Dunaújváros Hetilap

A szomszédos képviselők helyettesítenek a 2-es körzetben

Kölesdi Fanni - 2021. június 6. 17:46

Mint köztudott, április második felében elhunyt Utassy Éva, a 2. számú egyéni választókörzet képviselője. A belvárosi körzet azonban természetesen nem maradhat képviselet nélkül...

A törvény szerint a képviselőtestület minden tagja megkereshető, a Rajta, Újváros! Egyesület képviselői az életszerűséget is figyelembe véve úgy állapodtak meg, hogy a szomszédos körzetek képviselői veszik át a napi ügyeket. A munkamegosztásra szükség is van, mert időközi választás csak hónapok múlva várható.

Sokat csúszik a választás

Tavaly novemberben hirdették ki az újabb veszélyhelyzetet, ami az Országgyűlés döntésének értelmében október elejéig áll fent. Ez alatt az idő alatt választást sem lehet tartani. A Nemzeti Választási Iroda honlapján a következő tájékoztató szerepel: "A veszélyhelyzet ideje alatt valamennyi időközi választás elmarad, új választás nem tűzhető ki. Az elmaradt és ki nem tűzött választásokat a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül tűzik ki a választási bizottságok."
A szavazás napjának a törvény szerint, a kitűzés napját követő 70 és 90 nap közé kell esnie, vagyis a jelenlegi állapot szerint az áprilisban megüresedett helyre a legkorábban december közepén lehet majd megtartani a választást – kérdés azonban, hogy a választási bizottság tagjai mennyire támogatnak majd egy karácsony előtti időpontot. Ha nem, akkor a választás 2022 januárjára is csúszhat – mondja az önkormányzat sajtószóvivője. Medgyesi Miklós hozzátette, természetesen amint lesz rá törvényes lehetőség, az illetékes szervek meg fogják tenni a szükséges lépéseket, addig azonban még sok idő van.

"... Évinek is tartozom!"

A körzet ügyei azonban nem maradhatnak ellátatlanul, még akkor sem, ha most egyébként – szintén a veszélyhelyzet miatt – nem ülésezik a képviselőtestület sem. A Rajta, Újváros! Egyesület frakciójának képviselői abban állapodtak meg, hogy a 2. számú körzet ügyeit a szomszédos képviselők látják majd el, vagyis Szántó Péter, Raduka Zsuzsanna, Barta Endre és Motyovszki Mátyás.

Utóbbi lapunknak elmondta, már az elmúlt időszakban is több dolog miatt kellett intézkedni, hiszen a múlt hétvégén vandálok rongálták meg a felső-dunaparti kilátót, ahol egy kukát is összefirkáltak, kidöntöttek:
– Ennek javítását megrendeltem a DVG Zrt.-től, és természetesen figyelemmel kísérem majd  a munka elvégzését is. Ezzel nemcsak az ott lakóknak, hanem Évinek is tartozom!
Motyovszki Mátyás hozzátette: a lakóknak szánt virágokat még Utassy Éva rendelte meg, kiosztásuk azonban szintén a négy szomszédos képviselőre maradt. De a napokban megkezdődött a Panoráma utca és a Kossuth Lajos utca sarkán található süllyedés javítása is: 
– Ez egy legalább 3-4 éves probléma. Egy közműjavítás után süllyedt meg a terület, de a DVCSH nem ismerte el, hogy ez az ő hibájukból történt. Ezután ment a szokásos egymásra mutogatás, a süllyedés azonban olyan mértékű lett, hogy nem lehetett tovább várni a DVCSH jobb belátására. Nagyon sajnálom, hogy Éva ezt nem érhette meg, mert sok munkája van abba, hogy a város magára vállalja a javítást. 

A képviselők elérhetőségei továbbra is megtalálhatók az önkormányzat weboldalán, így akinek a 2-es körzetben problémája van, az itt találhat kontaktot a képviselőkhöz.
 

A rovat további hírei: Közélet

"Mi nem szemetelünk!" – itt a részletes felhívás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a részletes felhívás

2022. okt. 01.

A közelmúltban szárba szökkent önkormányzati kezdeményezés célja, hogy aktivizálja a helyi erőket – bevallottan "A tiszta Dunaújvárosért!” jelszavával! Felhívás.

Mától lehet avart és kerti huladékot égetni, de csak szerdánként és péntekenként!

Mától lehet avart és kerti huladékot égetni, de csak szerdánként és péntekenként!

2022. okt. 01.

Több fontos előírás és tilalom, valamint néhány jelentős kérés kapcsolódik az éppen ma kezdőd periódushoz.

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

2022. szep. 30.

Az elmúlt hetekben rendre megjelentek a Dunaújvároshoz köthető közösségi médiafelületeken a róka és nyest észlelésekről szóló bejegyzések. Az eseményeket figyelemmel követik a városvezetők, sajtótájékoztatót is tartottak a legfontosabb tudnivalókról. 

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

2022. szep. 30.

Az idei népszámlálás  menetrendje szerint először október 1. és október 16. között, az internetes önkitöltési időszakban az adatszolgáltatók kizárólag interneten keresztül, önállóan tölthetik ki a népszámlálási kérdőíveket. Az önkormányzat segít!

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

2022. szep. 29.

A költségosztás volt a témája annak a fórumnak, amit a DVG Zrt. hívott össze kedd délutánra a Kultik Moziba. A távhőszolgáltató tavaly óta negyedszer hívta össze a közös képviselőket és lakásszövetkezeti vezetőket annak érdekében, hogy a távhőelszámolás során érvényesüljön a költségosztás. 

Idén is virágba borult városunk (galériával)

Idén is virágba borult városunk (galériával)

2022. szep. 29.

Idén 23. alkalommal hirdette meg az önkormányzat a Virágos Dunaújvárosért versenyt – nyolc kategóriában várták a nevezéseket, de díjazták az „Első Fecskéket” és a jubiláló virágosítókat is. 

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

2022. szep. 29.

A hittanos gyermekek megáldásával és a nyitott templomok napjának programja keretében szervezett bemutatóval kezdték a római katolikusok a tanévet.