Dunaújváros Hetilap

Két új körforgó könnyíti a közlekedést a vasútállomás mellett

Kölesdi Fanni - 2021. február 25. 18:03

Több mint 1 milliárd forintos közlekedésfejlesztési beruházás valósul meg a vasútállomás közelében – a két új körforgó megépítésére a biztonság mellett az útszakasz zsúfoltsága miatt van égető szükség; a hírt Pintér Tamás polgármester jelentette be szerdán.

Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere a február 24-én tartott sajtótájékoztatót a terveikkel kapcsolatban a Dózsa György út és a Budai Nagy Antal út kereszteződésében. A város első emberének beszéde alatt is látható volt, hogy rengeteg autó, busz, és teherautó veszi igénybe az útszakaszt nap, mint nap.

Most még zsúfolt és veszélyes

A közlekedés biztonsága szempontjából elengedhetetlen beruházás magába foglalja a két új körforgó tervét, továbbá telepítenek zebrákat, és építenek majd új buszmegállót is, hogy a helyközi járatok eddig méltatlan körülmények közt leszálló közlekedőinek is kedvezzenek a beruházással, emelte ki Pintér Tamás: 
– Az útfelújítást nem csak azért tesszük meg, hogy az autóval közlekedők számára tegyük biztonságosabbá az útszakaszt, hanem azért is, hogy a gyalogosok, illetve a kerékpárral közlekedők számára is megkönnyítsük a közlekedést. Körforgóval fogjuk ellátni ezt a csomópontot, illetve egy zebrát fogunk majd telepíteni, továbbá egy bicikli utat is meg fogunk valósítani, így könnyebb lesz majd az úton az átkelés, és a továbbhaladás a város felé.  
Pintér Tamás hangsúlyozta: az a cél, hogy végre a gyalogosok és a kerékpárosok is biztonságban használhassák ezt a részt.

Nem ez az első változtatás

A városrészben már ezelőtt is szükség volt beruházásokra: több, mint 200 millió forintból már elkészült a Budai Nagy Antal úton az az 500 méteres útszakasz, amely a folyamatos teherautó és buszforgalom miatt már olyan rossz állapotba került, hogy az nem felelt meg a XXI. századi közlekedésbiztonsági szabályoknak. A felújítás különösen fontos lépés a munkavállalók és a közlekedők biztonsága érdekében, nem is beszélve azokról az anyagi károkról, amelyek a rossz útburkolat következtében keletkezhetnek a gépjárművekben. A felújítások jelentősen javítják a helyi vállalkozások és gazdasági területek megközelíthetőségét. 
Szintén ezen a területen valósult meg a zöldövezetek átépítése, illetve a vízelvezető rendszer felújítása, korszerűsítése is. Utóbbiak fontos tényezői egy élhető városnak, és különösen fontosak a város infrastrukturális fejlődése szempontjából. 

Mi, mennyi, mikorra?

A két körforgó előreláthatóan 860 millió forintba kerül majd, amelyet az önkormányzat TOP-os (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) forrásból finanszíroz. A polgármester hozzátette: itt nem állnak meg, terveik közt szerepel a zöldterületek átrendezése, azok méretének növelése. A körforgalmak építése nem pusztán lassítja a közlekedést, hanem irányítja is azt. 
Pintér Tamás elmondta, ha minden jól alakul, a beruházás még az idei évben elkészül, de az biztos, hogy még az idén elkezdik, így a közlekedőknek nem kell majd sokat várniuk, hogy megtapasztalhassák a változásokat a város egyik legforgalmasabb, és a közlekedés szempontjából egyik legveszélyesebb részén. 

Kapcsolódó tartalom:

DSTV-hangkép a beruházásról (katt) >>

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.