Fejlődtek és csapatként küzdöttek

spigott - 2020. december 7. 18:00

A koronavírus járvány miatt nagyon nehéz és kemény évet tudhat maga mögött a dunaújvárosi röplabdázás, mely ennek ellenére is előre tudott lépni a 2020/2021-es szezonban.

Kép: Dunaferr SE

Nem játszik már idén bajnoki mérkőzést a Dunaferr SE röplabda csapata, mely rendkívül előkelő helyről, a harmadik pozícióból várhatja az Extraliga januári folytatását. Az eddig megtett út azonban nem volt könnyű, árulta el érdeklődésünkre Tomanóczy Tibor vezetőedző, akit arra kértünk, hogy tekintsen vissza a csapat mögött álló 2020-as esztendőre.

- A 2020-as év elején azért még más álmokat dédelgettünk, szerettünk volna feljutni az Extraligába, ám nagyon szoros csaátban, talán egy szettnyi különbséggel lemaradtunk erről, s az NB I-es Ligában folytattuk a küzdelmeket. Itt nagyon jól álltunk, hét mérkőzésből hatot nyertünk, csak egyszer kaptunk ki Székesfehérváron egy 3-2-es találkozón, s márciusig, míg be nem szüntették a bajnokságot, az élen is álltunk. A célunk az volt, hogy a rájátszásból jussunk fel az Extraligába, saját erőből kerüljünk fel a legjobbak közé, de erre a bajnokságok lezárása miatt sajnos nem volt végül lehetőségünk. Szerencsére a Magyar Röplabda Szövetség azért figyelemmel követte a szereplésünket, a jó teljesítményünk miatt megkérdezte, hogy vállalnánk-e az Extraligát, s mivel sikerült egy olyan támogatót találnunk, aki mellénk állt ebben, így neki tudtunk vágni ennek a kihívásnak is.

Igazi csapatként játszottak

Ehhez persze muszáj volt megerősíteni a játékoskeretet, fogalmazott a szakvezető, aki szerint egy nagyon jó összetételű gárdát sikerült összehozni Dunaújvárosban a 2020/2021-es szezonban.

- Hosszú idő után volt lehetőségünk arra, hogy két külföldi játékost igazoljunk, s emellett meg tudtuk tartani tehetséges fiataljainkat, Tomanóczy Bálintot, Laczi Dominikot, ide tudtuk hozni Boa Szabolcsot, s így a már itt lévőkkel, Gebhardt Áronnal, Hatvany Zsolttal és Mészáros Dömötörrel együtt egy nagyon jó csapatot sikerült összeraknunk.

Sajnos a vírus ismét beleszólt a bajnokságunkba, jól kezdtünk, négy meccsből hármat megnyertünk, jó úton haladtunk, de ismét le kellett állnunk. Ezzel együtt nemcsak eredmények szintjén hoztuk azt, amit szerettünk volna, hanem egyénileg is megvoltak a jó teljesítmények. Mészáros Dömötör továbbra is húzóembere a csapatnak, Gebhardt Áron és Hatvany Zsolt rutinja is sokat jelentett, s a fiatalok játékát is nézve elmondható, hogy fejlődött a csapat, tényleg igazi csapatként kezdtünk el játszani, s mindenki hozzá tudta ehhez tenni azt a pluszt is, amivel mérkőzéseket tudtunk nyerni az Extraligában. A Magyar Kupa miatt azért van hiányérzetünk, mert a Kistext elleni első mérkőzést nagyon elrontottuk, 48 ki nem kényszerített hibánk volt, gyakorlatilag két szettet odaadtunk ellenfelünknek, míg a visszavágón a megbetegedések miatt rendkívül tartalékosan kellett kiállnunk, sajnos kiestünk, de öröm az ürömben, hogy azért győzelemmel búcsúztunk a sorozattól.

