Dunaújváros Hetilap

DVCSH: véget ért egy mérgező kapcsolat

Kölesdi Fanni - 2021. április 29. 18:20

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Pintér Tamás polgármester ma délután, hogy a városvezetés felmondja a DVCSH-val kötött szolgáltatási szerződést. A polgármester a döntésről kikérte a képviselő-testület véleményét, a "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselői pedig egyhangúlag támogatták a döntést. 

Az ügy előzménye, hogy február első hétvégéjén a DVCSH karbantartásra hivatkozva korlátozta a városban a fűtés és meleg víz szolgáltatást. Pintér Tamás már akkor azt ígérte, hogy ezt nem hagyja szó nélkül és vizsgálatot indít az ügyben.

A MEKH is elmarasztalta a szolgáltatót

A polgármester elmondta: a napokban megkapta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) vizsgálati anyagát is. Az anyag több ponton is elmarasztalja a DVCSH-t, a februári leállás miatt pedig 25 millió forintos bírságot szabott ki a cégre. Pintér Tamás többször is idézett a 33 oldalas vizsgálati anyagból, amelyet nagyon alapos munkának nevezett.
A dokumentum szerint:    
•    Nem tudták igazolni, hogy ebben az időszakban valóban karbantartást végeztek, mint ahogyan azt állították. 
•    Nem tudták igazolni azt az állítást sem, hogy jelentős önkormányzati tartozás lett volna, ami befolyásolta a karbantartási munkákat. Sőt, a vizsgálat megállapította, hogy a DVCSH kintlévőség állománya éppen hogy kedvező tendenciát mutat, összehasonlítva egymással a 2020. februári és a 2021. februári adatokat, és nyoma sincsen a jelentős önkormányzati fizetési hajlandóság romlásának sem. 
•    Nem tudtak magyarázatot adni arra sem, hogy más forrásból (hiszen a DVCSH több kazánnal állítja elő a szükséges hőt) miért nem próbálták meg pótolni a kieső hőmennyiséget. 
A MEKH megállapította azt is, hogy minden esetben a kizárással érintett felhasználók előzetes tájékoztatása nélkül valósította meg a fűtés és meleg víz elzárását.

Se szó, se beszéd

A legsúlyosabb azonban az, hogy a DVCSH munkatársai ezt még akkor sem árulták el, amikor elzárták a fűtést, pedig a legtöbb esetben bölcsődékben, óvodákban tették. Pintér Tamás több jegyzőkönyvből is idézett. A Városházánál a következőképpen történt a fűtés elzárása: "Délelőtt 11 óra tájban előzetes értesítés nélkül megjelent a Polgármesteri „A” épületi főportáján több fő műszaki személyzet a DVCSH képviseletében, akik jelezték a portás számára, hogy az épület-csoport hőközpontjába kívánnak lejutni. Jelezték azt is, hogy ennek oka egy szokásos távhőkarbantartás. Szó szerinti megfogalmazás szerint: 'jöttünk rendezni a fűtést'. A munkálatok elvégzése után a DVCSH Kft. munkatársai távoztak a hivatalból és a portás számára megemlítették, hogy a karbantartás a távfűtés szolgáltatás teljes kizárását jelentette a hivatal épületcsoportjára nézve."
A Hétszínvirág Bölcsődénél a következő történt: "2021.02.05-én, kb. 14 óra 30 perckor, megjelent intézményünkben a DVCSH-tól két férfi, akik kolléganőmmel annyit közöltek, hogy honnan érkeztek, majd a folyosó végén lévő hőközpontba mentek, ajtót magukra csukták. Kolléganőm jelezte nekem, hogy jöttek, de mivel intézményünkbe rendszeresen járnak karbantartás, leolvasás céljából, nem gondoltunk semmi rosszra. Távozáskor annyit mondtak: Köszönjük, Viszlát!"
Tehát szó nélkül zárták el a fűtést a Hétszínvirág Bölcsődében, de egy másik bölcsődében is úgy zárták el már délben a fűtést, hogy annak kötelezően 17 óráig nyitva kellett lennie. Pintér Tamás úgy fogalmazott: megbocsáthatatlan, amit a dunaújvárosi gyermekekkel tett a DVCSH. 
A MEKH megállapítása szerint "az Engedélyes (vagyis a DVCSH – a szerk.) az üzemvitel során nem bírta megvalósítani, hogy legalább a szolgáltatásból ki nem zárt lakossági felhasználók esetében biztosítsa a szolgáltatás színvonalának zavartalanságát. Egyszerűen nem tette meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a szolgáltatási színvonal csökkenését elkerülje, ezért ez a magatartás volt az, ami miatt nem valósult meg a lakossági felhasználók zavartalan ellátás".

Kényszerű, de kötelező lépés

Pintér Tamás megismételte: a DVCSH-val 2023-ig szóló szerződést örökölt a városvezetés, és az is köztudott, hogy többségi tulajdonosként az önkormányzatnak nincs beleszólása a DVCSH napi működésébe, irányításába. Hozzátette: egy ilyen súlyos helyzet után, egy ilyen vizsgálat megállapításait olvasva azonban nem tehetett mást, minthogy kezdeményezte, hogy a DVCSH-val kötött szolgáltatási szerződést mondják fel. Ezt a Rajta Újváros! Egyesület képviselői egyhangúlag támogatták. A frakció tagjai a sajtótájékoztatón is ott álltak a polgármester mögött, aki az egyértelmű felhatalmazás birtokában haladéktalanul megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy „mielőbb új szolgáltató léphessen be és végezzen egy olyan szolgáltatást, amely minden dunaújvárosinak garantálja, hogy ne kelljen többé fűtetlen lakásban ülnie, és ha fürdeni akar, akkor ne kelljen a tűzhelyen melegítenie a vizet. Túl sokáig tűrte el ezt ez a város”. 
A jövőről szólva Pintér Tamás elmondta: megkezdték annak az előkészítését is, hogy a feladatot a 100 százalékban az önkormányzat tulajdonában álló DVG Zrt. lássa el. Így nem fordulhat elő többet, hogy mint a DVCSH esetében egy önkormányzati cégre ne legyen ráhatása a városnak, zárta tájékoztatóját Pintér Tamás:
– A DVG a dunaújvárosiak cége, az irányításáért a dunaújvárosiak által megválasztott vezetők felelnek. Erre a munkára egy új üzletágat hozunk létre a cégen belül, hogy a fogyasztók a lehető legjobb kiszolgálást kapják majd.  Hosszú út áll előttünk, de úgy érzem, hogy a város lakossága most is mögöttünk áll. A távfűtés biztosítása önkormányzati feladat. Nem könnyű, amit vállaltunk, nagyon köszönöm a Rajta Újváros! Egyesület frakciójának, hogy mégis vállalta ezt a döntést. Egyet mindannyiunk nevében megígérhetek Önöknek: mindent megteszünk annak érdekében, hogy végre Dunaújvárosban is magától értetődő legyen az, hogy meleg van az otthonainkban.

Kapcsolódó cikkek  DO-n:

Nincs lejárt tartozás, értesítést sem kaptak (katt) >>

"...megengedhetetlen lépést tett a DVCSH" (katt) >>

Szigorítottak az új távhő rendelettel (katt) >> 

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.