Dunaújváros Hetilap

Dübörög a tavasz, most is nagy a vérigény

Öcaline - 2021. május 3. 17:42

Az elmúlt hónapok járványügyi korlátozásai nem kedveztek a szervezőknek és a donoroknak, de most van esély, hogy a kora tavaszi megtorpanás után májustól sikerül új lendületet venni a véradás terén. Helyzetkép és havi menetrend máris itt!

Új lendületet vehet a korlátozások enyhítésével a véradás a városban és a térségben – nem csökkent az egészségügyi ellátórendszer igénye, így a biztató előjelek mellett is mindenkit véradásra biztat Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetének vezetője:
– A járvány miatti korlátozások enyhítése nyomán egyszerre örömteli és biztató fejlemény, hogy szerencsére az üzemi területeken történő véradásokra is egyre több lehetőség nyílik. Az ISD Dunaferr az elmúlt hónapokban új helyszínen, a középiskola tanműhelyében várja a véradókat, és a nehézségek ellenére is engedélyezi a véradást a munkavállalóknak. Ebben a hónapban az ISD Power dolgozóit célozzuk a meghirdetett alkalommal, de szeretettel várjuk bármelyik gyáregység véradóit. Nagy öröm, hogy a Hankook Tire egy év kihagyás után újra véradást engedélyez a város határában lévő gyár területén a dolgozóinak – köszönet jár ezért a cégcsoport vezetőinek, és persze mindenkinek, aki részt vesz a májusi alkalmon. Az Aikawa szintén hosszú kihagyás után engedélyezi a véradást – nekik is nagyon köszönjük, hogy ismét bekapcsolódtak a segítő közösség munkájába. 
A területi szervezet vezetője kérdésünkre kiemelte, az elmúlt hónapokhoz képest egyre több térségi alkalmat is tudnak szervezni – amint a mellékelt menetrendből kiderül, májusban Baracs, Ercsi és Kulcs véradóit várják a kitelepülések során. Szükség is lesz az aktivitásra, hiszen a vérigény folyamatos, és sajnos az elmúlt hónapokban a véradási kedv is csökkent, hangsúlyozta Feth Katalin:
– Nagyon reméljük, hogy a több üzemi és térségi helyszín nyomán a fellendül a véradási hajlandóság – sajnos a járvány veszélyhelyzet nyomán még mindig elmaradásaink vannak a korábbi évek hasonló időszakához mérten, így minden túlzás nélkül állíthatom, hogy minden véradóra szükség van! Kérjük a lakosság, régi és új véradóink segítségét, hogy ledolgozzuk a hátrányunkat – és biztosítsuk Dunaújváros és környéke vérellátását!

Itt a májusi donortoborzó tervezet

Mindezek után lássuk, hol és mikor lesznek véradások ebben a hónapban – szerencsére terjedelmes, vidéki helyszínekkel és üzemi alkalmakkal is pettyezett a lista!

május 4., kedd 13.30-16.30 óra – Baracs, Faluház (Szabadság tér 8.)
május 6., csütörtök 14.30-17 óra – Kulcs, Faluház (Kossuth utca 65.)
május 11., kedd 8-10 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
május 11., kedd 13.30-17 óra –  Ercsi, Művelődési ház (Szent István utca 12.)
május 13., csütörtök  13-15 óra – Aikawa (Magyar út 110.)
május 18., kedd 8-10 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
május 20., csütörtök  10-15 óra  – Hankook (zárt véradás)    Vérellátó (Dújv. Vasmű út 10.)
május 25., kedd  8-10 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
május 27., csütörtök 6.30-1130 óra – Dunaferr ISD Power (zárt véradás)

A jelszó és mottó változatlan: adj vért, és ments meg három életet!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.