Dunaújváros Hetilap

Élményfürdő: nagy lépés a fenntartható üzemeltetésért

Kölesdi Fanni - 2021. február 11. 7:44

Termálkút fúrása kezdődhet az élményfürdő külső területén másfél héten belül – erről sajtótájékoztatón számolt be Pintér Tamás polgármester közösen az üzemeltető cég, a DVG Zrt. vezérigazgatójával, Szabó Györggyel. 

A kút fúrására azért van szükség, hogy a föld alatt meleg vizet találjanak; a komplexum üzemeltetése során az egyik legnagyobb költség a gázszámla, ugyanis az élményfürdő vize tulajdonképpen nem más, mint felmelegített csapvíz, hangsúlyozta a polgármester:
–  Az Élményfürdőt kormányzati forrásból vásárolta vissza a város néhány évvel ezelőtt. Bár a fürdő önkormányzati tulajdonba került, a gazdaságos működtetést nem sikerült biztosítani. Az üzemeltetést egy debreceni cég végezte, havi 45 millió forintért. Vagyis minden dunaújvárosi, a csecsemőtől az aggastyánig havonta 1000 forintot fizetett azért, hogy működjön az élményfürdő, akkor is, ha be sem tette a lábát. Ezért az új városvezetés egyik első dolga volt, hogy ezt a szerződést felbontotta és saját kézbe vette az üzemeltetést.  
Mint mondta, a tavalyi évben a szakemberek karbantartási munkálatokat végeztek a komplexum belső területén, így ennek következtében csak a külső medencék üzemeltek. De ennek ellenére is hatalmas volt az érdeklődés: a július 15-től szeptember 30- ig tartó időszakban 12 ezer ember látogatott az élményfürdőbe. Ez 17 millió forintos bevételt jelentett az üzemeltető cégnek – ugyanakkor 35 millió forintos kiadást, emelte ki Pintér Tamás: 
–  Ezeket a költségeket idén is igyekszünk csökkenteni. Éppen ezért indult el az újabb munkálat a külső részeken. A szakemberek olyan fúrásokat fognak megvalósítani, amelynek következtében remélhetőleg meleg vizet találnak a mélyben, amellyel tudjuk csökkenteni a számlákat. Ugyanis azt tudni kell, hogy a medencékben csapvíz van, aminek a kívánt hőfokát folyamatos melegítéssel értük el. A folyamatos melegítésnek pedig irdatlan költsége van.

A munkálatok kedden kezdődtek, amikor a szakemberek megkezdték a kútfúrás előkészítésének kitűzését. A kivitelezést a Modivi Aqua Kft. végzi majd. A technikai részleteket Szabó György, a DVG Zrt. vezérigazgatója ismertette:
– A kútfúrást végző szakemberek elsőként 1100-1200 méter mélységig egy próbafúrást végeznek. A kút tervezőjének mérnöke szerint 20-30 százalék esély van arra, hogy ezen a mélységen termálvizet találnak. Ha ez megtörténik, akkor a kút talpát odahelyezik, ha nem, akkor visszahúzzák arra a 700 méteres mélységre, ahol garantáltan van talphőmérsékletben 30-40 Celsius fokos víz. Nyilván ez felhasználási hőmérsékletben 20-30 fokot fog jelenteni, de ez is egy óriási előny, hogy 30 Celsius fokról kell a vizet felmelegíteni, nem pedig 18 Celsius fokról. 
A DVG első embere kiemelte: az élményfürdő komoly egészségügyi szekcióval is rendelkezik, amely jelenleg kihasználatlan. Az elsődleges céljuk, hogy termálvizet találjanak, amely a gyógyulást is elősegíti. Ennek következtében az orvosi részleg beindítása is sokkal egyszerűbbé válik. A munkálatok 220 millió forintos pályázati pénzből valósulnak meg. 
Pintér Tamás és Szabó György egyaránt hangsúlyozta: a cél az élményfürdő fenntartható működésének biztosítása.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.