Dunaújváros Hetilap

Elismerés járt a rátermettségért

Kölesdi Fanni - 2020. november 22. 7:26

Elismerésben részesült Nagy Bálint, aki barátai közreműködésével egy Dunaújvárosban elkövetett bűncselekmény felderítésében segédkezett.  A dicséretet Pintér Tamás polgármester és Suszter Tamás kapitány adták át a rendőrkapitányságon.

Még októberben szóltak arról a rendőrségi hírek, hogy Dunaújvárosban egy férfi védtelen nőket támad meg, és táskákat tulajdonít el tőlük – az egyik ilyen esetnek volt szem- és fültanúja Nagy Bálint, aki barátaival október 16-án este 6 óra körül egy nő segélykiáltását hallották: 
– Azt kiabálta, hogy „Ellopta a táskámat!”.  Én elkezdtem a tolvaj után szaladni, hogy felderítsem, hová akar menni.     Közben a barátaim elkezdték hívni a rendőrséget, hogy kiérkezzenek, amíg én „elkapom” az elkövetőt, aki berohant egy lépcsőházba, beszállt a liftbe és elmenekült. Utána a rendőrök átnézték a lakásokat, és végül sikerült elfogni a férfit.
Nagy Bálint elmondta: meg sem fordult a fejében, hogy barátaival együtt ne segítsen a bajba jutott nőn. (A DO-n beszámoltunk a támadó elfogásáról, és arról is írtunk, hogy indítványozták a kerékpáros támadó letartóztatását – lásd a kapcsolódó tartalmakat az összeállítás végén – a szerk.)  

Pozitív üzenet

Nagy Bálint példaértékű magatartásáért kapitányságvezetői dicséretet kapott, emellett pedig Pintér Tamás polgármester is elismerésben részesítette, és megköszönte, hogy Dunaújváros közbiztonságáért cselekedett. Mindezek mellett pedig kiemelte a pozitív üzenetét is a történteknek: 
– Azt gondolom, hogy nagyon bátor dolog volt; az emberek, ha ilyet látnak manapság elfordulnak. Kifejezetten hálás vagyok, hogy vannak ilyen emberek, akik segítenek ilyen esetekben. Ez az állampolgári magatartás pozitív üzenet, példaként szolgál minden ember számára.

Számít a városlakók közreműködése

A baráti társaság ezzel a tettel a rendőrség munkáját is segítette, hiszen, ahogy Suszter Tamás, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője elmondta, veszélyes bűncselekmény-sorozatnak vetettek véget a fiatalok, ugyanis ez a harmadik ilyen eset volt, hogy táskákat próbált eltulajdonítani az elkövető:
– A közbiztonság mindannyiunk érdeke: a rendőrségé, az embereké, az önkormányzaté. Hiszen maga a biztonság egy alapvető kritérium az ember életében. A rendőrségnek nagyon fontos, hogy az állampolgárok segítsék a munkáját, és, ha bíznak bennünk, sokkal nagyobb eredményeket tudunk együtt elérni, mint ahogyan ez az eset is mutatja. 
Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a segítség addig terjedjen ki, ameddig megkívánja az élet: 
– Ha bárki segítené a rendőrség munkáját, egyre vigyázzon: ne lépje túl a jogos védelemnek azt a büntetőjogi kategóriáját, amelyben már vele szemben is intézkednünk kell.  A segítség addig terjedjen ki, ameddig azt megkívánja az élet. Hívják a 112-es segélyhívót, és azonnal reagálunk.

Kapcsolódó tartalmak:
Segítettek lekapcsolni a rablót (katt) >> 
Letartóztatásban a kerékpáros támadó (katt) >>

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.