Dunaújváros Hetilap

70 év, 70 hely – új parkolók létesülhetnek

Öcaline - 2021. június 23. 18:52

Jelentősen enyhíthetnek a környék parkolási gondjain a ma délelőtt tartott tájékoztató szerint. A munkát nyár végén kezdik, ősz végére már birtokba is vehetik az autósok a volt ADU iskola udvarán kialakítandó parkolót.

Örömteli bejelentéssel szolgált Barta Endre, a körzet önkormányzati képviselője, Mezei Zsolt városüzemeltetési ügyekért felelős általános hatáskörű alpolgármester, valamint Kálló Gergely a volt ADU iskola mellett tartott ma délelőtti tájékoztatón.

Enyhíteni a gondokon

A rendezvényt a város születésnapjára is utaló 70 év, 70 hely címmel rendezték, egyáltalán nem véletlenül – mint Barta Endre kiemelte, a tervezett munkálatok is az élhetőbb város kialakítását célozzák:
– Az elmúlt hónapokban is születtek számottevő eredmények, elég csak a közösségi sziklakert kialakítását, az Adománykuckó újraindítását vagy éppen a város első zárt kutyafuttatójának létrehozását említeni – ezzel együtt a körzet lakói okkal-joggal kérdezik, mi a helyzet a parkolási gondok enyhítésével. Számukra is kedvező bejelentéssel szolgálhatok: a mögöttünk lévő intézmény, vagyis a volt ADU Iskola udvarán 70 darab új parkolót alakítunk ki. Várhatóan már ősz végére birtokba is vehetik az autósok az átalakított területet – így szeretnénk enyhíteni a környék közismert és valóban aggasztó méreteket öltött parkolási gondjain.
Barta Endre köszönetet mondott Mezei Zsolt alpolgármesternek és Kálló Gergelynek a tervek támogatásáért – mint kiemelte, jó remény van arra, hogy a szerződéskötés és a tervezési fázis után nyár végén megkezdődhet a munka. A képviselő hozzátette: a tervek szerint a Váci Mihály utcában egy kisebb léptékű munkálat nyomán hét új parkoló létesülhet jövő nyárra.

Javaslatokat is várnak!

A városi helyzetképről Mezei Zsolt alpolgármester elmondta, tervezni lehet, de több tényező is akadályozza az új parkolók kialakítását:
– Vékony mezsgyén egyensúlyozunk a tervezéskor, ugyanis törvény szabályozza, mekkora zöld területet kell fenntartanunk egy-egy lakóövezetben, és egyébként is szeretnénk megőrizni a városban a zöld területek nagyságát. Azonban folytatnánk az elhanyagolt, gazos, kihasználatlan területek felkutatását – e téren javaslatokat is várunk! E téren áttörést a közösségi közlekedés fejlesztése, valamint a kerékpáros közlekedés népszerűsítése hozhat.
Hasonló húrokat pendített a tájékoztatón Kálló Gergely is; mint az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a parkolással összefüggő gondok országos viszonylatban is számottevőek:
– Számottevően nő az autók száma, ezzel együtt a parkolási igény is. Városunkban tovább nehezíti a helyzetet, hogy a panelházas övezetekben sem ritka már a több autó háztartásonként. Egyértelmű, hogy ezt a szorító helyzetet az új lehetőségek szisztematikus kutatásával és feltérképezésével, olcsó és ésszerű döntésekkel lehet hosszú távon kezelni. A mostani terv nagyon jó példa erre – bízom benne, hogy egyrészt elnyeri az érintett lakók tetszését, másfelől lesz, lehet folytatása máshol is!
 

A rovat további hírei: Közélet

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

2022. júl. 01.

A programot és a kedvcsinálót már pattintottam, ezúttal egy utolsó utáni hangképes szíves invitáció, valamint az útlezárások sora következik. Mutatom!

Gazdag közösségi programokkal készülnek

Gazdag közösségi programokkal készülnek

2022. júl. 01.

A megyés püspök fogadása koronázza meg a dunaújvárosi római katolikus közösség nyár eleji programjait – Spányi Antal főpásztor szombaton áldja meg a Krisztus Király Főtemplom kilencedik festett üvegablakát.

 "... minden egyes nap küzdenek értünk..."

"... minden egyes nap küzdenek értünk..."

2022. júl. 01.

A Semmelweis-nap alkalmából köszöntötte az egészségügyi intézmények összes dolgozóját Pintér Tamás, a polgármester köszöntőjét betűhíven közöljük.

A forróság figyelmeztet a döntések fontosságára

A forróság figyelmeztet a döntések fontosságára

2022. jún. 30.

A nyár első hőségriasztása szolgált alapul arra a tájékoztatóra, amelyet a város klímastratégiájáról tartott Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester. Fontos tervekről is szó esett.

Dunaújváros teljes területén korszerűsítik a közvilágítást

Dunaújváros teljes területén korszerűsítik a közvilágítást

2022. jún. 30.

Nyílt ülést tartott az önkormányzat közgyűlése a Városházán ma délelőtt – a tanácskozás összehívását a pénzügyi, gazdasági és városüzemeltetési bizottsága kezdeményezte, mégpedig a következő nyílt ülésig nem halasztható ügyekben.

Zárva tart a Polgármesteri Hivatal pénteken

Zárva tart a Polgármesteri Hivatal pénteken

2022. jún. 30.

A köztisztviselők napjának ünnepét ünnepi zárva tartással ünneplik. (Ünnepélyesen.)

Négy hónap egy dán népfőiskolán – várják a jelentkezéseket

Négy hónap egy dán népfőiskolán – várják a jelentkezéseket

2022. jún. 30.

Dunaújvárosi fiatalok előtt is nyitott az a program, amelyre jelentkezőket vár a Mezőföld Népfőiskolai Társaság – a négy magyar résztvevő négy hónapot tölthet egy dán népfőiskolán augusztustól decemberig. Ragadd meg az alkalmat – jelentkezz!