Dunaújváros Hetilap

Gyászol a város oktatási szférája: elhunyt dr. Kántor Károly

doszerk - 2021. június 18. 17:02

Évtizedeken át tanított a Dunaújvárosi Egyetem jogelődjében, hallgatók ezrei kaptak életre szóló útravalót tőle: 85 éves volt, tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából dr. Kántor Károly.

Kántor Károly 1936-ban született Ácson, hétgyermekes család ötödik gyermekeként. Az általános és középiskolát Komáromban végezte, majd 1956-ban felvették az ELTE Természettudományi Karára, ahol 1961-ben matematika-fizika szakos tanári diplomát kapott. Öt évig tanított az Egyesített Tiszti Iskolán, majd 1966-ban pályázott a Dunaújvárosi Főiskola akkori jogelőd intézményébe, matematika tantárgy oktatására. 
Igazi kezdeményező, útkereső személyiség volt; hét éven át tanított matematikát, de már a '70-es évek elejétől számítástechnika irányba szakosodott. Szakmai pályáját is ez jellemezte – egyik tagja volt az úgynevezett R20 nagyszámítógép használatára kiképzett csoportnak, miközben 1974-ben doktorátust szerzett az ELTE Természettudományi Karán számelméleti témában.

Egészen nyugállományba vonulásáig hűséges volt szeretett intézményéhez, egész generációkat, túlzás nélkül hallgatók ezreit vezette be az informatika, a programozás, a számítástechnika rejtelmeibe. 1996-os nyugalmazásáig főiskolai docensként főleg számítógép programozást tanított a főiskolán – 30 éven át munkálkodott az intézmény kötelékében. 
Nyugdíjasként is folyamatosan dolgozott, dunaújvárosi középiskolákban tanított matematikát és fizikát – a Dunaferr és a Rosti iskolában munkálkodott, halála napjáig. Imádott tanítani, szerette a fiatalokat.  Munkásságát több kitüntetéssel ismerték el – nyugállományba vonulásakor, 1996-ban Pedagógus Életpálya Emlékéremmel jutalmazták, 2012-ben Dunaújváros Érdemes Pedagógusa lett, 2013-ban Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott.
Ízig-vérig pedagógus volt, de igazi lokálpatriótaként közéleti szerepet is vállalt – tanári munkája mellett több mint két évtizeden át a Dózsa Lakásszövetkezet igazgatóságának elnöke volt, a helyi önkormányzatiság negyedik ciklusában, 2002-2006 között a LÉSZ képviseletében önkormányzati képviselőként is dolgozott szeretett városáért. 1967-ben alapított családot, egy fia született, feleségével több mint fél évszázadon át éltek együtt – három imádott unokája is gyászolja.

Dr. Kántor Károly 85 évesen, tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából – de emléke él. Béke poraira, legyen neki könnyű a föld!
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: átadták a "Dunaújváros kenyere" adományt

DSTV: átadták a "Dunaújváros kenyere" adományt

2021. júl. 29.

A Szent Pantaleon Kórház infektológiai osztálya kapta a "Dunaújváros kenyere" kezdeményezésből befolyt összeget, derül ki a DSTV összegzéséből. A félmillió forintra kiegészített adományt Mezei Zsolt alpolgármester adta át a gyógyító komplexum képviselőjének, a következő kedvezményezett a Pentele Hagyományőrző Egyesület lesz. Hangkép.

"Virágos Dunaújvárosért" – még lehet jelentkezni

"Virágos Dunaújvárosért" – még lehet jelentkezni

2021. júl. 27.

Nyolc kategóriában hirdették meg a városcsinosítási akciót, július 30-ig, azaz péntekig várják a nevezéseket! Virágozzon minden!

Több állomásos klímavédelmi akciónapot szerveznek

Több állomásos klímavédelmi akciónapot szerveznek

2021. júl. 26.

Pályázati forrásból megvalósuló programra várják a vendégeket a Dunaújvárosi Egyetemre szombaton délelőtt – menetrend és felhívás a hajtás után!

Csökken a város adósságállománya

Csökken a város adósságállománya

2021. júl. 25.

2021 végéig majdnem 490 millió forintot fizet vissza a város, míg új hitelt csak 266 millió értékben vesznek fel, vagyis valójában csökken a város adóssága. A kérdésről a múlt heti közgyűlés döntött.

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

2021. júl. 25.

A véleményeket, észrevételeket is várják. Közlemény.

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

2021. júl. 24.

Elkészült az Északi Lakóterület csatornahálózata, amelyre június 1-jtől lehet rácsatlakozni az ingatlantulajdonosoknak. Azonban Orosz Csaba önkormányzati képviselő elmondta, eddig kevesen éltek az új, modern lehetőséggel.

DSTV: eljött az aratás ideje

DSTV: eljött az aratás ideje

2021. júl. 24.

Felgyorsultak az aratási munkálatok a szélsőséges időjárás miatt, derül ki a DSTV összegzéséből. Az év elején a rendkívül kevés csapadék, a közelmúltban a kánikula akadályozta a növények zavartalan fejlődését. Hangkép.