Dunaújváros Hetilap

Két szépkorút köszöntöttek

Kölesdi Fanni - 2021. június 24. 8:08

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban – Barta Endre alpolgármester óvodai főszakácsnőt és szabómestert köszöntött a város vezetése nevében a napokban. A születésnaposok a családjuk körében fogadták a jókívánságokat. 

Domak Istvánné "Julianna néni" még a tavalyi év végén ünnepelte 90. születésnapját, azonban a pandémia miatt elmaradt a személyes önkormányzati látogatás. Ezúttal családja körében fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki virágcsokorral, emléklappal és csomaggal köszöntötte az 1930. november 8-án Rácalmáson született „Julianna nénit”, aki Adony-Alsócikolapusztán nőtt fel három testvérével együtt. Családjával napszámosként dolgoztak az akkori grófi birtokon. Julianna néni 1963-ban költözött Dunaújvárosba férjével és fiával együtt, majd itt a helyi óvodákban kezdett el dolgozni a konyhán, közben megtanulta  a szakács szakma fortélyait, majd idővel óvodai főszakácsnő lett: 10 évet az Erkel kerti óvodában, majd 20 évet a Római városrészi oviban dolgozott. 1985-ben ment nyugdíjba. Munkájáért több elismerést i kapott, az 1976-os a Minisztertanács által adományozott "Kiváló dolgozó" címére az egyik legbüszkébb. Három unoka és öt dédunoka örvendezteti meg a mindennapokban. Julianna nénit fia, Domak István minden nap több alkalommal meglátogatja és segíti . Unokái és dédunokái is gyakran benéznek hozzá. Mint mondta, korábban a napjai kézimunkázással teltek: a lakásában egyebek mellett saját hímzésű terítők, párnák, huzatok találhatók, amelyekre egytől egyig büszke, hiszen a varrás és a hímzés örök szerelem marad a számára. 

Örömmel fogadta az önkormányzati jókívánságokat Fehérvári Antal is, aki június 14-én töltötte be 90. életévét. Antal bácsi tősgyökeres pentelei, földművelésből élő családban nőtt fel hét testvérével együtt.  Szakmát szeretett volna tanulni, így hamar megszerezte a férfi szabó mesterlevelet, és több mint 40 éven át végezte ezt a munkát. Feleségét is a szakmája révén ismerte meg, akivel 65 évig éltek együtt szeretetben és boldogságban. Sokáig szalagvezetőként dolgozott a Ruhagyárban, majd a Pálhalmai BV intézetben varrt egyenruhákat, végül innen  is ment nyugdíjba. Két gyermeke született. 4 unoka és 3 dédunoka örvendezteti meg a mindennapokban, akiket korábban nagyon sokszor vitt a Duna-partra focizni, játszani. A munka mellett is igencsak aktív közösségi életet élt, hiszen tanácstag volt Újtelepen és rengeteget dolgozott az ott élőkért. Antal bácsi szervezte meg például a vezetékes víz- és gáz házakba történő bevezetését.  De a munkáját is szívvel-lélekkel végezte – remek mesternek bizonyult, több inasából is kiváló szabót nevelt. A mindennapjai ma már leginkább kertészkedéssel telnek: zöldségeket, gyümölcsöket, valamint szőlőt termeszt.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

2022. júl. 04.

Kitüntetések és új helyszín – és a legfontosabb: változatlanul jelentős a vérigény, de városunkban és a térségben júliusban is sok alkalom közül választhatnak az önkéntes véradók.

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

2022. júl. 03.

A fideszes jelölt rekord alacsony részvételi arány mellett húzta be a 2-es körzet képviselői székéért kiírt időközi önkormányzati választást.

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

2022. júl. 03.

Ahogy ígértük, drága böngészők és aranyos mindenki, nap közben is szállítjuk a friss adatokat az időközi választásról. Az megvan, hogy ma Szamosújlak, de még Bódvalenke is választ? Pedig de! (Frissítve a 18.30-as adatokkal!)

Két választás lesz vasárnap

Két választás lesz vasárnap

2022. júl. 02.

Az időközi önkormányzati választás mellett az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jelöltjei is megméretnek – az előzőnek elsősorban szimbolikus jelentősége lesz, de éppen ettől izgalmas a végeredmény.

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

2022. júl. 02.

A tavaly nyáron telepített lámpatestek „tesztüzeme” szó szerint fényesen igazolta a várakozásokat, a következő hetekben további 40 eszközt helyeznek ki a város több pontjára a szakemberek. A témáról Mezei Zsolt a munkálatok kezdetén tartott tájékoztatót a Batsányi utcában szerdán – összeállításunkban a technológia részletei és a telepítés pontos helyszínei is szerepelnek.

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

2022. júl. 02.

A Szent Pantaleon Kórház Jeles eseményről tudósít a DSTV összeállítása. A Semmelweis-nap ünnepségén  adták át a Szent Pantaleon emlékérmeket, de szakmai előléptetésekre, igazgatói dicséretek átadására, valamint a kiváló dolgozók méltatására is sor került. Hangkép.

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

2022. júl. 01.

A programot és a kedvcsinálót már pattintottam, ezúttal egy utolsó utáni hangképes szíves invitáció, valamint az útlezárások sora következik. Mutatom!