Dunaújváros Hetilap

Két szépkorút köszöntöttek

Kölesdi Fanni - 2021. június 24. 8:08

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban – Barta Endre alpolgármester óvodai főszakácsnőt és szabómestert köszöntött a város vezetése nevében a napokban. A születésnaposok a családjuk körében fogadták a jókívánságokat. 

Domak Istvánné "Julianna néni" még a tavalyi év végén ünnepelte 90. születésnapját, azonban a pandémia miatt elmaradt a személyes önkormányzati látogatás. Ezúttal családja körében fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki virágcsokorral, emléklappal és csomaggal köszöntötte az 1930. november 8-án Rácalmáson született „Julianna nénit”, aki Adony-Alsócikolapusztán nőtt fel három testvérével együtt. Családjával napszámosként dolgoztak az akkori grófi birtokon. Julianna néni 1963-ban költözött Dunaújvárosba férjével és fiával együtt, majd itt a helyi óvodákban kezdett el dolgozni a konyhán, közben megtanulta  a szakács szakma fortélyait, majd idővel óvodai főszakácsnő lett: 10 évet az Erkel kerti óvodában, majd 20 évet a Római városrészi oviban dolgozott. 1985-ben ment nyugdíjba. Munkájáért több elismerést i kapott, az 1976-os a Minisztertanács által adományozott "Kiváló dolgozó" címére az egyik legbüszkébb. Három unoka és öt dédunoka örvendezteti meg a mindennapokban. Julianna nénit fia, Domak István minden nap több alkalommal meglátogatja és segíti . Unokái és dédunokái is gyakran benéznek hozzá. Mint mondta, korábban a napjai kézimunkázással teltek: a lakásában egyebek mellett saját hímzésű terítők, párnák, huzatok találhatók, amelyekre egytől egyig büszke, hiszen a varrás és a hímzés örök szerelem marad a számára. 

Örömmel fogadta az önkormányzati jókívánságokat Fehérvári Antal is, aki június 14-én töltötte be 90. életévét. Antal bácsi tősgyökeres pentelei, földművelésből élő családban nőtt fel hét testvérével együtt.  Szakmát szeretett volna tanulni, így hamar megszerezte a férfi szabó mesterlevelet, és több mint 40 éven át végezte ezt a munkát. Feleségét is a szakmája révén ismerte meg, akivel 65 évig éltek együtt szeretetben és boldogságban. Sokáig szalagvezetőként dolgozott a Ruhagyárban, majd a Pálhalmai BV intézetben varrt egyenruhákat, végül innen  is ment nyugdíjba. Két gyermeke született. 4 unoka és 3 dédunoka örvendezteti meg a mindennapokban, akiket korábban nagyon sokszor vitt a Duna-partra focizni, játszani. A munka mellett is igencsak aktív közösségi életet élt, hiszen tanácstag volt Újtelepen és rengeteget dolgozott az ott élőkért. Antal bácsi szervezte meg például a vezetékes víz- és gáz házakba történő bevezetését.  De a munkáját is szívvel-lélekkel végezte – remek mesternek bizonyult, több inasából is kiváló szabót nevelt. A mindennapjai ma már leginkább kertészkedéssel telnek: zöldségeket, gyümölcsöket, valamint szőlőt termeszt.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Továbbra is nagyon várjuk az M8-as autópálya megépítését

Továbbra is nagyon várjuk az M8-as autópálya megépítését

2023. jan. 27.

Szabó Zsolt, városunk gazdasági alpolgármestere sajtótájékoztatón számolt be egy december végi egyeztetésről Bartal Tamással, az Építési és Beruházási Minisztérium helyettes államtitkárával, melynek témája Dunaújváros közlekedési koncepciója volt. 

Felszámolás alatt a DVCSH Kft., várják a hitelezők jelentkezését!

Felszámolás alatt a DVCSH Kft., várják a hitelezők jelentkezését!

2023. jan. 27.

A Székesfehérvári Törvényszék január 12-én tette közzé a Cégközlönyben a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (DVCSH Kft.) felszámolásának elrendelését. Fontos a dátum, máris kiderül, miért!

DSTV: ismét véradás a Petőfi iskolában

DSTV: ismét véradás a Petőfi iskolában

2023. jan. 27.

Régi-új helyszínen szerveztek véradást városunkban, derül ki a DSTV összegzéséből. A Petőfi iskolát kereshették fel a napokban azok az önkéntesek, akik vállalták a "csapolást" három embertársuk megmentése érdekében. Hangkép.

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

2023. jan. 26.

Az év első rendes ülését tartotta a közgyűlés; a testület összesen 31 témát tárgyalt a nyílt és kettőt pedig zárt ülésen. A napirendi pontok között voltak igazán fajsúlyosak is – amelyek százmilliókat, milliárdokat jelentenek a városnak.

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

2023. jan. 26.

Tragikus sorsok, tragikus korszak, vészterhes történet: a holokauszt időszakának dunapentelei eseményeire fókuszál Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja.

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

2023. jan. 25.

Pontosabban 29+2 – a naptári év első nyílt ülése után két tételről döntenek zárt ajtó mögött a Városháza közgyűlési termében csütörtökön.

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

2023. jan. 25.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk utolsó előtti állomása a 9-es választókerület – itt Tóth Kálmán  a képviselő, aki szerint az átgondolt, hatékony munka és a közösségek összefogása a fejlődés kulcsa.