Dunaújváros Hetilap

Gyászol a város oktatási szférája: elhunyt dr. Kántor Károly

doszerk - 2021. június 18. 17:02

Évtizedeken át tanított a Dunaújvárosi Egyetem jogelődjében, hallgatók ezrei kaptak életre szóló útravalót tőle: 85 éves volt, tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából dr. Kántor Károly.

Kántor Károly 1936-ban született Ácson, hétgyermekes család ötödik gyermekeként. Az általános és középiskolát Komáromban végezte, majd 1956-ban felvették az ELTE Természettudományi Karára, ahol 1961-ben matematika-fizika szakos tanári diplomát kapott. Öt évig tanított az Egyesített Tiszti Iskolán, majd 1966-ban pályázott a Dunaújvárosi Főiskola akkori jogelőd intézményébe, matematika tantárgy oktatására. 
Igazi kezdeményező, útkereső személyiség volt; hét éven át tanított matematikát, de már a '70-es évek elejétől számítástechnika irányba szakosodott. Szakmai pályáját is ez jellemezte – egyik tagja volt az úgynevezett R20 nagyszámítógép használatára kiképzett csoportnak, miközben 1974-ben doktorátust szerzett az ELTE Természettudományi Karán számelméleti témában.

Egészen nyugállományba vonulásáig hűséges volt szeretett intézményéhez, egész generációkat, túlzás nélkül hallgatók ezreit vezette be az informatika, a programozás, a számítástechnika rejtelmeibe. 1996-os nyugalmazásáig főiskolai docensként főleg számítógép programozást tanított a főiskolán – 30 éven át munkálkodott az intézmény kötelékében. 
Nyugdíjasként is folyamatosan dolgozott, dunaújvárosi középiskolákban tanított matematikát és fizikát – a Dunaferr és a Rosti iskolában munkálkodott, halála napjáig. Imádott tanítani, szerette a fiatalokat.  Munkásságát több kitüntetéssel ismerték el – nyugállományba vonulásakor, 1996-ban Pedagógus Életpálya Emlékéremmel jutalmazták, 2012-ben Dunaújváros Érdemes Pedagógusa lett, 2013-ban Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott.
Ízig-vérig pedagógus volt, de igazi lokálpatriótaként közéleti szerepet is vállalt – tanári munkája mellett több mint két évtizeden át a Dózsa Lakásszövetkezet igazgatóságának elnöke volt, a helyi önkormányzatiság negyedik ciklusában, 2002-2006 között a LÉSZ képviseletében önkormányzati képviselőként is dolgozott szeretett városáért. 1967-ben alapított családot, egy fia született, feleségével több mint fél évszázadon át éltek együtt – három imádott unokája is gyászolja.

Dr. Kántor Károly 85 évesen, tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából – de emléke él. Béke poraira, legyen neki könnyű a föld!
 

A rovat további hírei: Közélet

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

2022. júl. 01.

A programot és a kedvcsinálót már pattintottam, ezúttal egy utolsó utáni hangképes szíves invitáció, valamint az útlezárások sora következik. Mutatom!

Gazdag közösségi programokkal készülnek

Gazdag közösségi programokkal készülnek

2022. júl. 01.

A megyés püspök fogadása koronázza meg a dunaújvárosi római katolikus közösség nyár eleji programjait – Spányi Antal főpásztor szombaton áldja meg a Krisztus Király Főtemplom kilencedik festett üvegablakát.

 "... minden egyes nap küzdenek értünk..."

"... minden egyes nap küzdenek értünk..."

2022. júl. 01.

A Semmelweis-nap alkalmából köszöntötte az egészségügyi intézmények összes dolgozóját Pintér Tamás, a polgármester köszöntőjét betűhíven közöljük.

A forróság figyelmeztet a döntések fontosságára

A forróság figyelmeztet a döntések fontosságára

2022. jún. 30.

A nyár első hőségriasztása szolgált alapul arra a tájékoztatóra, amelyet a város klímastratégiájáról tartott Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester. Fontos tervekről is szó esett.

Dunaújváros teljes területén korszerűsítik a közvilágítást

Dunaújváros teljes területén korszerűsítik a közvilágítást

2022. jún. 30.

Nyílt ülést tartott az önkormányzat közgyűlése a Városházán ma délelőtt – a tanácskozás összehívását a pénzügyi, gazdasági és városüzemeltetési bizottsága kezdeményezte, mégpedig a következő nyílt ülésig nem halasztható ügyekben.

Zárva tart a Polgármesteri Hivatal pénteken

Zárva tart a Polgármesteri Hivatal pénteken

2022. jún. 30.

A köztisztviselők napjának ünnepét ünnepi zárva tartással ünneplik. (Ünnepélyesen.)

Négy hónap egy dán népfőiskolán – várják a jelentkezéseket

Négy hónap egy dán népfőiskolán – várják a jelentkezéseket

2022. jún. 30.

Dunaújvárosi fiatalok előtt is nyitott az a program, amelyre jelentkezőket vár a Mezőföld Népfőiskolai Társaság – a négy magyar résztvevő négy hónapot tölthet egy dán népfőiskolán augusztustól decemberig. Ragadd meg az alkalmat – jelentkezz!