Rendhagyó tanév – kellemes záróünnepséggel

doszerk - 2021. június 23. 9:11

A hőség miatt szokatlan időpontban, de végre élő közösségi eseményként, együtt összegyűlve rendezhették meg a Pannon Oktatási Központ Magángimnáziumának évzáró ünnepségét. (X)

Első hallásra az, hogy reggel 8 órakor kezdődik egy iskola ünnepsége, kicsit szokatlannak tűnt. Ám a kánikula miatti időpontválasztás, a rövid, de mégis tartalmas és színvonalas évzáró program kifejezetten kellemessé és élvezetessé tette az eseményt.

"Nehézségekkel terhelt időszak volt..."

Az ünnepség elején Baráth Gyula igazgatóhelyettes köszöntötte a diákokat, majd röviden az elmúlt időszak jellemzőit is összegezte:
– Igen furcsa, remélhetőleg soha meg nem ismétlődő tanév végére érkeztünk. Nehézségekkel terhelt időszak volt, de legjobb tudásunkat bevetve túl vagyunk rajta. Megérkeztünk a nyárba, amit mindig a bizonyítvány átvétele nyit meg!
A színpad hangulatos hátterét Fehériné Hamucska Andrea vezetésével a rajzszakkörös diákok közösen tervezték és valósították meg. Nagyon színes és színvonalas produkciót mutattak be a 9.a osztály tanulói. Tóth Krisztina: Idő, idő, időcímű írását Szili Csenge és Fenyvesi Fanni adták elő, majd a Ki vagy? című dalt gitárkísérettel tolmácsolta Végh Dóra. Derűs perceket hozott a Krebs Helga által előadott Magyarázom a bizonyítványom Pannon módra című Karinthy-átirat.

Rendkívüli év, rendhagyó kihívásokkal

Borgulya Zoltán, az intézmény igazgatója nem csupán lezárta és értékelte a tanévet, hanem úrmutatást adott a további időszakra is:
– A jelenlévők mindegyike szereti az ilyen ünnepet, amely után kikapcsolódás, pihenés, feltöltődés következik. A mai nap ezzel együtt a zárszámadásé is: olyan tanévet zárunk, amely rendkívüli és rendhagyó. A tavalyi tanévhez hasonlót sem a munka, sem a tanulás világában nem tapasztaltunk, amikor a tanév nagy részében az intézménytől távol, valahol az online térben találkoztak a felek egymással: az oktatók, nevelők, illetve a tanulók. Nem kis munka volt, és gratulálok mindenkinek, aki részt vett ebben. Azt hiszem, bátran kijelenthetem, hogy mindkét fél helyt állt. Ez az első tanév, amikor az OKTV versenyeken is eredményeket értünk el, amelyeket régóta várunk, én is és mindenki elvárt magától is. Olyan eredményeket tapasztalhattunk az említett tanulmányi versenyeken, a nyelvvizsgákon, az érettségi vizsgákon, az emelt szintű érettségi vizsgákon és a hétköznapokon is, amelyek nem sokkal, vagy egyáltalán nem maradtak el a szokott eredményektől annak ellenére, hogy mind a két félnek meg kellett küzdenie az említett és furcsa hétköznapokkal. Mindenkinek, de különösen pedagógus kollégáimnak, az iskola kollektívájának, szülőknek, aki ebben az időszakban kiemelt figyelemmel, kiemelt eredményekkel, kialakult új szokásokkal, megtanult új lehetőségekkel élve azon dolgozott, hogy a tehetségeinket, gyermekeinket felkészítse arra a folyamatra, amely sorsdöntő. Hiszen felkészítették a gyerekeket a nagybetűs Életre. Az ilyen pedagógus valóban nemcsak oktat, nevel, hanem személyiséget fejleszt, közösséget formál, társadalmi szokásokat alakít ki, hogy gyermekeink megállják a helyüket ezután is. 

Köszönet mindenkinek!

Az igazgató kiemelte, köszönet jár a szülőknek is, elsősorban azt, mert az intézményre bízták gyermekeiket – ezen felül is erejükhöz mérten segítették a munkát ebben a kihívásokkal teli időszakban. Borgulya Zoltán szerint közös munka, együttes feladatvállalás nélkül ez nem ment volna:
– Tíz éve dolgozunk együtt annak érdekében, hogy a ránk bízott gyermekek a lehető legjobb eredményt érjék el. Alulról kezdtük az építkezést, de eltökélten, világos célokkal dolgoztunk – és mára beérett a munka gyümölcse: nagy öröm számomra, ha így, a sorok között végignézek, hogy nagyon sok olyan pedagógus kolléga van, aki az első perctől kezdve erősíti a csapatot, és ezt a sokszor valóban emberfeletti munkát végezte. Tette ezt azért, hogy tanévről tanévre, napról napra eredményesebbek legyünk. Ez számomra rendkívül örömteli – és az is nagy-nagy büszkeséggel tölt el, hogy sokan nem futamodtak meg, és akik hozzánk jöttek, azok mind azért tették, hogy ez az építkezés eredményesebb legyen. Az eredmény a közösséget igazolja: sok emelt szintű nyelvvizsgáról, felsőfokú nyelvvizsgáról, sok-sok emelt szintű érettségiről, nagyon sok jeles osztályzatról számolhatunk be. 
Az igazgató köszöntője végén hangsúlyozta, a bizonyítványok átvétele jó esély van arra, hogy a diákok előtt álló időszak a feltöltődésé, a kellemes élményeké, az olyan nyáré lesz:
– Végre újra kevesebbet kell a szobákban tölteni, és minél többet lehet a természetben, a szabadban, a kirándulásokon, az utazásokon. Azt kívánom, hogy ez a nyár olyan feltöltődést adjon mindenkinek, hogy a következő évben hasonló vagy még jobb munka, és még több jó eredmény várjon ránk. Bízom benne, hogy szeptembertől az online teret elhagyva valóságosan találkozunk majd egymással! Hadd zárjam egy idézettel: "Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes." Nyáron erre pihenjük rá, ősztől pedig kezdjük elölről! 

A Pannon Oktatási Központ Magángimnáziumának tanévzáróján külön is köszöntötték azon 15-20 példás tanulót, akik kiemelkedő, országos sikert vívtak ki!
 

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.

DSTV: Szakmák Napja a Rudasban

DSTV: Szakmák Napja a Rudasban

2024. már. 01.

Idén is megrendezte legnagyobb diákcsalogató programját a Rudas, derül ki a DSTV összegzéséből. A pályaorientációs eseménysor keretében a közgazdasági technikum kínálta lehetőségekkel ismerkedhettek az érdeklődők. Hangkép.
 

DSTV: Szülői klub a Vasváriban

DSTV: Szülői klub a Vasváriban

2024. feb. 29.

Szülői klubot szerveztek a Vasvári iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. A rendezvényen a nagycsoportos óvodások szülei mindent megtudhattak a beiskolázásról, az iskolai életről  – és persze választ kaphattak az iskolával kapcsolatos kérdéseikre is. Hangkép.

Ismerkedni hívnak az óvodák – nyitott napokra várják a kicsiket és nagyokat

Ismerkedni hívnak az óvodák – nyitott napokra várják a kicsiket és nagyokat

2024. feb. 26.

Közeleg az ovimustra: a korábbi évekhez hasonlóan a dunaújvárosi tagóvodák idén is megnyitják kapuikat a szülők és a gyermekek előtt. Menetrend és fontos tudnivalók itt!