A Dunaferr megmentésére és a városnak nem jutott a kormányzati pénzesőből

Öcaline - 2020. december 27. 18:02

A karácsonyi ajándékok sorából mind a város, mind a térség legnagyobb foglalkoztatója kimaradt – pedig a Portfolio.hu összesítése szerint több mint 860 milliárd forintot osztott ki az Orbán-kormány az utolsó pillanatban. Beszédes milliárdok a hajtás után.

A december 24-én közzétett 137 oldalas Magyar Közlöny izgalmas olvasmány – lássuk a megjelent határozat legfontosabb elemeit; előre jelezve, hogy közvetlenül dunaújvárosi vonatkozású tényezőt hiába keresnénk a karácsonyi (köz)pénzeső tételei között. 

Mire mennyi?

A Portfolio.hu összegzése szerint 44,5 milliárd forint jut a kórházak adósságfinanszírozására, ehhez képest is bőséges, 59 milliárd forint apanázzsal tömi ki a kormányzat a Bethlen Gábor Alapot annak plusz kiadásai finanszírozására. 21 milliárd forintos egyetemi és főiskolai támogatásból részesülnek a felsőoktatási intézmények, míg a külképviseleteknek 49 milliárd forintot csurrant és cseppent a kormányzat a mi adóforintjainkból. Még a pénzesők közül is kivételesen nagy, 94,5 milliárd forintzivatar alá állhatott a Tihanyi Alapítvány – pénzbeli vagyoni juttatást kapnak –, és a célzott támogatások közül 350 millió forint jutott a Vasasnak is (mármint, na, nem az itteninek, a fővárosinak, és nem a szakszervezetnek, hanem a sportegyesületnek). 
Külön fejezetet érdemelnek – és róluk külön is szólunk – a fideszes vezetésű nagyvárosok, amelyek karácsony előtt szép summa bánatpénzt kaptak a kormányzattól. Summa és summárum: az összesen 860 milliárdos kiadás jó részét, egészen pontosan 713,4 milliárd forintot a Gazdaságvédelmi Alapból költötte a kormány, aminek kiadásai így már elérik a 3977 milliárdot. Az ISD Dunaferr Zrt. közismert válsághelyzetére 0, vagyis nulla forint jutott ugyaninnen, a harsány "Kösz, Orbán!" után idézzük föl, hogy karácsonyi ajándék helyett mi jutott osztályrészül Dunaújvárosnak!

A témáról karácsony előtt itt írtunk!

Karácsonyi ajándék, ja, nem: újabb hatszázmillió forint elvonás a kormánytól (katt) >>

Nesze neked, egyéni elbírálás

Arról, milyen súllyal esnek latba a politikai szempontok a városokat segítő kormánydöntések esetében az elvont iparűzési adó kompenzációjaként, persze még semmi biztosat nem állíthatunk, de a karácsony előtti pénzeső azt igazolja, hogy a fidesznyik többségű önkormányzatok támogatása nem maradt el, míg az ellenzéki többségű városok lakói másodrendű állampolgárokká váltak a saját hazájukban. Lássuk a 444.hu összegzése szerint, mely városok részesültek az Orbán-féle bánatpénzből. Már az nagy összesített adatok is beszédesek: a 23 megyei jogú város közül most csak 17 kapott támogatást. Ebből mind a 12 fideszes vezetésű önkormányzatnak jutott lokesz, de még a fideszes támogatással indult békéscsabai polgármester is kap a kormányfői apanázsból. Érdekes adalék, hogy a narancser önkormányzatok jobbára az önkormányzati feladatok ellátására kapták a pénzt – vagyis szabadon gazdálkodhatnak a befolyó összeggel –, míg a körbe került ellenzéki vezetésű önkormányzatoknak tisztázatlan (de a politikai széljárást ismerve nagyon is érthető) okból kizárólag célfeladatokra jutott.
Íme, a "baráti nagyvárosok" listája, zárójelben a kapott forintocskákat írom, milliárdban: Debrecen (1,38); Győr (1,38 + 148 millió); Kaposvár (1,38 + 140 millió); Kecskemét (1,38); Nagykanizsa (820 millió); Nyíregyháza (1,38 +251 millió); Sopron (1,38 + 43 millió); Székesfehérvár (1,38 + 615 millió); Szekszárd (1), Szolnok (1,38 + további 2,7 felújításokra); Veszprém (1,38 + 140 millió); Zalaegerszeg (1,38 + 228 millió; Békéscsaba (1,38 + 602 millió).
Az ellenzéki nagyvárosoknak célfeladatokra jutott – íme, a jóval rövidebb lista: Eger – 600 millió az egri vár fejlesztésére; Miskolc – 700 millió a Miskolctapolcai Fürdő üzemeltetésére; Salgótarján – 400 millió városüzemeltetési és fejlesztési feladatok támogatása; Érd – 211 millió kötelező feladatokra. A fővárosi kerületek közül csak a fideszes XVI. kerület kapott 106 milliót, valamint a kormánypárt által támogatott XXIII. kerületnek jutott 4,5 milliárd a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére.
A dunaújvárosi lakosok által befizetett adóforintokból 0, azaz nulla forintot csorgatott vissza a kormány a hivatalos összegzés szerint. 

Röpködnek a milliárdok, de minket valahogy mindig elkerülnek

Végül, de nem utolsósorban: szintén a 444.hu összegzi a Magyar Nemzeti Bank ellenzéki attitűddel nehezen vádolható elemzőinek vizsgálatát, amely szerint december elejéig a már említett Gazdaságvédelmi Alapból mennyit és milyen célra költött az Orbán-kormány. 
Kapaszkodnak? Mellbevágó tételek jönnek: 158 milliárd jutott turisztika fejlesztési célelőirányzatra; 90 milliárd forintot szánt a kormányzat a határon túli gazdaságfejlesztési programokra. 82 milliárddal tették sínre a Budapest-Belgrád vasutat; 62 milliárdból fejlesztették a honvédséget. Hopp, igen, még 39 milliárdot valahogy sikerült kipréselni a kiemelt sportlétesítmény-beruházásokra is.
Az ISD Dunaferr Zrt. megmentésére 0, azaz nulla forintot szánt a Gazdaságvédelmi Alap.

Beszédes számok – ide, azt hiszem, nem is kell kommentár.

(A képek természetesen illusztrációk)

 

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.