Dunaújváros Hetilap

Szabad városok: "Helyi döntést a helyi fejlesztésekről!"

Öcaline - 2020. november 14. 7:39

Minden lehetséges eszközt bevetve küzd a Szabad Városok Szövetsége azért, hogy az EU-s fejlesztési források egy része fölött a helyi önkormányzatok rendelkezzenek. A témáról Szabó Zsolt gazdasági ügyekért felelős alpolgármestert kérdeztük – de beszélgetésünk eleje a legfrissebb kormánydöntésekre reflektál.

Amikor időpontot egyeztettünk, még nem tudtunk a tervezett alkotmánymódosításról, se a közpénzek körének szűkítését célzó tervekről, sem a választási törvény átszabásáról, ami egyértelműen az ellenzéki összefogás lehetőségét szűkíti. Mit szól az Orbán-rezsim rapid döntéseihez?
– Egyfelől egyáltalán nem lepett meg, hiszen a kormányzás álcája alól ma Magyarországon rendre kilóg az erőszakos hatalmi törekvés lólába – a lényeg, hogy Orbán Viktornak végül legyen, maradjon mindenki máshoz mérten még egy szavazata. Másrészt viszont finoman szólva sem a felelős kormányzás irányába mutat, hogy a járványhelyzet fenyegetése közepette megkapja az ország a közpénzek lenyúlásának törvényesítését vagy éppen a hatalmi tömb megerősítését. A vírus elleni védekezés napjaiban ez egyszerre furcsább és abszurd. Mellékesen jegyzem meg, a Fidesz a közvagyon fogalmának szűkítésével olyan, az átláthatóságot ellehetetlenítő döntést hozott, amely esetenként a saját képviselőik munkáját is nehezíti önkormányzati színtéren.
Amennyiben?
– Nem kell túl messzire menni a példáért: az önkormányzatunk hozott egy átláthatósági rendeletet, amit aztán elkaszált a megyei kormányhivatal. Ha ez a rendelet átmegy, a helyi fideszes képviselőknek nem kell adatot igényelni, hiszen minden releváns információ elérhető lehetne a város hivatalos weboldalán. De vissza az eredeti kérdéshez: érthetetlen, de a jelenlegi hatalmi tömb eddigi tempójának ismeretében nem új, hogy pont most és pont így hoznak ilyen fajsúlyú döntéseket.
Éppen ezen a ponton kanyarodhatunk a Szabad Városok Szövetsége törekvéseihez – ezek közül egy most különösen aktuálissá vált.
– Így van, a szövetség éppen azért jött létre, hogy a lehető legtöbb kérdésben a helyi színtéren szülessenek a releváns döntések – nem utolsósorban az EU forrásainak felhasználásáról. Az alapképlet az, hogy a fejlesztési források felére közvetlenül az érintett települések kapják – a szövetség városi bontásban is kiszámolta, hogy ezen az alapon Dunaújváros több mint 6 milliárd forint forrásban részesülhetne. A koncepció alapját egy egyszerűen belátható érv jelenti: ha ide jutnak a források, akkor helyben születhetnek a döntések is azok felhasználásáról. Helyi döntést a helyi fejlesztésekről! Ez egyébként hangsúlyos eleme az EU eredeti törekvéseinek is – ráadásul most egy ilyen "átcsoportosítás" lehetőséget adna gyors és célzott reagálásra a vírussal fenyegetett helyzetben.

Léteznek már konkrét tervek a források felhasználására?
– Természetesen, hiszen a "Rajta, Újváros!" Egyesület konkrét elképzelésekkel vágott neki a tavalyi kampánynak is. Egyrészt fontos infrastrukturális fejlesztések szerepelnek a tervekben, de legalább ennyire fontos, hogy külön programot hirdessünk a helyi kkv-szektor fejlesztésére, a fiatalok városban tartásának segítésére, és – ha már a Modern Városok Programja az ígéretek ellenére nem teljesítette – szükség lenne a járműpark radikális átalakítására a közösségi közlekedés terén is. Olyan fejlesztéseket valósítanánk meg ebből a forrásból, amely révén Dunaújváros még élhetőbb, még zöldebb iparváros képét mutatná.
A tervek szépek, de lát-e esélyt a megvalósulásra?
– Ez csak rajtunk és a városlakókon múlik. Sokszor elmondtam már, hogy Orbán Viktorról egy dolgot tudunk biztosan: azt, hogy csak az erőből ért. Ha sokan és egységesen lépünk fel, akkor biztos, hogy meg fog hátrálni. A vírus veszélyhelyzet miatt a tervezett népszavazási kezdeményezés nem indítható, de a Szabad Városok Szövetsége minden lehetséges eszközt bevet a célok elérésére. Az EU egyértelműen elégedetlen az uniós források magyarországi felhasználásával – ami röviden úgy írható le, hogy túlárazott projektek révén hatalmas pénzeket nyúlnak le a NER-közeli oligarchák –, és egyre több jel mutat arra, hogy törekvéseink kedvező visszhangra találnak. Így a válasz egyértelműen igen, van esély a törekvések elérésére.

(Fotó: Végh Zoltán; illusztráció: Szabad Városok Szövetsége)
 

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.