Dunaújváros Hetilap

A szomszédos képviselők helyettesítenek a 2-es körzetben

Kölesdi Fanni - 2021. június 6. 17:46

Mint köztudott, április második felében elhunyt Utassy Éva, a 2. számú egyéni választókörzet képviselője. A belvárosi körzet azonban természetesen nem maradhat képviselet nélkül...

A törvény szerint a képviselőtestület minden tagja megkereshető, a Rajta, Újváros! Egyesület képviselői az életszerűséget is figyelembe véve úgy állapodtak meg, hogy a szomszédos körzetek képviselői veszik át a napi ügyeket. A munkamegosztásra szükség is van, mert időközi választás csak hónapok múlva várható.

Sokat csúszik a választás

Tavaly novemberben hirdették ki az újabb veszélyhelyzetet, ami az Országgyűlés döntésének értelmében október elejéig áll fent. Ez alatt az idő alatt választást sem lehet tartani. A Nemzeti Választási Iroda honlapján a következő tájékoztató szerepel: "A veszélyhelyzet ideje alatt valamennyi időközi választás elmarad, új választás nem tűzhető ki. Az elmaradt és ki nem tűzött választásokat a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül tűzik ki a választási bizottságok."
A szavazás napjának a törvény szerint, a kitűzés napját követő 70 és 90 nap közé kell esnie, vagyis a jelenlegi állapot szerint az áprilisban megüresedett helyre a legkorábban december közepén lehet majd megtartani a választást – kérdés azonban, hogy a választási bizottság tagjai mennyire támogatnak majd egy karácsony előtti időpontot. Ha nem, akkor a választás 2022 januárjára is csúszhat – mondja az önkormányzat sajtószóvivője. Medgyesi Miklós hozzátette, természetesen amint lesz rá törvényes lehetőség, az illetékes szervek meg fogják tenni a szükséges lépéseket, addig azonban még sok idő van.

"... Évinek is tartozom!"

A körzet ügyei azonban nem maradhatnak ellátatlanul, még akkor sem, ha most egyébként – szintén a veszélyhelyzet miatt – nem ülésezik a képviselőtestület sem. A Rajta, Újváros! Egyesület frakciójának képviselői abban állapodtak meg, hogy a 2. számú körzet ügyeit a szomszédos képviselők látják majd el, vagyis Szántó Péter, Raduka Zsuzsanna, Barta Endre és Motyovszki Mátyás.

Utóbbi lapunknak elmondta, már az elmúlt időszakban is több dolog miatt kellett intézkedni, hiszen a múlt hétvégén vandálok rongálták meg a felső-dunaparti kilátót, ahol egy kukát is összefirkáltak, kidöntöttek:
– Ennek javítását megrendeltem a DVG Zrt.-től, és természetesen figyelemmel kísérem majd  a munka elvégzését is. Ezzel nemcsak az ott lakóknak, hanem Évinek is tartozom!
Motyovszki Mátyás hozzátette: a lakóknak szánt virágokat még Utassy Éva rendelte meg, kiosztásuk azonban szintén a négy szomszédos képviselőre maradt. De a napokban megkezdődött a Panoráma utca és a Kossuth Lajos utca sarkán található süllyedés javítása is: 
– Ez egy legalább 3-4 éves probléma. Egy közműjavítás után süllyedt meg a terület, de a DVCSH nem ismerte el, hogy ez az ő hibájukból történt. Ezután ment a szokásos egymásra mutogatás, a süllyedés azonban olyan mértékű lett, hogy nem lehetett tovább várni a DVCSH jobb belátására. Nagyon sajnálom, hogy Éva ezt nem érhette meg, mert sok munkája van abba, hogy a város magára vállalja a javítást. 

A képviselők elérhetőségei továbbra is megtalálhatók az önkormányzat weboldalán, így akinek a 2-es körzetben problémája van, az itt találhat kontaktot a képviselőkhöz.
 

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

2022. jún. 23.

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Városunk is ünnepelt a világnapon

Városunk is ünnepelt a világnapon

2022. jún. 21.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

2022. jún. 20.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy birtokba veheti a nagyközönség a parkolási gondokat enyhítő bázist. Címszavas örömhír.