Dunaújváros Hetilap

Szúnyogirtás lesz a hét második felében

Öcaline - 2021. június 8. 8:05

Az országos merítésből kimaradt, az önkormányzat saját forrásból végezteti a vegyi irtást. Sötétedés után, mert minden rovarra veszélyes – a méhészeket külön is értesítik, árulta el kérdésemre Mezei Zsolt alpolgármester.

A vegyi irtást "alapjáraton" a katasztrófavédelem végzi, és bár múlt heti híradásunk szerint akkor még helyben is tervezték, a végleges menettervből kimaradt Dunaújváros – erről is beszámolt érdeklődésünkre Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester. Mindezek nyomán az önkormányzat megrendelte a szolgáltatást – a forrást saját erőből biztosították, mondván, nem halasztható a feladat:
– Az elmúlt hetek esőzéseinek egyik következményeként megjelent az első szúnyoginvázió a város területén, lépni kellett – a jelenlegi tervek szerint június 10-12. között, vagyis csütörtöktől szombatig, az időjárás függvényében két estén át lesz vegyi szúnyogirtás.
Az alpolgármester kérdésünkre hangsúlyozta: mivel a levegőből irtás tilos, ezért a földi irtást választották, ami szintén hatékony megoldás, a könnyű permet ugyanis akár a szórástól 200 méterre is ellebeg. Igaz viszont, hogy a nagy hatótávolság mellett minden rovart elpusztít – figyelem, fontos, a méhekre is veszélyes! A munkálatok sötétedés után kezdődnek, ha nem lesz eső és szél, már csütörtökön. Az érintett méhészek értesítése is tart, emelte ki Mezei Zsolt, aki szerint a valódi megoldást a biológiai gyérítés jelenti majd:
– Elkezdődött a biológiai gyérítés előkészítése, és nagyon remélem, a térség településeivel összefogva végig is tudunk menni ezen az úton. Az ugyan hosszabb, de költséghatékonyabb, és környezetvédelmi szempontból is optimálisabb megoldás. Ráadásul "célzott beavatkozás", hiszen csak a szúnyoglárvákat pusztítja. 

Viszont az első invázió már most fenyeget – de ha sikerül, a hét végére meg is szűnhet!

(A fotó illusztráció)
 

A rovat további hírei: Közélet

Nem csak Dunaújváros, Magyarország is rosszul járt

Nem csak Dunaújváros, Magyarország is rosszul járt

2021. szep. 24.

Alig egy hónappal a Világörökségi Bizottság borítékolhatóan pozitív döntése előtt vonta vissza Magyarország a Római limes világörökségi pályázatát arra hivatkozva, hogy a keleti Duna-szakaszban érintett országok kimaradtak a pályázatból. A Bizottság ezúttal nem engedett a magyar nyomásnak: a nyugati szakasz Magyarország részvétele nélkül került fel a Világörökségi Listára.

DSTV: köszönet az autósoknak

DSTV: köszönet az autósoknak

2021. szep. 24.

A Dózsa iskola diákjainak bevonásával szerveztek közlekedésbiztonsági akciót a Szórád Márton úton. (Hangkép)

Közös cél érdekében fogtak össze!

Közös cél érdekében fogtak össze!

2021. szep. 24.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke mellett Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje is az összefogás és az előválasztás fontosságára hívta fel a szavazók figyelmét a Városháza téren.

Felavatják a Jakó házaspár emlékére készített kopjafát

Felavatják a Jakó házaspár emlékére készített kopjafát

2021. szep. 23.

Hónapokkal ezelőtt Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester bejelentette, hogy felkérte Nyitrai Mihály fafaragó művészt, hogy készítsen egy, a Jakó házaspár emlékéhez méltó kopjafát. A mű elkészült, szeptember 27-én avatják fel a köztemetőben.

Új fronton folytatódik a város kirablása

Új fronton folytatódik a város kirablása

2021. szep. 23.

Elfogadhatatlannak tartja Fejér megye előzetes integrált területi programjának egyeztetési anyagát a város önkormányzata. A kérdésről a múlt heti közgyűlés döntött, a téma hátteréről Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester nyilatkozott lapunknak.

Fődíjat érdemelt a Steixner Leather Art!

Fődíjat érdemelt a Steixner Leather Art!

2021. szep. 22.

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány által alapított elismerés, Az Év Széchenyi Vállalkozása 2021 fődíját érdemelte kategóriájában a Steixner István irányította cég. Gyorshír, nagy gratulációval!

Európai Mobilitási Hét: eljött a nagy nap

Európai Mobilitási Hét: eljött a nagy nap

2021. szep. 22.

Válassza ön is a közösségi közlekedést: az Autómentes Nap keretében ingyen buszozhat a városi hálózaton! Az utolsó figyelmeztetést a város hivatalos weboldala tette közzé.