Dunaújváros Hetilap

Szúnyogirtás lesz a hét második felében

Öcaline - 2021. június 8. 8:05

Az országos merítésből kimaradt, az önkormányzat saját forrásból végezteti a vegyi irtást. Sötétedés után, mert minden rovarra veszélyes – a méhészeket külön is értesítik, árulta el kérdésemre Mezei Zsolt alpolgármester.

A vegyi irtást "alapjáraton" a katasztrófavédelem végzi, és bár múlt heti híradásunk szerint akkor még helyben is tervezték, a végleges menettervből kimaradt Dunaújváros – erről is beszámolt érdeklődésünkre Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester. Mindezek nyomán az önkormányzat megrendelte a szolgáltatást – a forrást saját erőből biztosították, mondván, nem halasztható a feladat:
– Az elmúlt hetek esőzéseinek egyik következményeként megjelent az első szúnyoginvázió a város területén, lépni kellett – a jelenlegi tervek szerint június 10-12. között, vagyis csütörtöktől szombatig, az időjárás függvényében két estén át lesz vegyi szúnyogirtás.
Az alpolgármester kérdésünkre hangsúlyozta: mivel a levegőből irtás tilos, ezért a földi irtást választották, ami szintén hatékony megoldás, a könnyű permet ugyanis akár a szórástól 200 méterre is ellebeg. Igaz viszont, hogy a nagy hatótávolság mellett minden rovart elpusztít – figyelem, fontos, a méhekre is veszélyes! A munkálatok sötétedés után kezdődnek, ha nem lesz eső és szél, már csütörtökön. Az érintett méhészek értesítése is tart, emelte ki Mezei Zsolt, aki szerint a valódi megoldást a biológiai gyérítés jelenti majd:
– Elkezdődött a biológiai gyérítés előkészítése, és nagyon remélem, a térség településeivel összefogva végig is tudunk menni ezen az úton. Az ugyan hosszabb, de költséghatékonyabb, és környezetvédelmi szempontból is optimálisabb megoldás. Ráadásul "célzott beavatkozás", hiszen csak a szúnyoglárvákat pusztítja. 

Viszont az első invázió már most fenyeget – de ha sikerül, a hét végére meg is szűnhet!

(A fotó illusztráció)
 

A rovat további hírei: Közélet

80 éve gurulnak Hankook abroncsokon a világ autói

80 éve gurulnak Hankook abroncsokon a világ autói

2021. jún. 20.

Alapításának 80. évfordulóját ünnepli idén a világ legnagyobb gumiabroncs gyártói között rangsorolt Hankook. Történet, fejlesztési stratégia, jövőkép és vezetési élmény itt. (X)

Ügyféltámogató pontot hozott létre az önkormányzat

Ügyféltámogató pontot hozott létre az önkormányzat

2021. jún. 20.

Az oltás regisztrációjához és időpontfoglalásához nyújtanak segítséget, adta hírül a város hivatalos weboldala.

DSTV: benépesülhetnek a civil házak

DSTV: benépesülhetnek a civil házak

2021. jún. 20.

Nyitnak a civil házak, derül ki a DSTV összeállításából. A helyi civil szféra közösségi tereinek "újjáéledéséről" Pintér Tamás polgármester, valamint Tóth Kálmán és Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő tartott tájékoztatót a napokban. Hangkép.
 

DSTV: bölcsődei ünnepség a Városházán

DSTV: bölcsődei ünnepség a Városházán

2021. jún. 19.

Az elmaradt bölcsődék napi ünnepséget pótolták a Városházán a napokban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az ünnepélyes évzárón Pintér Tamás polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd Varga Anna Éva intézményvezető elismeréseket adott át munkatársainak. Hangkép.

Nyárköszöntő kavalkád a Dunai Kincses Kertben

Nyárköszöntő kavalkád a Dunai Kincses Kertben

2021. jún. 18.

A kánikula sem rettenti vissza az árusokat, mindenkit várnak a Szalki-szigeten szombaton a nyár első termelői piaca és kézműves vására kolosszális kínálatával!

Gyászol a város oktatási szférája: elhunyt dr. Kántor Károly

Gyászol a város oktatási szférája: elhunyt dr. Kántor Károly

2021. jún. 18.

Évtizedeken át tanított a Dunaújvárosi Egyetem jogelődjében, hallgatók ezrei kaptak életre szóló útravalót tőle: 85 éves volt, tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából dr. Kántor Károly.

Jótét céllal vásárolnak abroncsot a Hankook dolgozói

Jótét céllal vásárolnak abroncsot a Hankook dolgozói

2021. jún. 18.

Beteg vagy hátrányos helyzetben lévő gyermekeket segítő alapítványokat támogat a város határában üzemelő abroncsgyár a dolgozóknak hirdetett vásárlási program bevételéből. Itt  a kezdeményezés, aminek a végén mindenki boldog – ADJ a hajtás után.