Dunaújváros Hetilap

70 év, 70 hely – új parkolók létesülhetnek

Öcaline - 2021. június 23. 18:52

Jelentősen enyhíthetnek a környék parkolási gondjain a ma délelőtt tartott tájékoztató szerint. A munkát nyár végén kezdik, ősz végére már birtokba is vehetik az autósok a volt ADU iskola udvarán kialakítandó parkolót.

Örömteli bejelentéssel szolgált Barta Endre, a körzet önkormányzati képviselője, Mezei Zsolt városüzemeltetési ügyekért felelős általános hatáskörű alpolgármester, valamint Kálló Gergely a volt ADU iskola mellett tartott ma délelőtti tájékoztatón.

Enyhíteni a gondokon

A rendezvényt a város születésnapjára is utaló 70 év, 70 hely címmel rendezték, egyáltalán nem véletlenül – mint Barta Endre kiemelte, a tervezett munkálatok is az élhetőbb város kialakítását célozzák:
– Az elmúlt hónapokban is születtek számottevő eredmények, elég csak a közösségi sziklakert kialakítását, az Adománykuckó újraindítását vagy éppen a város első zárt kutyafuttatójának létrehozását említeni – ezzel együtt a körzet lakói okkal-joggal kérdezik, mi a helyzet a parkolási gondok enyhítésével. Számukra is kedvező bejelentéssel szolgálhatok: a mögöttünk lévő intézmény, vagyis a volt ADU Iskola udvarán 70 darab új parkolót alakítunk ki. Várhatóan már ősz végére birtokba is vehetik az autósok az átalakított területet – így szeretnénk enyhíteni a környék közismert és valóban aggasztó méreteket öltött parkolási gondjain.
Barta Endre köszönetet mondott Mezei Zsolt alpolgármesternek és Kálló Gergelynek a tervek támogatásáért – mint kiemelte, jó remény van arra, hogy a szerződéskötés és a tervezési fázis után nyár végén megkezdődhet a munka. A képviselő hozzátette: a tervek szerint a Váci Mihály utcában egy kisebb léptékű munkálat nyomán hét új parkoló létesülhet jövő nyárra.

Javaslatokat is várnak!

A városi helyzetképről Mezei Zsolt alpolgármester elmondta, tervezni lehet, de több tényező is akadályozza az új parkolók kialakítását:
– Vékony mezsgyén egyensúlyozunk a tervezéskor, ugyanis törvény szabályozza, mekkora zöld területet kell fenntartanunk egy-egy lakóövezetben, és egyébként is szeretnénk megőrizni a városban a zöld területek nagyságát. Azonban folytatnánk az elhanyagolt, gazos, kihasználatlan területek felkutatását – e téren javaslatokat is várunk! E téren áttörést a közösségi közlekedés fejlesztése, valamint a kerékpáros közlekedés népszerűsítése hozhat.
Hasonló húrokat pendített a tájékoztatón Kálló Gergely is; mint az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a parkolással összefüggő gondok országos viszonylatban is számottevőek:
– Számottevően nő az autók száma, ezzel együtt a parkolási igény is. Városunkban tovább nehezíti a helyzetet, hogy a panelházas övezetekben sem ritka már a több autó háztartásonként. Egyértelmű, hogy ezt a szorító helyzetet az új lehetőségek szisztematikus kutatásával és feltérképezésével, olcsó és ésszerű döntésekkel lehet hosszú távon kezelni. A mostani terv nagyon jó példa erre – bízom benne, hogy egyrészt elnyeri az érintett lakók tetszését, másfelől lesz, lehet folytatása máshol is!
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: átadták a "Dunaújváros kenyere" adományt

DSTV: átadták a "Dunaújváros kenyere" adományt

2021. júl. 29.

A Szent Pantaleon Kórház infektológiai osztálya kapta a "Dunaújváros kenyere" kezdeményezésből befolyt összeget, derül ki a DSTV összegzéséből. A félmillió forintra kiegészített adományt Mezei Zsolt alpolgármester adta át a gyógyító komplexum képviselőjének, a következő kedvezményezett a Pentele Hagyományőrző Egyesület lesz. Hangkép.

"Virágos Dunaújvárosért" – még lehet jelentkezni

"Virágos Dunaújvárosért" – még lehet jelentkezni

2021. júl. 27.

Nyolc kategóriában hirdették meg a városcsinosítási akciót, július 30-ig, azaz péntekig várják a nevezéseket! Virágozzon minden!

Több állomásos klímavédelmi akciónapot szerveznek

Több állomásos klímavédelmi akciónapot szerveznek

2021. júl. 26.

Pályázati forrásból megvalósuló programra várják a vendégeket a Dunaújvárosi Egyetemre szombaton délelőtt – menetrend és felhívás a hajtás után!

Csökken a város adósságállománya

Csökken a város adósságállománya

2021. júl. 25.

2021 végéig majdnem 490 millió forintot fizet vissza a város, míg új hitelt csak 266 millió értékben vesznek fel, vagyis valójában csökken a város adóssága. A kérdésről a múlt heti közgyűlés döntött.

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

2021. júl. 25.

A véleményeket, észrevételeket is várják. Közlemény.

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

2021. júl. 24.

Elkészült az Északi Lakóterület csatornahálózata, amelyre június 1-jtől lehet rácsatlakozni az ingatlantulajdonosoknak. Azonban Orosz Csaba önkormányzati képviselő elmondta, eddig kevesen éltek az új, modern lehetőséggel.

DSTV: eljött az aratás ideje

DSTV: eljött az aratás ideje

2021. júl. 24.

Felgyorsultak az aratási munkálatok a szélsőséges időjárás miatt, derül ki a DSTV összegzéséből. Az év elején a rendkívül kevés csapadék, a közelmúltban a kánikula akadályozta a növények zavartalan fejlődését. Hangkép.