Dunaújváros Hetilap

Szent II. János Pál pápa születésének 101. évfordulójára emlékeztek

Kölesdi Fanni - 2021. május 27. 18:36

101 éve, 1920. május 18-án született II. János Pál pápa – ez alkalomból Barta Endre alpolgármester a lengyel nemzetiségi önkormányzat tagjaival és Leszno város delegációjával közösen helyezett el koszorút a katolikus egyház egykori vezetőjének mellszobránál.

– Számomra igencsak különleges alkalom, hogy testvérvárosunk, Leszno delegációjával, illetve a Lengyel nemzetiségi önkormányzat tagjaival koszorúzhattuk meg Szent II. János Pál pápa mellszobrát, amely itt, az Apáczai Csere János utcánál található, 2005 óta pedig már az egykori Szentatya nevét viselő téren látható – mondta Barta Endre alpolgármester. Mint kiemelte, a 2010-ben Rohonczi István "ROHO" által készített mellszobrot a tavalyi évhez hasonlóan, idén is megkoszorúzták egy lengyel és egy magyar zászlóval körbefont babérkoszorúval, jelképezve a lengyel-magyar barátságot. 

– Szent II. János Pál pápa 101 évvel ezelőtt,  1920. május 18-án született. Ez idő tájt eljövünk ide lengyel barátainkkal a Krisztus Király Templomhoz, hogy emlékezzünk "mindenki pápájára". Ez az esemény a tiszteletadás mellett alkalmat ad a találkozásra, amely a vírushelyzet miatt az utóbbi időszakban elmaradt, hiszen a városvezetésnek kiemelten fontos a testvérvárosi kapcsolat ápolása. Ezen a találkozón önkormányzatunk nevében kifejeztem a tiszteletünket mind a lengyel nép, mind a helyi közösségük előtt. 
II. János Pált 1978. október 16-án választották pápává. 27 évig tartó pápasága az egyik leghosszabb ideig tartó a történelem során. Beiktatása után sorra járta a római plébániákat. Két alakalommal járt Magyarországon, 1991. augusztus 16. és 20. valamint 1996. szeptember 6. és 7. között.

Dunaújvárosi mellszobra hazánkban az első, amely a szentté avatott egyházfőt örökíti meg, így nem véletlenül a helyi lengyel kisebbségi önkormányzat büszkesége.

(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

70 év, 70 hely – új parkolók létesülhetnek

70 év, 70 hely – új parkolók létesülhetnek

2021. jún. 23.

Jelentősen enyhíthetnek a környék parkolási gondjain a ma délelőtt tartott tájékoztató szerint. A munkát nyár végén kezdik, ősz végére már birtokba is vehetik az autósok a volt ADU iskola udvarán kialakítandó parkolót.

Újra "rendes" közgyűlés lesz – közel 50 napirenddel

Újra "rendes" közgyűlés lesz – közel 50 napirenddel

2021. jún. 23.

A járvány veszélyhelyzet utáni első közgyűlésen több fajsúlyos kérdés vár a képviselőkre – de már az is nagy fegyvertény, hogy újra rendes üzemmódban dönthet az önkormányzat csütörtökön délelőtt.

DSTV: szabad már a szabadstrand

DSTV: szabad már a szabadstrand

2021. jún. 23.

A kánikulában hűsölni vágyóknak jó hír, hogy megnyitotta kapuit a szabadstrand is, derül ki a DSTV összegzéséből. Az ingyenes helyszín kiváló fürdőzési lehetőséget kínál, de akár családi rendezvények számára is ideális. Hangkép.

Este festik a parkolósávokat, útburkolati jeleket

Este festik a parkolósávokat, útburkolati jeleket

2021. jún. 21.

110 helyen festenek a város közútjain, a munkálatok a napokban folytatódnak – jellemzően esténként –, adta hírül a város hivatalos weboldala.

80 éve gurulnak Hankook abroncsokon a világ autói

80 éve gurulnak Hankook abroncsokon a világ autói

2021. jún. 20.

Alapításának 80. évfordulóját ünnepli idén a világ legnagyobb gumiabroncs gyártói között rangsorolt Hankook. Történet, fejlesztési stratégia, jövőkép és vezetési élmény itt. (X)

Ügyféltámogató pontot hozott létre az önkormányzat

Ügyféltámogató pontot hozott létre az önkormányzat

2021. jún. 20.

Az oltás regisztrációjához és időpontfoglalásához nyújtanak segítséget, adta hírül a város hivatalos weboldala.

DSTV: benépesülhetnek a civil házak

DSTV: benépesülhetnek a civil házak

2021. jún. 20.

Nyitnak a civil házak, derül ki a DSTV összeállításából. A helyi civil szféra közösségi tereinek "újjáéledéséről" Pintér Tamás polgármester, valamint Tóth Kálmán és Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő tartott tájékoztatót a napokban. Hangkép.