A Dunaferr megmentésére és a városnak nem jutott a kormányzati pénzesőből

Öcaline - 2020. december 27. 18:02

A karácsonyi ajándékok sorából mind a város, mind a térség legnagyobb foglalkoztatója kimaradt – pedig a Portfolio.hu összesítése szerint több mint 860 milliárd forintot osztott ki az Orbán-kormány az utolsó pillanatban. Beszédes milliárdok a hajtás után.

A december 24-én közzétett 137 oldalas Magyar Közlöny izgalmas olvasmány – lássuk a megjelent határozat legfontosabb elemeit; előre jelezve, hogy közvetlenül dunaújvárosi vonatkozású tényezőt hiába keresnénk a karácsonyi (köz)pénzeső tételei között. 

Mire mennyi?

A Portfolio.hu összegzése szerint 44,5 milliárd forint jut a kórházak adósságfinanszírozására, ehhez képest is bőséges, 59 milliárd forint apanázzsal tömi ki a kormányzat a Bethlen Gábor Alapot annak plusz kiadásai finanszírozására. 21 milliárd forintos egyetemi és főiskolai támogatásból részesülnek a felsőoktatási intézmények, míg a külképviseleteknek 49 milliárd forintot csurrant és cseppent a kormányzat a mi adóforintjainkból. Még a pénzesők közül is kivételesen nagy, 94,5 milliárd forintzivatar alá állhatott a Tihanyi Alapítvány – pénzbeli vagyoni juttatást kapnak –, és a célzott támogatások közül 350 millió forint jutott a Vasasnak is (mármint, na, nem az itteninek, a fővárosinak, és nem a szakszervezetnek, hanem a sportegyesületnek). 
Külön fejezetet érdemelnek – és róluk külön is szólunk – a fideszes vezetésű nagyvárosok, amelyek karácsony előtt szép summa bánatpénzt kaptak a kormányzattól. Summa és summárum: az összesen 860 milliárdos kiadás jó részét, egészen pontosan 713,4 milliárd forintot a Gazdaságvédelmi Alapból költötte a kormány, aminek kiadásai így már elérik a 3977 milliárdot. Az ISD Dunaferr Zrt. közismert válsághelyzetére 0, vagyis nulla forint jutott ugyaninnen, a harsány "Kösz, Orbán!" után idézzük föl, hogy karácsonyi ajándék helyett mi jutott osztályrészül Dunaújvárosnak!

A témáról karácsony előtt itt írtunk!

Karácsonyi ajándék, ja, nem: újabb hatszázmillió forint elvonás a kormánytól (katt) >>

Nesze neked, egyéni elbírálás

Arról, milyen súllyal esnek latba a politikai szempontok a városokat segítő kormánydöntések esetében az elvont iparűzési adó kompenzációjaként, persze még semmi biztosat nem állíthatunk, de a karácsony előtti pénzeső azt igazolja, hogy a fidesznyik többségű önkormányzatok támogatása nem maradt el, míg az ellenzéki többségű városok lakói másodrendű állampolgárokká váltak a saját hazájukban. Lássuk a 444.hu összegzése szerint, mely városok részesültek az Orbán-féle bánatpénzből. Már az nagy összesített adatok is beszédesek: a 23 megyei jogú város közül most csak 17 kapott támogatást. Ebből mind a 12 fideszes vezetésű önkormányzatnak jutott lokesz, de még a fideszes támogatással indult békéscsabai polgármester is kap a kormányfői apanázsból. Érdekes adalék, hogy a narancser önkormányzatok jobbára az önkormányzati feladatok ellátására kapták a pénzt – vagyis szabadon gazdálkodhatnak a befolyó összeggel –, míg a körbe került ellenzéki vezetésű önkormányzatoknak tisztázatlan (de a politikai széljárást ismerve nagyon is érthető) okból kizárólag célfeladatokra jutott.
Íme, a "baráti nagyvárosok" listája, zárójelben a kapott forintocskákat írom, milliárdban: Debrecen (1,38); Győr (1,38 + 148 millió); Kaposvár (1,38 + 140 millió); Kecskemét (1,38); Nagykanizsa (820 millió); Nyíregyháza (1,38 +251 millió); Sopron (1,38 + 43 millió); Székesfehérvár (1,38 + 615 millió); Szekszárd (1), Szolnok (1,38 + további 2,7 felújításokra); Veszprém (1,38 + 140 millió); Zalaegerszeg (1,38 + 228 millió; Békéscsaba (1,38 + 602 millió).
Az ellenzéki nagyvárosoknak célfeladatokra jutott – íme, a jóval rövidebb lista: Eger – 600 millió az egri vár fejlesztésére; Miskolc – 700 millió a Miskolctapolcai Fürdő üzemeltetésére; Salgótarján – 400 millió városüzemeltetési és fejlesztési feladatok támogatása; Érd – 211 millió kötelező feladatokra. A fővárosi kerületek közül csak a fideszes XVI. kerület kapott 106 milliót, valamint a kormánypárt által támogatott XXIII. kerületnek jutott 4,5 milliárd a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére.
A dunaújvárosi lakosok által befizetett adóforintokból 0, azaz nulla forintot csorgatott vissza a kormány a hivatalos összegzés szerint. 

