Dunaújváros Hetilap

"Helyes döntést hoztunk, a dunaújvárosiak igényeit figyelembe véve"

Kölesdi Fanni - 2021. június 3. 19:35

Február elején karbantartásra hivatkozva zárta el a fűtést a város nagy részében a DVCSH Kft. A cég az önkormányzat tartozásaira hivatkozott, amit Pintér Tamás már akkor cáfolt, egyben felhívta a figyelmet arra is: még ha ez igaz is lenne, a cég akkor sem folyamodhatott volna ilyen drasztikus lépéshez, hogy a tél közepén fűtés nélkül hagyja a fogyasztókat. 

polgármester már akkor világossá tette: a DVCSH eljárásának következményei lesznek. Az önkormányzat vizsgálatot indított az ügyben, ahogyan a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal is. A vizsgálatok lezárulta után, április végén jelentette be Pintér Tamás, hogy az önkormányzat felmondja a DVCSH Kft-vel kötött szolgáltatási szerződést. A döntést egyhangúlag támogatta a Rajta, Újváros! frakció is. 

Érvényes lépés, hatályos döntés

A távhőszolgáltatást július 1-től veszi majd át a DVG Zrt., míg a vízszolgáltatást 2022. január elsején veszi át egy másik cég, hogy pontosan ki, arról még folynak a tárgyalások. A múlt hét végén a Fejér Megyei Kormányhivatal a szerződésfelmondások miatt törvényességi felhívással élt, ami sokakat elbizonytalanított. Erről kérdeztük Pintér Tamást: 
Mi történik most, a Kormányhivatal megsemmisítette a döntését?
– A sugalmazásokkal ellentétben erre a Kormányhivatalnak nincs jogköre, tehát mindenkit megnyugtatok, hogy a felmondásról szóló döntésünk érvényes és hatályos. Mi hoztunk egy helyes, a városlakók érdekeit szem előtt tartó döntést, ami a dunaújvárosiak régi igénye. A Kormányhivatal álláspontja szerint ennek a döntésnek a meghozatalára nem volt kényszer. Mi tiszteletben tartjuk ezt a véleményt, de minden tisztelettel szeretnénk jelezni, hogy a Kormányhivatal székesfehérvári irodájában ülő bürokratáinál mi jobban tudjuk, hogy elégséges-e az a távhő és vízszolgáltatás, ami a városban volt az elmúlt években. De szívesen várom a Kormányhivatal munkatársait, hogy egy 16 fokos szobában megbeszéljük ezt a kérdést, a DVCSH lépésének hatására ugyanis ennyi volt a hőmérséklet néhány bölcsödei szobában. Meglátjuk, hogy ezután is ugyanez lesz-e a véleményük. Minderre tekintettel mi fenntartjuk a döntésünket, a témát pedig a magunk részéről lezártnak tekintjük.
–  Ha a döntésen nem is változtat, azért a Kormányhivatalnak voltak észrevételei.
– Mire gondol? Gyakorlatilag egyetlen észrevételük volt, amit nagyon sokszor elismételtek a leveleikben, hogy szerintük a veszélyhelyzet alatt ennek a döntésnek a meghozatalára nem volt kényszer.

",... nem lehet leállítani a várost”

