Dunaújváros Hetilap

Döntés helyett szimpátiaszavazás: a meghiúsult közgyűlés margójára

doszerk - 2020. november 4. 18:12

A tervezet szerint négy pontban döntöttek volna a városatyák a ma délelőttre tervezett rendkívüli közgyűlésen. A körülmények azonban közbeszóltak: a kormány döntése alapján nem szervezhették meg az ülést, így úgynevezett szimpátiaszavazást tartottak a jelenlevő képviselők.

Az eredeti kiírás alapján négy napirendi pont szerepelt a rendkívüli közgyűlés programjában, amelyet szerdán reggel kilenc órai kezdettel tartottak – volna – a Városháza „C” szárnyában. Ember tervez, COVID végez – akár ez is lehetne az új szállóige, hiszen sorra maradnak el rendezvények a vírushelyzet miatt. 

Négy napirenddel terveztek

A napokban kihirdetett rendkívüli jogrendnek esett „áldozatul” a szerda délelőttre kiírt rendkívüli közgyűlés. Az eredeti elképzelések szerint négy napirendi pontról döntöttek volna a városatyák. Napirenden szerepelt például az illegális hulladéklerakás felszámolását, csökkentését célzó határozat, de a hulladékgazdálkodási feladatokat ellátó Dunanett Nonprofit Kft. keretszerződésének módosítását is tervezte a rendkívüli közgyűlés. 
Szintén halaszthatatlan feladat volt a Kisapostag községgel tervezett területrész-átadás kontraktusát előkészítő bizottság elnökének megválasztása is. Mindezek mellett szerepelt a napirendben a Dunai Limes Program turisztikai fejlesztése kapcsán korábban hozott önkormányzati határozat módosítása is.

Szimpátia? Szavazás!

Minden hiába, a szabály az szabály! A kormány kedden este jelentette be, hogy a vírushelyzetre tekintettel egyebek mellett a közgyűlések megtartását sem engedélyezi az önkormányzatok számára. A tavaszi rendkívüli jogrendhez hasonlóan a kormánydöntés nyomán a polgármester gyakorolja a döntési feladatokat. A közgyűlési teremben tartott ülésen mindazonáltal úgynevezett szimpátiaszavazáson mégiscsak kinyilvánították akaratukat a képviselők – a döntéshozók jóváhagyták a rendkívüli közgyűlésben tervezett négy napirendi pont mindegyikét.

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

2023. jan. 26.

Az év első rendes ülését tartotta a közgyűlés; a testület összesen 31 témát tárgyalt a nyílt és kettőt pedig zárt ülésen. A napirendi pontok között voltak igazán fajsúlyosak is – amelyek százmilliókat, milliárdokat jelentenek a városnak.

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

2023. jan. 26.

Tragikus sorsok, tragikus korszak, vészterhes történet: a holokauszt időszakának dunapentelei eseményeire fókuszál Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja.

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

2023. jan. 25.

Pontosabban 29+2 – a naptári év első nyílt ülése után két tételről döntenek zárt ajtó mögött a Városháza közgyűlési termében csütörtökön.

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

2023. jan. 25.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk utolsó előtti állomása a 9-es választókerület – itt Tóth Kálmán  a képviselő, aki szerint az átgondolt, hatékony munka és a közösségek összefogása a fejlődés kulcsa.

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

2023. jan. 25.

Eredetileg egy klasszikus évértékelést, visszatekintést kértünk Barta Endre humán alpolgármestertől, aztán évekre visszanyúló, talán egy kicsit az összefüggéseket is boncolgató beszélgetés lett belőle. És talán olvasóink sem bánják, de időben visszautaztunk 2019-ig, ott kezdjük…

DSTV: bizakodnak a mezőgazdászok

DSTV: bizakodnak a mezőgazdászok

2023. jan. 25.

Optimizmusra ad okot az elmúlt hetek-hónapok csapadékos időjárása, derül ki a DSTV összegzéséből. A riportban a határjárást követően a szakember az iparágat érintő nehézségekről, illetve az előttük álló feladatokról is beszélt. Hangkép.
 

Dr. Székely Károly: "... bizalommal keresnek az emberek"

Dr. Székely Károly: "... bizalommal keresnek az emberek"

2023. jan. 24.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk újabb megállója az 8-as választókerület – dr. Székely Károly  képviselő szerint elsősorban a befejezett projektekre lehetnek büszkék, de az is örömmel tölti el, hogy bizalommal fordulnak hozzá a körzet lakói.