Letartóztatták a Dunaferr egyik "támadóját"

Öcaline - 2021. június 9. 10:59

A futballmérkőzések és a Városligetben zajló építkezések biztosításáról ismert, de a Dunaferr elleni emlékezetes támadásban is szerepet vállalt Tóth Csabát és társait hétfő hajnalban őrizetbe vették, írta meg a hvg.hu. Az Index információi szerint költségvetési csalással gyanúsítják őket.

Emlékeznek még az egész várost megbénító Dunaferr elleni támadásra? Az országos vihart kavart ügy egyik főszereplőjének neve ezúttal letartóztatottként köszönt vissza. Lássuk!

"... botránytól sem mentes"

Társaival együtt őrizetbe vették Tóth Csabát, aki két évtizede biztosít futballmérkőzéseket a legkeményebb szurkolótáborokkal szemben – írta a hvg.hu. A portál információi szerint a vállalkozót egy velencei ingatlanában vették őrizetbe hétfő hajnalban – a hvg.hu szerint gazdasági jellegű bűncselekménnyel gyanúsítják őket. Ezt később az Index pontosította: a lap beszámolója szerint Tóth Csabát költségvetési csalás gyanújával vitték el, ellene a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kezdett eljárást.
A férfi a hvg.hu összegzése szerint leginkább arról híres, hogy két évtizede biztosít futballmérkőzéseket a legkeményebb szurkolótáborokkal szemben. Mint írják, óriási a tekintélye az éjszakai életben, de neve felbukkant a Borkai-ügyben is; tanúvallomások szerint közbenjárt abban, hogy kiderítse, kik zsarolták meg a szexvideóval a fideszes győri polgármestert.
A hvg.hu összegzése azt is felidézi, hogy a Városligetben zajló építkezések – botránytól sem mentes – őrzésénél is Tóth Csaba volt az őrök hangadója; a ligeti tüntetők velük kerültek konfliktusba. 

A dunaújvárosi szál

Éppen a városligeti történetnél tűnik fel Tóth Csaba mellett Mikó István, aki – erre már jól emlékezhetünk, de a hvg.hu összeállítása szintén felidézi – a Dunaferr-ügyben is exponálta magát. A Vasas szakszervezet tevékeny közreműködésével szervezett akciósorozat keretében a vasmű ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jelentkezett Dunaújvárosban, és a Dunaferr információi szerint ő volt az, aki az összetoborzott „zsoldoscsapattal” készült elfoglalni a vállalat területét. 
Az egész várost megbénító „támadás” csak a rendőrség aktív és összehangolt akciója nyomán hiúsult meg; a Steelhold „megbízottjaként” fellépő Mikó Istvánt akkor elkísérte városunkba embereivel Tóth Csaba is. Történelmietlen persze, de még belegondolni is durva, mi történik, ha sikerül a gyárfoglalási akció...

"Megdöbbentő, de nem meglepő"

Rövid közleményben reagált a Mikó Istvánnal közvetlen üzleti kapcsolatban álló, a vasgyár áprilisi betámadásán személyesen is részt vett vállalkozó letartóztatására az ISD Dunaferr Zrt. Mint a lapunk birtokába jutott dokumentumban írják, korábban is hangsúlyozták, hogy a vasmű feletti befolyásszerzés szereplői nem riadnak vissza a kétes üzelmektől:
„Megdöbbentő, de nem meglepő, hogy az ál-Habsburg, az ukrajnai gyárfoglalásokról elhíresült Taruta-klán, a hamis papírokat lobogtató állítólagos Steelhold-képviselő után a Dunaferr elleni áprilisi támadás egyik szervezője is a hatóságok látókörébe került. Mindez számunkra csak újabb igazolása annak, hogy a társaságcsoport ellen támadók törvénytelen eszközöket és törvénysértő szereplőket is bevetnek céljaik elérése érdekében – amit természetesen a jog által kínált összes lehetséges eszközzel meg kívántunk és kívánunk akadályozni a jövőben is.” 

(Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal)

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.