Dunaújváros Hetilap

Gyászol a város oktatási szférája: elhunyt dr. Kántor Károly

doszerk - 2021. június 18. 17:02

Évtizedeken át tanított a Dunaújvárosi Egyetem jogelődjében, hallgatók ezrei kaptak életre szóló útravalót tőle: 85 éves volt, tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából dr. Kántor Károly.

Kántor Károly 1936-ban született Ácson, hétgyermekes család ötödik gyermekeként. Az általános és középiskolát Komáromban végezte, majd 1956-ban felvették az ELTE Természettudományi Karára, ahol 1961-ben matematika-fizika szakos tanári diplomát kapott. Öt évig tanított az Egyesített Tiszti Iskolán, majd 1966-ban pályázott a Dunaújvárosi Főiskola akkori jogelőd intézményébe, matematika tantárgy oktatására. 
Igazi kezdeményező, útkereső személyiség volt; hét éven át tanított matematikát, de már a '70-es évek elejétől számítástechnika irányba szakosodott. Szakmai pályáját is ez jellemezte – egyik tagja volt az úgynevezett R20 nagyszámítógép használatára kiképzett csoportnak, miközben 1974-ben doktorátust szerzett az ELTE Természettudományi Karán számelméleti témában.

Egészen nyugállományba vonulásáig hűséges volt szeretett intézményéhez, egész generációkat, túlzás nélkül hallgatók ezreit vezette be az informatika, a programozás, a számítástechnika rejtelmeibe. 1996-os nyugalmazásáig főiskolai docensként főleg számítógép programozást tanított a főiskolán – 30 éven át munkálkodott az intézmény kötelékében. 
Nyugdíjasként is folyamatosan dolgozott, dunaújvárosi középiskolákban tanított matematikát és fizikát – a Dunaferr és a Rosti iskolában munkálkodott, halála napjáig. Imádott tanítani, szerette a fiatalokat.  Munkásságát több kitüntetéssel ismerték el – nyugállományba vonulásakor, 1996-ban Pedagógus Életpálya Emlékéremmel jutalmazták, 2012-ben Dunaújváros Érdemes Pedagógusa lett, 2013-ban Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott.
Ízig-vérig pedagógus volt, de igazi lokálpatriótaként közéleti szerepet is vállalt – tanári munkája mellett több mint két évtizeden át a Dózsa Lakásszövetkezet igazgatóságának elnöke volt, a helyi önkormányzatiság negyedik ciklusában, 2002-2006 között a LÉSZ képviseletében önkormányzati képviselőként is dolgozott szeretett városáért. 1967-ben alapított családot, egy fia született, feleségével több mint fél évszázadon át éltek együtt – három imádott unokája is gyászolja.

Dr. Kántor Károly 85 évesen, tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából – de emléke él. Béke poraira, legyen neki könnyű a föld!
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.