Nyár, vízpart, biztonság – rendőrségi tipptár a szünidőre

Öcaline - 2021. június 15. 16:05

Az áldozattá válás megelőzését szolgáló tanácsokkal rukkoltak kis a szünidő beköszöntével – szülők és gyerekek figyelmébe egyaránt ajánlják.

A vakáció gondtalanságát célzó tanácsokkal segíti a szülőket és a gyereket a megyei főkapitányság – az összeállítást a kommunikációs szolgálat azzal a felütéssel postázta, hogy a gyerekekre éppen a nyári időszakban leselkedik a legtöbb veszély, ekkor történik a legtöbb baleset is. 

Az önállóság ára

A diákok többsége önállóan vesz részt majd a közlekedésben, és felügyelet nélkül marad otthon. Ilyenkor önfeledtebbek, sokszor figyelmetlenebbek. Különösen fontos, hogy a szülők felelősen döntsenek abban a kérdésben, mikor hagyhatják egyedül egész napra gyermekeiket, milyen járművel, hová engedik el őket. 
Éppen ezért is kérik a szülőket, hogy törekedjenek otthon a megfelelő bizalmi légkör megteremtésére és fenntartására, hogy a gyermek merje elmondani, ha bajba került. Magyarázzák el csemetéiknek az alapvető szabályokat, amelyeket akár otthon, akár nyaraláskor be kell tartani, és amelyeket a közlekedés során is alkalmazni kell.

Tételes tanácsok 

A főkapitányság az alábbi tanácsokkal szolgál az áldozattá válás megelőzése érdekében! 
Idegeneket ne engedjenek be a lakásba, az utcán pedig ne álljanak szóba ismeretlennel! Veszély esetén haladéktalanul hívják a szüleiket, vagy a 112-es segélyhívó számot.
A nyári szünidő alatt a fiatalok csak azokra a helyekre menjenek játszani, szórakozni, ahová a szülők elengedték őket. Minél többen vannak együtt, egy helyen, annál védettebbek a gyermekek. Tanácsos megbeszélni, hogy milyen időpontra érjenek haza, és ha valami közbejönne, arról értesítsék szüleiket.
Online térben idegennel ne társalogjanak, és idegent ne jelöljenek vissza! Ne töltsenek fel magukról érzékeny képeket, adatokat!
Gyalogosként mindig a járdán közlekedjenek, annak is a belső oldalán, az úttesten történő áthaladáshoz pedig vegyék igénybe a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket.
Csak megfelelő műszaki állapotú, és a kötelező tartozékokkal felszerelt kerékpárral induljanak el otthonról! Kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt mindig szálljanak le a kétkerekűről, tolják át az úttest túloldalára!
A strandokon és természetes vízparton tartsák be a fürdőzésre vonatkozó szabályokat! Értéktárgyakat lehetőség szerint ne vigyenek magukkal, készpénzt pedig csak annyit, ami feltétlenül szükséges lesz! A kulcsokat, iratokat, értékeket helyezzék el biztonságos értékmegőrzőben!
A kamaszok tájékozódjanak a vízterület sajátosságairól, a várható időjárásról és a segélykérés módjáról!
Felhevült testtel soha ne ugorjanak vízbe!
Rendezvényeken, fesztiválokon utasítsák el, ha bárki kábító hatású vagy illegális szert kínál – erről értesítsék a biztonsági személyzetet, illetve hagyják el a társaságot!

Némi odafigyeléssel és egészséges veszélyérzettel jelentősen csökkenthető az áldozattá válás kockázata – már csak ezért is érdemes megfogadni a rendőrségi tippeket!

(Illusztráció: FMRFK)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Részletes rendőrségi tipptár strandolóknak

Részletes rendőrségi tipptár strandolóknak

2021. júl. 29.

A napokban történt lopás és elfogás kapcsán részletes javaslatcsomagot állított össze a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az áldozattá válás elkerülése érdekében a strandolók számára.

Súlyos testi sértés Mezőfalván

Súlyos testi sértés Mezőfalván

2021. júl. 28.

Arccsonttörést szenvedett az a férfi, akit egy májusi éjszaka közepén ütöttek meg Mezőfalva egyik terén.

Csalással gyanúsított nőt csíptek el

Csalással gyanúsított nőt csíptek el

2021. júl. 28.

A dunaújvárosi kapitányság adott ki elfogatóparancsot ellene, Perkátán futott a rendőrök karjaiba.

Idős asszonyt károsítottak meg a csalók

Idős asszonyt károsítottak meg a csalók

2021. júl. 27.

A rendőrök néhány órán belül azonosították és elfogták a két dunaújvárosi elkövetőt; egy 92 éves asszonyt fosztottak ki, értesült a DO.

Gyorsított eljárás várt az embercsempészekre

Gyorsított eljárás várt az embercsempészekre

2021. júl. 26.

Magyar és brit állampolgár állt bíróság elé a Dunaújvárosi Járási Ügyészség gyorsított eljárása nyomán – mind a ketten az M6-os sztrádán futottak a rendőrök karjaiba.

Ne várjunk őszig a kéménysepréssel

Ne várjunk őszig a kéménysepréssel

2021. júl. 22.

Nyáron is szerencsét hoz, ha kéményseprővel találkozunk, hiszen ha jól működik a házunk kéménye, biztonságban tudhatjuk otthonunkat és szeretteinket.

Mindenkin segíthet a néma segélykiáltás

Mindenkin segíthet a néma segélykiáltás

2021. júl. 22.

Segítségkérő mozdulatsor meghonosításáért kezdett kampányt a rendőrség: a közösségi felületeken már elterjedt "néma segélykiáltással" a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek jelezhetik, hogy veszélyben vannak. Egy jelsor, három mozdulat a hajtás után.