Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Alpolgármesteri és képviselői vizit a könyvtárban

doszerk - 2020. november 23. 18:51

Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselői is "tesztelte" a napokban a korlátozó intézkedések nyomán kialakított kölcsönzési rendszert, vagyis a JAKD-Pakk Pont működését a József Attila Könyvtárban. A programról már beszámoltunk: az olvasók előzetes bejelentkezés alapján, nevükre összeállított könyvcsomagot vehetnek át a bibliotékában. 

"Az intézmény zárva, kölcsönözni lehet" – ez is lehetne a jelszava a József Attila Könyvtár hasábjainkon már ismertetett kezdeményezésének, amely a JAKD-Pakk Pont nevet kapta. 

Bejelentkezés alapján 

A kezdeményezés lényege, hogy miután az olvasó online formában vagy telefonon jelezte a könyvtárnak, mely köteteket kölcsönözné ki az állományból, a dolgozók összeállítják a csomagot a kérésnek megfelelően, az igénylő pedig a bejáratnál átveheti azt. Minderről Tóth Éva, a József Attila Könyvtár vezetője tájékoztatta a DSTV stábját. 
Az igazgatónő hozzátette: a választást megkönnyítendő az olvasók maguk is ajánlhatnak könyveket a többi érdeklődő számára; létrehoztak ugyanis egy olyan közösség kezdeményezést, amelyben az olvasott művekről írhatják meg véleményüket – lényegében: egymásnak – a betű barátai.

A JAKD-Pakk – élesben!

A könyvtár által biztosított különleges kölcsönzési lehetőséget Szántó Péter, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke is kipróbálta. Mint mondta, nagyra értékeli az intézmény vezetőségének találékonyságát:
– Nemcsak itt helyben, de országszerte is egyedülálló kezdeményezésről van szó, amihez véleményem szerint más intézményeknek is csatlakoznia kellene. Példaértékűnek tartom; korábban a könyvtár a TEMI-hez (Területi Művelődési Intézmények – a szerk.) tartozott, és jó ötletnek tartanám, hogy az ő kötelékükbe tartozó intézmények hasonló rendszert dolgozzanak ki, amelyben egy bejelentkezés alapján, a helyszínen névre szóló könyvcsomagot vehetnek át kölcsönzésre.
Barta Endre, Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere szintén részt vett a könyvtár által nyújtott kölcsönzési rendszerben. Kifejtette: a városvezetés elsődleges feladatának tartja, hogy aktív kapcsolatot ápoljon és segítse a helyi kulturális intézményeket:
– Egy olyan időszakot élünk át, amikor kiemelt jelentőséggel bír az a kontaktus felvétel, amelyet korábban kezdeményeztünk a Dunaújvárosban működő szervezetekkel és azok vezetőivel. Ismerjük a lehetőségeket, és annak módjait, hogy segíteni tudjunk nekik, támogatást nyújtsunk az ilyen válságos periódusban. Éppen ez volt a célja, hogy Szántó Péterrel közösen ellátogattunk a József Attila Könyvtárba. Bár nehéz helyzetben vannak, ennek ellenére láthatóan jól veszik az akadályokat! 

Akár javunkra is válhat

Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere kiemelte, bár nem könnyű számunkra a  jelenlegi helyzet, akár profitálhatunk is belőle bizonyos formában:
– Sokszor elhangzik, hogy rohanó világban élünk, nehéz visszatérnünk a hagyományos értékekhez, a jól bevált dolgokhoz; ez a mostani időszak viszont véleményem szerint éppen arra is jó alkalmat ad, hogy megálljunk kicsit, és kiélvezzük azokat a lehetőségeket, amelyeket a közelmúltban nem tudtunk. Mindenkinek ajánlom, hogy látogasson el a József Attila Könyvtár honlapjára, vagy akár facebook oldalára, és válassza ki azokat a könyveket, amelyeket már korábban tervezett olvasni, amelyekkel már régóta barátkozott, és bátran használja ki ezt a lehetőséget, hogy most – ebből a szempontból – nyugodtabb napokat élünk.

Fokozott figyelem 

A könyvtár, az olvasás iránt érdeklődőknek érdemes figyelnie az intézmény honlapját, hiszen a szokásosnál is gyakrabban frissülnek a rendkívüli helyzetre tekintettel az ott található információk, adatok, amelyek számos érdekességet is tartogathatnak a lokálpatrióták számára. 
Annál is inkább, hiszen a Dunaújváros 70. születésnapjához kapcsolódó tartalmak kiemelt figyelmet élveznek a témakörök között, de a gyermekekről sem feledkeztek meg a könyvtár munkatársai.

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!

Jótékonysági gála a Bartókban

Jótékonysági gála a Bartókban

2024. máj. 08.

Nemes céllal és jelentős erők összefogásával valósul meg az a közösségi kezdeményezés, amelynek a Bartók színházterme ad otthont pénteken délután. 

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

2024. máj. 07.

Folytatódott a József Attila Könyvtár és a SKICC Csoport együttműködése, derül ki a DSTV összeállításából. Ennek keretében nyílt meg Kosztolányi György utolsó tanítványa, Gódányné Homoki Mária egyéni kiállítása a közelmúltban. Hangkép.

DSTV: zongoristák randevúja

DSTV: zongoristák randevúja

2024. máj. 06.

Különleges programnak adott otthont a Sándor Frigyes Zeneiskola a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben immár második alkalommal szervezték meg a Regionális Zongora Találkozót a Sándor Frigyes Hét előtt. Hangkép.