Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: a nap, amikor Yoda mester bepattant a kirakatba

Öcaline - 2021. március 24. 19:24

Előd Ágnes remek kollekciója, a Csillagok Háborúja I-IV. című sorozat lett a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) legújabb kirakatkiállítása; Yoda mester tegnap óta látható az Uitz kirakatában.

A tárlat híréhez mellékelt intézeti összegzés szerint Előd Ágnes szobrászművész 1974-ben született Budapesten. A Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán diplomázott (1999), a mesterképző mellett elvégezte az ELTE művészettörténet szakát (2002). 2008-ban doktori fokozatot szerzett, 2010-től a Magyar Képzőművészeti Egyetem adjunktusa.  2008-tól 2010-ig a Nyíregyházi Főiskola Vizuális Intézetének docense volt, 2006 és 2010 között tanított a Színház-és Filmművészeti Egyetemen is. 1994 óta rendszeresen kiállít hazai és nemzetközi tárlatokon, munkái több hazai kortárs művészeti gyűjteményben megtalálhatóak – az ICA-D mellett például a szombathelyi Irokéz Gyűjteményben.
Az alkotó monumentális szobrászati munkákat, kisplasztikákat, digitális nyomatokat, installációkat készít. Műveinek anyaga, azok témája és retorikája friss hangvételű, a kortárs kultúrára reflektáló, érzékeny, de egyben intellektuális művészeti gyakorlatról tanúskodnak. Alkotásai nyelvi alakzatokra, mesékre, modern mítoszokra, valamint a tömegkultúra ikonográfiai sémáira (bűnügyek, popzene, reklámok, filmek, képregények) utalnak. Kezdetben autodidakta módon specializálódott a 3D-s tanulmányokra, később az egyetemi 3D-kurzus kidolgozásában és oktatásában vállalt fontos szerepet, szintén egyetemi kutatás keretében foglalkozott a robotkaros technológia művészeti alkalmazásával is. 2001 óta kereste annak a lehetőségét, hogy hogyan tudna olyan lebegő fényszobrokat létrehozni, melyek változtatják alakjukat. 2016 óta monumentális, drónos szobrokat készít. 
Az Uitz terem kirakati falán Előd Ágnes Csillagok háborúja I-IV. című sorozata látható, mely George Lucas azonos című, kultikus űroperájának világát és műfaji sajátosságait kölcsönzi és használja műve konstruálásához. Napjainkra a filmeken kívül könyvek, televíziós sorozatok, számítógépes és videójátékok, témaparki látnivalók, vidámparkok, képregények együttesen birtokolják a Star Wars nevet, ezzel is hozzájárulva a filmek világának fejlődéséhez, bővüléséhez. 
Előd Ágnes sorozata esetében a befogadó által megszokott tágasságot, és a filmtől várható rutinmegoldásokat bolygatja meg a művész új, földi vezéralakok, hősök, illetve helyszínek (London, Tower-híd) integrálásával. Az intergalaktikus híradó közvetítésének merevített képein a bejáratott látványvilágban fesztelen természetességgel, csibészes, már-már kaján mosollyal, szinte a teljes képmezőt uralva bukkan fel George W. Bush egykori republikánus amerikai elnök, és az ábrándozó, réveteg tekintetű hollywood-i szívtipró, Brad Pitt. A hírblokk alsó szalagsávjában futó szövegek, a szereplők és a feliratok, a helyszínek fikcióról és valóságról iróniával, humorral tudósítanak.

Eljött az idő: Yoda mester bepattant a kirakatba – és de jó nekünk, egészen jövő keddig ott is marad!

(Fotó: ICA-D)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!