Rendhagyó tanév – kellemes záróünnepséggel

doszerk - 2021. június 23. 9:11

A hőség miatt szokatlan időpontban, de végre élő közösségi eseményként, együtt összegyűlve rendezhették meg a Pannon Oktatási Központ Magángimnáziumának évzáró ünnepségét. (X)

Első hallásra az, hogy reggel 8 órakor kezdődik egy iskola ünnepsége, kicsit szokatlannak tűnt. Ám a kánikula miatti időpontválasztás, a rövid, de mégis tartalmas és színvonalas évzáró program kifejezetten kellemessé és élvezetessé tette az eseményt.

"Nehézségekkel terhelt időszak volt..."

Az ünnepség elején Baráth Gyula igazgatóhelyettes köszöntötte a diákokat, majd röviden az elmúlt időszak jellemzőit is összegezte:
– Igen furcsa, remélhetőleg soha meg nem ismétlődő tanév végére érkeztünk. Nehézségekkel terhelt időszak volt, de legjobb tudásunkat bevetve túl vagyunk rajta. Megérkeztünk a nyárba, amit mindig a bizonyítvány átvétele nyit meg!
A színpad hangulatos hátterét Fehériné Hamucska Andrea vezetésével a rajzszakkörös diákok közösen tervezték és valósították meg. Nagyon színes és színvonalas produkciót mutattak be a 9.a osztály tanulói. Tóth Krisztina: Idő, idő, időcímű írását Szili Csenge és Fenyvesi Fanni adták elő, majd a Ki vagy? című dalt gitárkísérettel tolmácsolta Végh Dóra. Derűs perceket hozott a Krebs Helga által előadott Magyarázom a bizonyítványom Pannon módra című Karinthy-átirat.

Rendkívüli év, rendhagyó kihívásokkal

Borgulya Zoltán, az intézmény igazgatója nem csupán lezárta és értékelte a tanévet, hanem úrmutatást adott a további időszakra is:
– A jelenlévők mindegyike szereti az ilyen ünnepet, amely után kikapcsolódás, pihenés, feltöltődés következik. A mai nap ezzel együtt a zárszámadásé is: olyan tanévet zárunk, amely rendkívüli és rendhagyó. A tavalyi tanévhez hasonlót sem a munka, sem a tanulás világában nem tapasztaltunk, amikor a tanév nagy részében az intézménytől távol, valahol az online térben találkoztak a felek egymással: az oktatók, nevelők, illetve a tanulók. Nem kis munka volt, és gratulálok mindenkinek, aki részt vett ebben. Azt hiszem, bátran kijelenthetem, hogy mindkét fél helyt állt. Ez az első tanév, amikor az OKTV versenyeken is eredményeket értünk el, amelyeket régóta várunk, én is és mindenki elvárt magától is. Olyan eredményeket tapasztalhattunk az említett tanulmányi versenyeken, a nyelvvizsgákon, az érettségi vizsgákon, az emelt szintű érettségi vizsgákon és a hétköznapokon is, amelyek nem sokkal, vagy egyáltalán nem maradtak el a szokott eredményektől annak ellenére, hogy mind a két félnek meg kellett küzdenie az említett és furcsa hétköznapokkal. Mindenkinek, de különösen pedagógus kollégáimnak, az iskola kollektívájának, szülőknek, aki ebben az időszakban kiemelt figyelemmel, kiemelt eredményekkel, kialakult új szokásokkal, megtanult új lehetőségekkel élve azon dolgozott, hogy a tehetségeinket, gyermekeinket felkészítse arra a folyamatra, amely sorsdöntő. Hiszen felkészítették a gyerekeket a nagybetűs Életre. Az ilyen pedagógus valóban nemcsak oktat, nevel, hanem személyiséget fejleszt, közösséget formál, társadalmi szokásokat alakít ki, hogy gyermekeink megállják a helyüket ezután is. 

Köszönet mindenkinek!

