Dunaújváros Hetilap

Szúnyogirtás lesz a hét második felében

Öcaline - 2021. június 8. 8:05

Az országos merítésből kimaradt, az önkormányzat saját forrásból végezteti a vegyi irtást. Sötétedés után, mert minden rovarra veszélyes – a méhészeket külön is értesítik, árulta el kérdésemre Mezei Zsolt alpolgármester.

A vegyi irtást "alapjáraton" a katasztrófavédelem végzi, és bár múlt heti híradásunk szerint akkor még helyben is tervezték, a végleges menettervből kimaradt Dunaújváros – erről is beszámolt érdeklődésünkre Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester. Mindezek nyomán az önkormányzat megrendelte a szolgáltatást – a forrást saját erőből biztosították, mondván, nem halasztható a feladat:
– Az elmúlt hetek esőzéseinek egyik következményeként megjelent az első szúnyoginvázió a város területén, lépni kellett – a jelenlegi tervek szerint június 10-12. között, vagyis csütörtöktől szombatig, az időjárás függvényében két estén át lesz vegyi szúnyogirtás.
Az alpolgármester kérdésünkre hangsúlyozta: mivel a levegőből irtás tilos, ezért a földi irtást választották, ami szintén hatékony megoldás, a könnyű permet ugyanis akár a szórástól 200 méterre is ellebeg. Igaz viszont, hogy a nagy hatótávolság mellett minden rovart elpusztít – figyelem, fontos, a méhekre is veszélyes! A munkálatok sötétedés után kezdődnek, ha nem lesz eső és szél, már csütörtökön. Az érintett méhészek értesítése is tart, emelte ki Mezei Zsolt, aki szerint a valódi megoldást a biológiai gyérítés jelenti majd:
– Elkezdődött a biológiai gyérítés előkészítése, és nagyon remélem, a térség településeivel összefogva végig is tudunk menni ezen az úton. Az ugyan hosszabb, de költséghatékonyabb, és környezetvédelmi szempontból is optimálisabb megoldás. Ráadásul "célzott beavatkozás", hiszen csak a szúnyoglárvákat pusztítja. 

Viszont az első invázió már most fenyeget – de ha sikerül, a hét végére meg is szűnhet!

(A fotó illusztráció)
 

A rovat további hírei: Közélet

Csökken a város adósságállománya

Csökken a város adósságállománya

2021. júl. 25.

2021 végéig majdnem 490 millió forintot fizet vissza a város, míg új hitelt csak 266 millió értékben vesznek fel, vagyis valójában csökken a város adóssága. A kérdésről a múlt heti közgyűlés döntött.

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

2021. júl. 25.

A véleményeket, észrevételeket is várják. Közlemény.

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

2021. júl. 24.

Elkészült az Északi Lakóterület csatornahálózata, amelyre június 1-jtől lehet rácsatlakozni az ingatlantulajdonosoknak. Azonban Orosz Csaba önkormányzati képviselő elmondta, eddig kevesen éltek az új, modern lehetőséggel.

DSTV: eljött az aratás ideje

DSTV: eljött az aratás ideje

2021. júl. 24.

Felgyorsultak az aratási munkálatok a szélsőséges időjárás miatt, derül ki a DSTV összegzéséből. Az év elején a rendkívül kevés csapadék, a közelmúltban a kánikula akadályozta a növények zavartalan fejlődését. Hangkép.
 

Az elveszett milliárdok nyomában

Az elveszett milliárdok nyomában

2021. júl. 23.

Mi valósult meg a 2016-os orbáni ígéretcunamiból? Tippeket a DO szerk címére várunk, tételes válasszal Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester jelentkezett. 
 

Projektek és felújítások városszerte

Projektek és felújítások városszerte

2021. júl. 23.

A DVG Zrt. munkatársai folyamatosan dolgoznak a település különböző projektjein, legyenek azok karbantartási, felújítási, vagy útburkolat festési munkálatok. A jelenlegi munkafolyamatokról Debreczeni Tamás, az önkormányzat területfejlesztési vezető ügyintézője számolt be.

Startol "Az Év Felelős Foglalkoztatója 2021" pályázat!

Startol "Az Év Felelős Foglalkoztatója 2021" pályázat!

2021. júl. 23.

Idén immár hatodszorra hirdette meg az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, augusztus végéig lehet pályázni öt kategóriában, adta hírül a kamara oldala.