–  Azért ez nem ésszerűtlen felvetés.
– Nem lenne az, ha nem ismernénk a feltételeket. November közepe óta veszélyhelyzet van, és most úgy tűnik, hogy minimum október elejéig az is lesz. Ez majdnem egy teljes év. Már is minimum vitatható szerintem, hogy ez jogos-e, de ezt az ajtót most ne nyissuk ki. Egy teljes évre nem lehet leállítani a várost. Ráadásul ez nem más, mint jogászkodás a Kormányhivatal részéről, hiszen ők azzal érvelnek, hogy így egy személyben döntöttem. Ami formailag így van, gyakorlatilag viszont ezúttal is kikértem a képviselők véleményét, a Rajta, Újváros! frakció pedig egyhangúlag támogatta ezt a javaslatot, együtt jelentettük be a sajtótájékoztatón, ezt a Kormányhivatalnak is pontosan tudja.
–  Nem sérül a szolgáltatásbiztonság?
– Nem szeretném minősíteni a kérdést, de ezt a felvetést önmagában mulatságosnak tartom, hogy azt a szolgáltatást tartja valaki biztonságosnak, amit a DVCSH jelenleg nyúlt. Éppen azért mondtunk fel nekik, mert nincs szolgáltatásbiztonság. De ebben a kérdésben is érthetetlen a Kormányhivatal, hiszen, ahogyan elmondtam, a veszélyhelyzet októberben érhet véget. Az ő véleményük szerint akkor már biztonságosan fel lehet mondani tehát a szerződést, hiszen nincsen veszélyhelyzet. Tisztelettel jelezném ugyanakkor nekik, hogy fűtési szezon viszont van, szeptember 15-től. Számomra nem egészen világos, hogy a Kormányhivatal szerint miért jobb megvárni a veszélyhelyzet végét és a fűtési szezon kezdete után felmondani a szerződést, mint az a megoldás, amit mi választottunk, hogy a tavasz végén megléptük ezt, így időt hagyva a felkészülésre. A vízszolgáltatás esetében még érthetetlenebb a Kormányhivatal megállapítása, hiszen törvény van arról, hogy a vízszolgáltatási szerződés felmondását 8 hónappal az átadás előtt kell megtenni, a felkészülésre is van tehát – törvény szerint – 8 hónap. 
–  Akkor tehát fenntartják a döntésüket?
– Természetesen. A Kormányhivatal mellett a DVCSH és a Pomázi-csoport többi cége is igyekszik erről lebeszélni minket, hol szépen, hol durván. Nem fogunk meghátrálni. A visszajelzésekből teljesen világos, hogy a lakosság nagyon nagy többsége támogat bennünket ebben, tartozunk nekik azzal, hogy ezt végigvisszük. Már amikor belevágtunk tudtuk, hogy nem lesz könnyű, de megcsináljuk.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

70 év, 70 hely – új parkolók létesülhetnek

70 év, 70 hely – új parkolók létesülhetnek

2021. jún. 23.

Jelentősen enyhíthetnek a környék parkolási gondjain a ma délelőtt tartott tájékoztató szerint. A munkát nyár végén kezdik, ősz végére már birtokba is vehetik az autósok a volt ADU iskola udvarán kialakítandó parkolót.

Újra "rendes" közgyűlés lesz – közel 50 napirenddel

Újra "rendes" közgyűlés lesz – közel 50 napirenddel

2021. jún. 23.

A járvány veszélyhelyzet utáni első közgyűlésen több fajsúlyos kérdés vár a képviselőkre – de már az is nagy fegyvertény, hogy újra rendes üzemmódban dönthet az önkormányzat csütörtökön délelőtt.

DSTV: szabad már a szabadstrand

DSTV: szabad már a szabadstrand

2021. jún. 23.

A kánikulában hűsölni vágyóknak jó hír, hogy megnyitotta kapuit a szabadstrand is, derül ki a DSTV összegzéséből. Az ingyenes helyszín kiváló fürdőzési lehetőséget kínál, de akár családi rendezvények számára is ideális. Hangkép.

Este festik a parkolósávokat, útburkolati jeleket

Este festik a parkolósávokat, útburkolati jeleket

2021. jún. 21.

110 helyen festenek a város közútjain, a munkálatok a napokban folytatódnak – jellemzően esténként –, adta hírül a város hivatalos weboldala.

80 éve gurulnak Hankook abroncsokon a világ autói

80 éve gurulnak Hankook abroncsokon a világ autói

2021. jún. 20.

Alapításának 80. évfordulóját ünnepli idén a világ legnagyobb gumiabroncs gyártói között rangsorolt Hankook. Történet, fejlesztési stratégia, jövőkép és vezetési élmény itt. (X)

Ügyféltámogató pontot hozott létre az önkormányzat

Ügyféltámogató pontot hozott létre az önkormányzat

2021. jún. 20.

Az oltás regisztrációjához és időpontfoglalásához nyújtanak segítséget, adta hírül a város hivatalos weboldala.

DSTV: benépesülhetnek a civil házak

DSTV: benépesülhetnek a civil házak

2021. jún. 20.

Nyitnak a civil házak, derül ki a DSTV összeállításából. A helyi civil szféra közösségi tereinek "újjáéledéséről" Pintér Tamás polgármester, valamint Tóth Kálmán és Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő tartott tájékoztatót a napokban. Hangkép.