Röpködnek a milliárdok, de minket valahogy mindig elkerülnek

Végül, de nem utolsósorban: szintén a 444.hu összegzi a Magyar Nemzeti Bank ellenzéki attitűddel nehezen vádolható elemzőinek vizsgálatát, amely szerint december elejéig a már említett Gazdaságvédelmi Alapból mennyit és milyen célra költött az Orbán-kormány. 
Kapaszkodnak? Mellbevágó tételek jönnek: 158 milliárd jutott turisztika fejlesztési célelőirányzatra; 90 milliárd forintot szánt a kormányzat a határon túli gazdaságfejlesztési programokra. 82 milliárddal tették sínre a Budapest-Belgrád vasutat; 62 milliárdból fejlesztették a honvédséget. Hopp, igen, még 39 milliárdot valahogy sikerült kipréselni a kiemelt sportlétesítmény-beruházásokra is.
Az ISD Dunaferr Zrt. megmentésére 0, azaz nulla forintot szánt a Gazdaságvédelmi Alap.

Beszédes számok – ide, azt hiszem, nem is kell kommentár.

(A képek természetesen illusztrációk)

 

A rovat további hírei: Dunaferr

Újabb letartóztatások – többen érintettek az ISD Dunaferr elleni támadásban is

Újabb letartóztatások – többen érintettek az ISD Dunaferr elleni támadásban is

2021. jún. 22.

Döbbenetes képsorokkal rukkolt elő a NAV egy bűnszervezet tagjainak letartóztatása kapcsán – ráadásul úgy tudjuk, az akció érintett több olyan személyt is, akik részt vettek a vasgyár (és a város) elleni emlékezetes támadásban.

Letartóztatták a Dunaferr egyik "támadóját"

Letartóztatták a Dunaferr egyik "támadóját"

2021. jún. 09.

A futballmérkőzések és a Városligetben zajló építkezések biztosításáról ismert, de a Dunaferr elleni emlékezetes támadásban is szerepet vállalt Tóth Csabát és társait hétfő hajnalban őrizetbe vették, írta meg a hvg.hu. Az Index információi szerint költségvetési csalással gyanúsítják őket.

ISD Dunaferr: döntött a Győri Ítélőtábla

ISD Dunaferr: döntött a Győri Ítélőtábla

2021. máj. 13.

Semmis a cégbíróság végzése, új eljárás jöhet; jogilag talán nem teljesen egzakt, de nagyon rosszul áll a cégcsoport irányításának átvételét szervező alakulat szénája. Sajtóközlemény.

ISD Dunaferr: "a szeánsznak semmiféle jogi hatása nincs"

ISD Dunaferr: "a szeánsznak semmiféle jogi hatása nincs"

2021. máj. 06.

Hivatalos közleményben fejtette ki a mai "közgyűlési kísérlettel" kapcsolatos álláspontját az ISD Dunaferr Zrt. A DO a téma jelentőségére tekintettel betűhíven közli a dokumentumot. A történet folytatódik – és legalább május 20-ig várni kell a megoldásra.

Cáfol a Dunaferr: szélhámosok, ügyeskedők, hazugságok hálójában

Cáfol a Dunaferr: szélhámosok, ügyeskedők, hazugságok hálójában

2021. ápr. 29.

Több tételben cáfolta Szergej Taruta állításait az ISD Dunaferr Zrt. – a cégcsoport szerint az ukrán kisebbségi tulajdonos nem higgadt és főként nem megbízható üzletemberként járt el valójában, mint ahogy feltüntette magát  egy nyilatkozatában.

Habsburg György: szélhámos a Dunaferr-ügyben felbukkant "rokon"

Habsburg György: szélhámos a Dunaferr-ügyben felbukkant "rokon"

2021. ápr. 22.

Tudtuk, persze, csak nem sejtettük – az igazi Habsburg tisztázta a tisztázandókat, adta hírül a Euronews. Most már tényleg csak ET vagy a Hétszűnyű Kapanyányi Monyók hiányzik, hogy kerek legyen a Monty Python-i magasságokat ostromló történet.

ISD Dunaferr: "szó sincs új cégvezető kinevezéséről"

ISD Dunaferr: "szó sincs új cégvezető kinevezéséről"

2021. ápr. 22.

Hivatalos közleményben cáfolja az új cégvezető kinevezésével kapcsolatos (ál)hírt az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentje. Jogi lépéseket tesznek, feljelentés születik az ügyben. Betűhív közlés.