Mégis rossz szájízzel zárják az évet

A felnőttek mellett a dunaújvárosi röplabdás utánpótlás is igen kemény éven van túl, s a megszakított bajnokságok bizony megviselik a fiatalokat, árulta el a DSE Röplabda akadémia ügyvezetője, Tomanóczy Tibor.

- Az utánpótlás szépen dolgozott már az előző szezonban is, de nagyon hiányoztak az országos döntők, melyek márciusban, áprilisban lettek volna, de a vírushelyzet itt is közbeszólt. Nyáron sikerült egy nagyon jó tábort szervezünk, hat héten keresztül nagyon sok olyan fiatallal ismertettük meg a sportágat, aki még nem röplabdázott.

Képek: DO-archív

Jó programjaink voltak, nagyon népszerű is volt, átlagosan 25-30 gyerekkel dolgoztunk hetente, ami remek szám, nagyon elégedettek voltunk ezzel. Aztán elkezdődtek az új bajnokságok, sok olyan fiatal kezdett el röplabdázni nálunk, több korosztályban is két csapatot indítottunk, fiú U19-ben, fiú U17-ben, míg az U21-es, az U15-ös, a mini és a szupermini bajnokságokban is vannak csapataink, míg a lányoknál az U17-es és az U15-ös, mini és szupermini korosztályban mérették meg magukat, szóval szépen indult a szezon az utánpótlás számára. Itt is volt azonban hiányérzetünk, mert az iskolai csapatokat nem sikerült összeszedni a korlátozások miatt, s mivel jelenleg az utánpótlás sorozatok is szünetelnek, így nincs túl jó szájízünk, mert sokkal nehezebb motiválni az edzéseken a fiatalokat úgy, hogy nincsenek mérkőzések. Nagyon bízom abban, hogy minél előbb véget ér ez az időszak, s január derekán akár már a fiatalok számára is újraindulhatnak a bajnokságok.

A rovat további hírei: Sport

Felemás hétvége az utánpótlásnál

Felemás hétvége az utánpótlásnál

2024. ápr. 16.

A DFVE női vízilabdázóinak serdülői kikaptak, az ifjúságiak viszont nyerni tudtak a Ferencváros elleni hazai bajnokin.

Még van esély az alsóház megnyerésére

Még van esély az alsóház megnyerésére

2024. ápr. 16.

Hatékonyabb második félidei játékával aratott magabiztos győzelmet Érden a Dunaújváros Futsal együttese az NB II alsóházának hétfő esti fordulójában.

Még előrébb léptek a Lorántffy röplabdázói

Még előrébb léptek a Lorántffy röplabdázói

2024. ápr. 15.

Tavalyi eredményükön öt helyet javítva fejezték be az országos diákolimpia debreceni fináléjának küzdelmeit a Lorántffy iskola leány röplabdázói a mögöttünk hagyott hétvégén.

Otthon tartotta a pontokat a TFSE

Otthon tartotta a pontokat a TFSE

2024. ápr. 15.

Kettő sima és egy szorosabb szettben szenvedett vereséget a DKSE röplabda csapata a TFSE vendégeként lejátszott bajnokin vasárnap este.

Nem borult a papírforma Iváncsán

Nem borult a papírforma Iváncsán

2024. ápr. 15.

Az éllovas Iváncsa félidőnként két-két gólt szerezve tartotta otthon a bajnoki pontokat a Dunaújváros FC elleni vasárnapi találkozón.

Kilenc dunaújvárosi érem a Matolayn

Kilenc dunaújvárosi érem a Matolayn

2024. ápr. 14.

A DKSE versenyzői közül Mayer Gréta három, Szij Emese hat dobogós helyezéssel zárta a tornászok 28. Matolay Elek Női Nemzetközi Emlékversenyét.

A fővárosba látogatnak a röplabdázók

A fővárosba látogatnak a röplabdázók

2024. ápr. 14.

A TFSE vendégeként folytatja az Extraliga alsóházának küzdelmeit a DKSE felnőtt röplabda csapata vasárnap este hat órától.