzete sem olyan jó, mint egy éve. Anyagilag összességében rendkívül nehéz helyzetben voltunk, az év egy része úgy telt el, hogy voltak, akik támogatás nélkül sportoltak, illetve az edzők is hosszú hónapokon keresztül ötven százalékos fizetésért tették a dolgukat reggeltől estig, úgyhogy le a kalappal előttük. Szerencsére minket olyan fából faragtak, hogy, ha jön egy akadály, akkor megsokszorozzuk az erőnket. Örülünk annak, ha vannak előttünk kihívások, s nagyon szeretnénk befejezni azt a tervet, amit elkezdtünk. A közelmúltban voltam egyeztetni a Magyar Kajak-Kenu szövetségnél, ahol elhangzott, hogy jövőre nagy valószínűséggel megvalósíthatjuk a tanmedencének a felújítását, bár ehhez nyilvánvalóan városi segítségre is szükség lesz. Ez nagyságrendileg egy 50 és 100 millió forint közötti beruházás lesz, de a megvalósul, akkor lesz egy regionális kajak-kenu tanmedence központ itt a csónakházban, így amellett, hogy a környékről is idejárhatnak tanmedencézni a versenyzők, a mi kajak-kenusaink is kulturált körülmények között tudnak majd itt sportolni. 2019-ben befejeződött a nagy épület felújítása, maximálisan elégedettek vagyunk a körülményekkel, a DVG Zrt.-nek köszönhetően az üzemeltetés is tökéletes; télen és nyáron is nagyon jó Dunaújvárosban sportolni!

A rovat további hírei: Sport

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

2024. ápr. 23.

A helyi nevelésű szakember munkáját Revák Zolták és Hetler Ádám segítik másodedzőként, míg a kapusok szakmai munkájáért Pinczés Bendegúz felel a DAB hokisainál a 2024/2025-ös szezonban.

Kilenc érem az országos döntőről

Kilenc érem az országos döntőről

2024. ápr. 23.

Kiválóan szerepeltek a dunaújvárosi lábtoll-labdázók a Mohácson megrendezett országos diákolimpiai fináléban.

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

2024. ápr. 23.

Összesen tizennégy dobogós helyezéssel, s az éremtábla hatodik helyével zárták az évadnyitó Máramarosi Kupát a DKSE ifjú kajak-kenusai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

2024. ápr. 22.

Tizenegy dobogós helyezéssel, az éremtábla hetedik helyén zárták legutóbbi versenyüket a DKSE korosztályos úszói a mögöttünk hagyott hétvégén.

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

2024. ápr. 22.

Csak a harmadik szettben tudta megszorítani az alsóházi tabellát vezető Miskolc gárdáját a DKSE felnőtt röplabda csapata az Extraliga hazai szezonzáróján.

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

2024. ápr. 21.

Félidőnként két-két gólt kapva szenvedett vereséget a több élvonalbeli játékossal megerősített Fehérvár FC II. vendégeként a Dunaújváros FC labdarúgó csapata.

Hozta a kötelezőt a DFVE

Hozta a kötelezőt a DFVE

2024. ápr. 21.

Minden negyedet megnyerve aratott sima, 12-5-ös sikert az alapszakasz utolsó találkozóján a DFVE női vízilabda csapata a Szeged otthonában szombaton este.