NAV: "Milliárdos napelembiznisz"

Öcaline - 2021. május 7. 8:11

Mind a helyszínt, mind a történetet, és részben a szereplőket is jól beazonosíthatóan összegezte a Pentele Solar ügyét facebook felületén a NAV. Videós beszámolóval súlyosbítva, mutatom.

A címbe foglalt címmel közölt részletes, videóval körített összegzést a NAV hivatalos facebook oldala – és bár nem írták le az érintett cég nevét, a helyszíneket és a történetet illetően kétségtelen, hogy a Pentele Solar ügyét summázták. 

A dunaújvárosi bázissal üzemelő vállalkozást érintő adóhatósági rajtaütésről és vizsgálatról a Telex.hu írása nyomán a DO is beszámolt – az idevágó cikk lelőhelye itt!

Végleg beborulhatott a Pentele Solarnak? (katt) >> 

A NAV híradása szerint a közösségi áfaszabályok kijátszásával egymilliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek egy napelemes rendszerek kereskedelmével foglalkozó bűnszervezet; az adóhatóság nyomozói az ügyben tizenegy gyanúsítottat állítottak elő és hallgattak ki – közülük négy fő letartóztatását a bíróság már el is rendelte, írják a NAV hivatalos facebook felületén.

Számlázási lánc, haszonhúzó cég

Az összegzés szerint a Fejér megyéből irányított bűnszervezet tagjai uniós napelemes rendszerek és alkatrészek behozatalára építettek ki színlelt számlázási láncolatot. A gyanú szerint az áru első magyarországi "vásárlói" strómanok irányította bukó cégek voltak, akik a belföldi értékesítés után nem fizettek áfát. A NAV híradása arról is beszámol, hogy a következő szinten megjelenő társaságok a fiktív számlákkal beszerzett eszközöket minimális haszonnal számlázták tovább a "haszonhúzó cégcsoportnak", amely így a továbbértékesítéskor jelentős árelőnyhöz jutott.
A bűnszervezet vezetője a háttérből irányította a haszonhúzó cégek ügyvezetőit, ebben segítségére volt könyvelője, aki ismerte a számlázási lánc elemeit, célját, és aktívan részt vett annak működtetésében, írja az adóhatóság közleménye. EKÁER-bejelentéseket intézett, valótlan tartalmú adóbevallásokat nyújtott be, és kapcsolatot tartott a strómanokat összefogó személlyel.

Egy, két, há, támadás!

A beszámoló szerint összehangolt akció során történt a rajtaütés: a három megyét és harminc helyszínt érintő NAV-attakban összesen több száz nyomozó, járőr, informatikus és kommandós vett részt. A bűnszervezet könyvelőjét a MERKUR bevetési egység fogta el, mert tartani lehetett attól, hogy megsemmisíti a könyvelési iratokat – az akció során Chili, "a NAV négylábú pénzügyőre" kétmillió forint készpénzt szagolt ki nála.

Sajnos az adóhatóság letiltotta a vonatkozó videótartalom beágyazását, így csak közvetlen elérhetőséggel szolgálhatok, de azzal máris itt!

Milliárdos napelembiznisz – videó a NAV facebook felületén (katt) >>

A bizonyítékok begyűjtése mellett a nyomozók nagy értékű autókat, érméket, árukészletet és készpénzt foglaltak, valamint ingatlanokat, követeléseket és bankszámlákat zároltak a bűnszervezet vezetőjénél, könyvelőjénél és tagjainál. 

A NAV beszámolója szerint a jelenlegi adatok alapján a bűncselekménnyel okozott teljes, egymilliárd forintos kár megtérül.

(Forrás: NAV facebook; illusztráció: egy kocka a NAV videójából)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

2024. ápr. 19.

Csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt járt el az ügyészség a tavaly augusztusi bűntett elkövetői ellen. Egy doboz cigaretta lett a zsákmány, derül ki az ügyészégi összegzésből.

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

2024. ápr. 15.

Dunaújvárosi társasházi lakásban is a szénmonoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra vasárnap. Nem ez volt az egyetlen eset aznap a vármegyében, szerencsére nem történt személyi sérülés, értesült a DO.

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

2024. ápr. 11.

Dunaújvárosi helyzetkép is színesíti a Zsaru Magazin húsvéti körképét – a város közútjain végzett ellenőrzésekről Kőhalmi László főtörzszászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője számolt be.

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

2024. ápr. 10.

Ismeretlen személyazonosságú gépjárművezető azonosításához kérik a lakosság segítségét a dunaújvárosi rendőrök. Elektromos kerékpárral közlekedő hölgyet sodort el, megállás nélkül koccolt a helyszínről, értesült a DO. Egy megosztás is közelebb vihet hozzá!

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

2024. ápr. 07.

Az internetes közösségi oldalakon, csoportokban terjedt el a hír, miszerint a felső Duna-parton mérgező eledeleket találtak, amelyek akár végzetesek is lehetnek a házi kedvencekre.

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

2024. ápr. 04.

Félmillió forint értékű berendezést lovasított meg az a férfi, aki ellen a Dunaújvárosi Járási Ügyészség emelt vádat. Hihetetlen, de még a két társa sem tudta, hogy éppen lopnak, értesült a DO.

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

2024. ápr. 03.

A nagy közösségi portálon élesített tájékoztató videóval jelentkezett a rendőrség – a cél egyértelmű: az úgynevezett "bankos" csalók üzelmeinek megakadályozása. Egy megosztás is sokat érhet!