Az igazgató kiemelte, köszönet jár a szülőknek is, elsősorban azt, mert az intézményre bízták gyermekeiket – ezen felül is erejükhöz mérten segítették a munkát ebben a kihívásokkal teli időszakban. Borgulya Zoltán szerint közös munka, együttes feladatvállalás nélkül ez nem ment volna:
– Tíz éve dolgozunk együtt annak érdekében, hogy a ránk bízott gyermekek a lehető legjobb eredményt érjék el. Alulról kezdtük az építkezést, de eltökélten, világos célokkal dolgoztunk – és mára beérett a munka gyümölcse: nagy öröm számomra, ha így, a sorok között végignézek, hogy nagyon sok olyan pedagógus kolléga van, aki az első perctől kezdve erősíti a csapatot, és ezt a sokszor valóban emberfeletti munkát végezte. Tette ezt azért, hogy tanévről tanévre, napról napra eredményesebbek legyünk. Ez számomra rendkívül örömteli – és az is nagy-nagy büszkeséggel tölt el, hogy sokan nem futamodtak meg, és akik hozzánk jöttek, azok mind azért tették, hogy ez az építkezés eredményesebb legyen. Az eredmény a közösséget igazolja: sok emelt szintű nyelvvizsgáról, felsőfokú nyelvvizsgáról, sok-sok emelt szintű érettségiről, nagyon sok jeles osztályzatról számolhatunk be. 
Az igazgató köszöntője végén hangsúlyozta, a bizonyítványok átvétele jó esély van arra, hogy a diákok előtt álló időszak a feltöltődésé, a kellemes élményeké, az olyan nyáré lesz:
– Végre újra kevesebbet kell a szobákban tölteni, és minél többet lehet a természetben, a szabadban, a kirándulásokon, az utazásokon. Azt kívánom, hogy ez a nyár olyan feltöltődést adjon mindenkinek, hogy a következő évben hasonló vagy még jobb munka, és még több jó eredmény várjon ránk. Bízom benne, hogy szeptembertől az online teret elhagyva valóságosan találkozunk majd egymással! Hadd zárjam egy idézettel: "Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes." Nyáron erre pihenjük rá, ősztől pedig kezdjük elölről! 

A Pannon Oktatási Központ Magángimnáziumának tanévzáróján külön is köszöntötték azon 15-20 példás tanulót, akik kiemelkedő, országos sikert vívtak ki!
 

A rovat további hírei: Oktatás

Nincs Petőfi iskola az Imre-família nélkül

Nincs Petőfi iskola az Imre-família nélkül

2021. júl. 01.

Nem mindennapi randevúra került sor a közelmúltban a Városházán: a Petőfi iskola „öregdiákja”, Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester látta vendégül az Imre-család tagjait. Csodás tény: a família története a kezdetektől napjainkig összefonódik az iskolával.

DSTV: búcsú a tanévtől

DSTV: búcsú a tanévtől

2021. júl. 01.

Ahogy a város többi iskolájában, idén végre hagyományos ünnepséget rendeztek a Szabó Magda Tagintézmény diákjainak is, derül ki a DSTV összegzéséből. A járványügyi intézkedések enyhítésével a fiatalok a szüleik részvételével búcsúztak a tanévtől. Hangkép.

Móricz: remek eredmények az év végén

Móricz: remek eredmények az év végén

2021. jún. 25.

Katona Réka Sára miniszteri díjban részesült, és remek versenyeredmények koronázták a Móricz iskola tanévét matematika és környezetismeret tantárgyakból is.

DSTV: elballagtak a diákok – a Móriczban is

DSTV: elballagtak a diákok – a Móriczban is

2021. jún. 24.

Dallal, könnyekkel és szép szavakkal búcsúztak iskolájuktól a végzős diákok, derül ki a DSTV összegzéséből. Szigorú szabályok betartásával ugyan, de a tanév végén végre a Móricz iskolában is  részt vehettek a szülők, hozzátartozók az eseményen. Hangkép.

DSTV: élő búcsú az iskolától

DSTV: élő búcsú az iskolától

2021. jún. 22.

Szabadtéri rendezvény részeként búcsúztak az alma matertől a Szabó Magda iskola diákjai, derül ki a DSTV összegzéséből. Ahogy a város többi iskolájában, a diákok végre a családtagok, rokonok körében ballaghattak el az intézményből. Hangkép.
 

Wesley Da Capo: zenével, tánccal búcsúztak

Wesley Da Capo: zenével, tánccal búcsúztak

2021. jún. 21.

Évzáró gálát nem rendezhetett, így sajátos formában búcsúzott a tanévtől a Wesley Da Capo Művészeti Iskola: minden tanszak csatlakozott a Jerusalema táncos kihívásához – ez eredmény pompás videó, mutatom máris! Hangkép.
 

Óvodai tanévzáró – díjátadókkal a Városházán (galériával)

Óvodai tanévzáró – díjátadókkal a Városházán (galériával)

2021. jún. 16.

Szép műsorral kedveskedtek a Dunaújváros Óvoda érdemes óvodai dolgozóinak a Városházán. Az intézmények munkatársait Pintér Tamás polgármester és Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda intézményvezetője  is köszöntötte, majd elismeréseket adtak át az ünnepségen.